Witam
Wczoraj komputer normalnie chodził bez problemu. Dzisiaj włączyłem i zatrzymał się podczas ekranu ładowania. Odłączyłem dysk HDD z danymi i działa bez problemu. Jak coś, dysk jest widoczny w BIOS-ie i jedynie na nim są dane. Jakieś pomysły, co z tym dalej zrobić? Czy da radę odzyskać dane bez konieczności odwiedzenia serwisu?
Specyfikacja:
Procesor AMD Ryzen 5 5500
Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 1030
Płyta główna B450 Aorus Elite V2
RAM Kingston Fury Beast 16 GB 3200 MHz
Zasilacz GIGABYTE P450B 450 W 80 Plus Bronze
Dysk z systemem Lexar SSD NM620 512 GB
Dysk z danymi Seagate Barracuda 1 TB 7200.12 ST31000528AS
AI: Czy próbowałeś podłączyć ten dysk do innego portu SATA lub użyć innego kabla, albo sprawdzić go na innym komputerze? Jeśli tak, czy problem się powtarza?
Próbowałem, na innym komputerze również nie działa.
AI: Czy dysk wydaje jakieś nietypowe dźwięki (np. stukanie, cykanie) podczas uruchamiania lub czy sprawdzałeś jego stan programami diagnostycznymi typu CrystalDiskInfo?
Słychać cykanie jedynie podczas ekranu ładowania, w BIOS-ie nie było go słychać
Wczoraj komputer normalnie chodził bez problemu. Dzisiaj włączyłem i zatrzymał się podczas ekranu ładowania. Odłączyłem dysk HDD z danymi i działa bez problemu. Jak coś, dysk jest widoczny w BIOS-ie i jedynie na nim są dane. Jakieś pomysły, co z tym dalej zrobić? Czy da radę odzyskać dane bez konieczności odwiedzenia serwisu?
Specyfikacja:
Procesor AMD Ryzen 5 5500
Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 1030
Płyta główna B450 Aorus Elite V2
RAM Kingston Fury Beast 16 GB 3200 MHz
Zasilacz GIGABYTE P450B 450 W 80 Plus Bronze
Dysk z systemem Lexar SSD NM620 512 GB
Dysk z danymi Seagate Barracuda 1 TB 7200.12 ST31000528AS
AI: Czy próbowałeś podłączyć ten dysk do innego portu SATA lub użyć innego kabla, albo sprawdzić go na innym komputerze? Jeśli tak, czy problem się powtarza?
Próbowałem, na innym komputerze również nie działa.
AI: Czy dysk wydaje jakieś nietypowe dźwięki (np. stukanie, cykanie) podczas uruchamiania lub czy sprawdzałeś jego stan programami diagnostycznymi typu CrystalDiskInfo?
Słychać cykanie jedynie podczas ekranu ładowania, w BIOS-ie nie było go słychać