logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się przy starcie z podłączonym Seagate Barracuda ST31000528AS 1TB

Mikołaj1828 24 Paź 2025 18:23 231 4
REKLAMA
  • #1 21730538
    Mikołaj1828
    Poziom 3  
    Witam
    Wczoraj komputer normalnie chodził bez problemu. Dzisiaj włączyłem i zatrzymał się podczas ekranu ładowania. Odłączyłem dysk HDD z danymi i działa bez problemu. Jak coś, dysk jest widoczny w BIOS-ie i jedynie na nim są dane. Jakieś pomysły, co z tym dalej zrobić? Czy da radę odzyskać dane bez konieczności odwiedzenia serwisu?

Specyfikacja:
    Procesor AMD Ryzen 5 5500
    Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 1030
    Płyta główna B450 Aorus Elite V2
    RAM Kingston Fury Beast 16 GB 3200 MHz
    Zasilacz GIGABYTE P450B 450 W 80 Plus Bronze

Dysk z systemem Lexar SSD NM620 512 GB
    Dysk z danymi Seagate Barracuda 1 TB 7200.12 ST31000528AS

AI: Czy próbowałeś podłączyć ten dysk do innego portu SATA lub użyć innego kabla, albo sprawdzić go na innym komputerze? Jeśli tak, czy problem się powtarza?
    Próbowałem, na innym komputerze również nie działa.
    AI: Czy dysk wydaje jakieś nietypowe dźwięki (np. stukanie, cykanie) podczas uruchamiania lub czy sprawdzałeś jego stan programami diagnostycznymi typu CrystalDiskInfo?
    Słychać cykanie jedynie podczas ekranu ładowania, w BIOS-ie nie było go słychać
  • REKLAMA
  • #2 21730620
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Mikołaj1828 napisał:
    Czy da radę odzyskać dane bez konieczności odwiedzenia serwisu?

Jeżeli dane są ważne to zostaje jakaś rozsądna firma zajmująca się odzyskiem - masz na forum kilka udzielających się w tematach odzysku.
  • REKLAMA
  • #3 21730683
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2315
    Jak ten dysk jest widziany przez MHDD? Zwróć uwagę na kontrolki rejestru stanu i rejestru błędów na górze ekranu, bo możliwe, że dysk jest w zwisie i Ci świeci "BUSY".
    Czy masz terminal szeregowy? Jeśli tak, to zamieść log.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 21734377
    Mikołaj1828
    Poziom 3  
    Zrobiłem nośnik instalacyjny na pendrive, udało mi się wejść po paru minutach w naprawę komputera. Wszedłem w wiersz poleceń, zacząłem go skanować, ale skanowanie pokazuje 999 godzin, więc zrestartowałem go i jak wpisałem "list volume" to zamiast NTFS jest RAW i czy jest sens spróbować przenieść te pliki za pomocą jakiegoś programu czy od razu do serwisu oddać, bo jak przenoszenie ma trwać kilka lub kilkanaście godzin to nie wiem czy jest sens?
  • Pomocny post
    #5 21734390
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2315
    Jeśli dysk jest poprawnie rozpoznawany, to zrób kopię posektorową (DMDE narzędzia->kopiuj sektory, DDRescue lub inne narzędzie, jakie znasz i lubisz). Utwórz dziennik skanowania, by w razie czego nie musieć powtarzać klonowania już sklonowanych obszarów. Dobrze, że przerwałeś skanowanie. Wszystko wskazuje, że wykonanie kopii musi swoje potrwać niezależnie od tego, czy zrobisz to sam, czy serwis. Serwis, to nie cudotwórca i nie złamie praw fizyki. Powinien mieć więcej wiedzy (np. może zmapować po bitmapie zajęte miejsce i oszczędzić sobie czasu klonowania wolnej przestrzeni) i może mieć do dyspozycji więcej narzędzi (z dużym prawdopodobieństwem i tak wykorzysta wskazane przeze mnie), ale podstawowym czynnikiem wpływającym na czas kopiowania i tak będzie stan powierzchni dysku. Jeśli kilkanaście godzin klonowania podważa sens ratowania Twoich danych, to muszą być one naprawdę mało warte. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale żaden serwis nie zrobi tego za darmo i musisz być przygotowany przynajmniej na parę stów wydatku, więc jak dysk nie stuka i nie wydaje innych podejrzanych dźwięków, może jednak warto spróbować sklonować go samodzielnie i odzyskiwać dane z kopii korzystając z pomocy na forum.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA