logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 333MHz/66 na płycie Epox EP-68LXR - nie rozpoznaje procesora

krzysio.k1 21 Gru 2005 22:48 2241 7
REKLAMA
  • #1 2104922
    krzysio.k1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Sprawa wygląda w ten sposób że chciałem sobie podrasować mój zabytkowy sprzęt i zakupiłem procek celerona 333/66 - sprawny i chciałem go zapodać do mojego kompa a jest nim: płyta głowna epox EP-68LXR która to obsługuje wg instrukcji procki PII do 333MHz obecnie mam celka 300 podkręcony do zawrotnych 338 MHz zworka na 77 bo więcej sie sie da, no i zaszalałem i zapodałem mu celka j.w. czyli 333 i tu jest problem - a mianowicie po włożeniu go na swoje miejsce (slot 1) załączam maszyne i ............. i kupa pokazuje mi tylko -MMX CPU 98MHz (normalnie ze starym prockiem pokazuje Intel Celeron - MMx CPU 338MHz) a więc nie rozpoznaje mi go wcale i zero dalszej reakcji - nawet do BIOS-u nie da się wejść. Nie jest to wina procka bo sprawdzałem oprócz niego jeszcze jeden taki sam (no nie identyko bo 300) i pokazało i to samo.

Co go może boleć i jak to ugryźć żeby moja maszynka śmigała z lepszym :) prockiem?
  • REKLAMA
  • #2 2104943
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Najpierw to zworką ClearCmos i włóż celka 333 i odpal na nominale,na 66MHz.Dopiero jak prawidłowo wykryje proca to możesz próbowac podkręcać.
  • REKLAMA
  • #3 2104966
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Wgraj najnowszy bios na poczatek:
    ftp://ftp.epox.com/downloads/BIOS/lx008c17.exe
  • #4 2105247
    krzysio.k1
    Poziom 14  
    Czyszczenie CMOS nic nie dało (nie mam zworki więc wyjołem baterie na ok 15 minut)
    Kolobos czy jeteś pewien że ten BIOS jest do tej płyty bo nie chce nic uwalic i druga sprawa jak zaktualizować BIOS?
    Macie jeszcze jakies sugestie?
  • REKLAMA
  • #5 2105318
    Jaceq21
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    robisz dyskuetke startowa np. win 98 (jesli masz win 98 / 95 to mozesz zrobic to uruchamiajac kompa tylko z "wierszem polecen" lub rozruch minimalny, (wczesniej musisz sciagnac najnowszy bios i program do flashowania) potem postepujesz zgodnie z instrukcja czy\li piszes:
    <program do flashowania> <plik z biosem z rozszrzeniem>
    i dalej sie dzieje ;)
    pamietaj aby po zakonczeniu odrazu zresetowac kompa i przywrocic w biosie ustawienie fabryczne
  • Pomocny post
    #6 2105558
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: krzysio.k1
    Przeciez bym Ci nie podal linku gdybym nie byl!
    Zamiast zadawac takie dziwne pytania mogles sciagnac plik, rozpakowac i przeczytac readme.txt:
    Bios filename: lx008c17.bin
    Bios date: 12/17/1998
    Bios size: 128 KB (For 1MB BIOS EEPROM)
    Bios checksum: D22A H
    Model support: EP-61EXA-A, EP-61LXA, EP-61LXA-M, EP-68LXR, KP6-LA

Wgrywasz bios tak:
    Sciagasz i uruchmaiasz:
    http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe (samo sie wypakuje na dyskietke) nastepnie nagrywasz na nia pliki znajdujace sie w lx-008c17.exe (rozpakuj).
    Uruchamiasz z niej komputer i wpisujesz:
    update
  • REKLAMA
  • #7 2107096
    krzysio.k1
    Poziom 14  
    No dobra sorki za głupie pytanie - po prostu nazwa pliku mi nie podobała się (myślałem że będzie w niej typ płyty) mam tylko problem ze ściągnięciem pliu.

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Kolobos dzięki za radę. Procek śmiga. Zaktualizowaem BIOS wg Twojej rady. "minuta osiem" i mam teraz oszałamiająca maszyne 375 MHz. Szkoda tylko że żaden program typu CPUFSB nie daje rady przyspieszyć go jeszcze.
  • #8 2107770
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Moze pomysl o zamontowaniu szybszego procesora?
    np. Celeron 466 MHz z FSB 66MHz wiec powinien dzialac, oczywiscie bios moze go nie wykrywac poprawnie ale to nie wazne bo i tak powinien dzialac o ile oczywiscie plyta nie ma problemow z procesorami z tak duzym mnoznikiem.
    W kazdym razie takie procesory nie sa drogie wiec warto sprobowac :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Epox EP-68LXR, która nie rozpoznaje procesora Intel Celeron 333MHz/66MHz po jego zamontowaniu w slocie 1. Płyta według instrukcji obsługuje procesory Pentium II do 333MHz, a obecnie użytkownik ma podkręconego Celerona 300MHz do 338MHz. Po wymianie na Celerona 333MHz system wyświetla tylko "MMX CPU 98MHz" i nie uruchamia BIOS-u. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja BIOS-u do wersji lx008c17, która obsługuje EP-68LXR i umożliwia prawidłowe wykrycie procesora. Aktualizacja BIOS-u wymaga przygotowania dyskietki startowej z programem do flashowania i plikiem BIOS-u. Po aktualizacji procesor działa poprawnie z częstotliwością około 375MHz, jednak dalsze podkręcanie za pomocą programów typu CPUFSB jest nieskuteczne. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia montażu szybszego procesora, np. Celerona 466MHz z FSB 66MHz, choć może wymagać kompatybilnego BIOS-u i sprawdzenia limitów mnożnika płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA