logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zgemma H9 Twin – jak zwolnić pamięć flash i zaktualizować OpenPLi z 7.4?

arczifx 25 Paź 2025 11:12 732 10
REKLAMA
  • #1 21731066
    arczifx
    Poziom 13  
    Ocena: 61
    Cześć,
    jak w dekoderze Zgemma H9 Twin, zwiększyć pamięć flash? Mam zajęte 100%. Dołożenie pendriva, zwiększa inną pamięć. Usunięcie pluginu, zwalnia pamięć RAM.

Na innym slocie, mam wgrany inny system. Czy da się go usunąć i czy to zwolni Flash?

Jeszcze jedno, jak zaktualizować system Open Pli do najnowszego (obecnie mam 7.4)?
  • REKLAMA
  • #2 21731198
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Chyba pozsadzasz z tym zwalnianiem pamięci.
    8 Gb Flash w starym a w nowszych wersja 16 Gb starczyło by na ponad 10-20 systemów zainstalować a ty masz problem z jednym ?
    Systemy w innych slotach można sobie dowolnie kasować.

Sam sobie zasyfiłeś i nawaliłeś niepotrzebnych śmieci do tunera.

Nie ma takiego PLI i nigdy nie było, jak jużto jest numeracja dla ATV.
    Instalkę systemu wystarczy pobrać ze strony dystrybucji i zainstalować w tunerze pena albo z menedżera instalacji online.
  • #3 21731213
    arczifx
    Poziom 13  
    tomaszlonski napisał:
    8 Gb Flash w starym a w nowszych wersja 16 Gb starczyło by na ponad 10-20 systemów zainstalować a ty masz problem z jednym ?

No mam 5gb i 100% zajęte , trochę nasyfiłem i się zamotałem. Kliknąłem zaktualizuj system z menu i zrobiło do 7.4

Możesz podpowiedzieć jak usunąć np. Na slocie 2 mam hyperiona .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21731465
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Coś takiego:
    wyłącz dekoder z prądu przyciskiem z tyłu
    przytrzymaj na pilocie czerwony przycisk załączania i jednocześnie włącz dekoder do prądu
    po chwili wyskoczy jakiś napis na wyświetlaczu i coś na ekranie TV
    wtedy puścisz przycisk na pilocie i poczekasz na menu multiboot
    poszukaj opcji multiboot deletion lub coś takiego
    wybierz soft do skasowania i daj OK

Tak to mniej więcej powinno wyglądać. Nie mam niestety zgemmy z multibootem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21738837
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Zrób zdjęcie ekranu menu głównego (bootmenu)
    Nadal nie mam żadnej zgemmy
  • #8 21738875
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    W Network config może coś jest.
    Nie masz OpenPLi to go nie zaktualizujesz.
    Jak nie znajdziesz usuwania to wgraj do wszystkich slotów OpenPLi
    bo on zajmuje mniej niż 100 Mb i zwolnisz w ten sposób miejsce
  • Pomocny post
    #9 21740492
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Po co ma wgrywać bez sensu jeden system w kazdy slot ? Wystarczy skasować inne sloty i wgrać jeden system.

Nie pamiętam jak to było ale kasowanie to chyba najechanie na slot i wciśnięcie MENU
  • #10 21740903
    arczifx
    Poziom 13  
    tomaszlonski napisał:
    Po co ma wgrywać bez sensu jeden system w kazdy slot ? Wystarczy skasować inne sloty i wgrać jeden system.

Nie pamiętam jak to było ale kasowanie to chyba najechanie na slot i wciśnięcie MENU

Dokładnie jest tak jak piszesz, najeżdżając na slot i klikając menu są 2 opcje backup albo delete.

Dziękuję wszystkim za wsparcie techniczne, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dekoderze Zgemma H9 Twin użytkownik ma problem z pełnym zajęciem pamięci flash (5 GB, 100%) i chce ją zwolnić oraz zaktualizować system OpenPLi z wersji 7.4. Dołożenie pendrive'a zwiększa pamięć USB, a usunięcie pluginów zwalnia pamięć RAM, nie flash. Systemy zainstalowane w innych slotach multiboot można usuwać, co zwolni miejsce w pamięci flash. Usuwanie systemów odbywa się przez menu multiboot, które uruchamia się przez wyłączenie dekodera, przytrzymanie czerwonego przycisku na pilocie i włączenie zasilania. W menu multiboot powinna być opcja usunięcia wybranego systemu. Jeśli brak takiej opcji, można wgrać OpenPLi do wszystkich slotów, ponieważ zajmuje on mniej niż 100 MB, co pozwoli zwolnić miejsce. Aktualizacja OpenPLi odbywa się przez pobranie instalatora ze strony dystrybucji lub z menedżera instalacji online. W przypadku braku OpenPLi w tunerze aktualizacja nie jest możliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA