logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zdjąć skrzydło okna uchylno-przesuwnego winkhaus , wymiana dolnego zawiasu

joker125 26 Paź 2025 12:19 834 6
  • #1 21732013
    joker125
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam problem z oknem balkonowym (uchylno-przesuwnym).
    Bolce od strony zamka nie sięgają do środkowych zaczepów WSK60. Górny i dolny łapią.
    Doszedłem do wniosku, że potrzebna jest regulacja pozioma na dolnym zawiasie (nr 1 na foto)

Zbliżenie na metalowy zawias z oznaczeniem strzałką i oznaczeniem numer 1

Niestety możliwości regulacyjne są wyczerpane – śruba jest już maksymalnie przesunięta w stronę zawiasów. (Śruba nie przesuwa okna również w drugą stronę.)
    Co gorsza, imbus w regulacji pionowej jest wyrobiony; uznałem, że jedynym rozwiązaniem jest wymiana dolnego zawiasu.

Główne pytanie: Jak zdjąć skrzydło, aby wymienić zawias?
    Konkretnie – jak rozpiąć górną taśmę okucia, która blokuje zdjęcie skrzydła? Próbowałem to zrobić, ale nie mogę znaleźć sposobu, aby ją bezpiecznie odłączyć

Zbliżenie na górny narożnik uchylno-przesuwnego okna z widocznym mechanizmem okuć

Zbliżenie na górną taśmę okucia uchylno-przesuwnego okna balkonowego.
  • Pomocny post
    #2 21732026
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    Trzeba wyciągnąć (w dół) bolec z górnego zawiasu.
  • #3 21732049
    joker125
    Poziom 9  
    A ja tu główkuję pół dnia jak to rozpinać

Wyciągnąć ciężko ,
    Może wybić z góry
  • Pomocny post
    #4 21732056
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    joker125 napisał:
    Moze wybic z gory

Oczywiście można. Po wybiciu zdejmiesz skrzydło razem z tym ramieniem. Przy zdejmowaniu, klamka ma być w pozycji otwartej.
  • #5 21732195
    joker125
    Poziom 9  
    jutro bede walczył
  • #6 21747029
    joker125
    Poziom 9  
    Dzięki, kolego, temat rozwiązany.
    Najpierw wysuwamy trzpień z górnego zawiasu - do dołu.
    Później trzeba unieść okno do góry.
    I okno już jest ściągnięte.
    Temat rozwiązany.
  • #7 21747030
    joker125
    Poziom 9  
    Z pomocą @balonika3 temat rozwiązany.
    Powyżej, w poprzednim poście, opisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył regulacji i wymiany dolnego zawiasu w oknie balkonowym uchylno-przesuwnym z okuciami WINKHAUS WSK60. Bolce od strony zamka nie sięgały do środkowych zaczepów, a regulacja pozioma dolnego zawiasu była wyczerpana, a śruba regulacyjna nie działała prawidłowo. Kluczowym krokiem do zdjęcia skrzydła i wymiany zawiasu było wyciągnięcie trzpienia (bolca) z górnego zawiasu w dół. Po jego usunięciu należy unieść okno do góry, co umożliwia zdjęcie skrzydła wraz z ramieniem okucia. Klamka powinna być w pozycji otwartej podczas demontażu. Metoda ta została potwierdzona jako skuteczna i pozwala na bezpieczną wymianę dolnego zawiasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA