logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik 3-kanałowy Ewelink BL602/SDV-002_V1.2 - Pin 20/przycisk 1 aktywujący się po ponownym uruc

webapps 26 Paź 2025 12:42 579 0
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21732054
    webapps
    Poziom 1  
    Nie ma wielu wersji 3-kanałowych przekaźników WiFi, większość jest 2- lub 4-kanałowa, więc kupiłem kilka tych modułów przekaźnikowych (AC 90-260 V) z AliExpress, aby użyć ich z 3-biegowymi wentylatorami stojącymi i zintegrować je z Home Assistant. Plan polegał na wykorzystaniu trzech kanałów do sterowania prędkością wentylatora za pomocą pilota, jednocześnie umożliwiając działanie oryginalnych przycisków wentylatora.

AC 90-260V/DC7-32V Pro eWelink APP 3-kanałowy

Moduł przekaźnika WiFi 3-kanałowy z trzema przekaźnikami i złączami śrubowymi

Widok od spodu zielonej płytki przekaźnika z oznaczeniami COM i NC dla trzech kanałów

Udało mi się sflashować układ BL602 na module SDV-002_V1.2 - zauważając, że rezystor 10k ohm jest podłączony od VCC do R2 na module podczas procesu flashowania. Konfiguracja znajduje się poniżej:

"pins": {
    "1": "WifiLED_n;0",
    "2": "Btn;3",
    "3": "Rel;3",
    "12": "Rel;1",
    "14": "Btn;2",
    "20": "Btn;1",
    "22": "Rel;2"
    }

Aplikacja eWeLink obsługuje zarówno zatrzaskiwanie, jak i zatrzaskiwanie, ale tylko zatrzaskiwanie jest potrzebne, ponieważ przekaźniki (prędkości wentylatora) muszą się wzajemnie wykluczać. Aby uzyskać odpowiednik niezależnego zatrzaskiwania, dodałem następujące polecenie do pliku autoexec.bat

// --- Wzajemnie wykluczające się kanały ---
    addChangeHandler Channel1 == 1 backlog SetChannel 2 0; SetChannel 3 0
    addChangeHandler Channel2 == 1 backlog SetChannel 1 0; SetChannel 3 0
    addChangeHandler Channel3 == 1 backlog SetChannel 1 0; SetChannel 2 0

Zmodyfikowałem oryginalne przyciski wentylatorów, usuwając ich mechanizm zatrzaskowy - otworzyłem zespół i wyjąłem popychacz i sprężynę, więc przyciski działają teraz jako przełączniki chwilowe. W ten sposób każdy przycisk po prostu włącza lub wyłącza wentylator z odpowiednią prędkością.

Podłączyłem przewody na przyciskach wentylatora do małych padów COM1, K1, K2, K3, widocznych w prawym dolnym rogu z tyłu płytki. COM1 jest podłączony do miejsca, w którym przewód pod napięciem byłby podłączony do mechanizmu przycisku, Slow do K1, Medium do K2, Fast do K3. Jedyną wadą jest to, że przycisk Off na wentylatorze nic nie robi.

Konfiguracja działa świetnie dzięki asystentowi domowemu i ręcznemu przełączaniu przycisków wentylatora. Istnieje jednak kilka problemów z przekaźnikiem/konfiguracją, których nie udało mi się poprawnie rozwiązać.

Po ponownym uruchomieniu przekaźnika za pośrednictwem interfejsu użytkownika lub wyłączeniu i włączeniu zasilania, pin 20, tj. przycisk 1, zawsze włącza się / aktywuje, a wentylator uruchamia się. Nie jestem pewien, czy to samo dzieje się w aplikacji eWeLink, ponieważ jej nie testowałem. Jedynym sposobem na obejście tego jest albo nie ustawianie pinu 20 jako przycisku, co oznacza, że przycisk 1 nie może być używany, przyciski 2 i 3 nadal działają; lub aktywować flagę 41 ([BTN] Ignore all button events), wyłączając wszystkie przyciski, ale wtedy wentylator nie może być włączony ręcznie.

Próbowałem różnych opcji / skryptów, takich jak ustawienie pinu 20 na Btn_ScriptOnly, ustawienie przycisku na None, a następnie Btn w autoexec.bat itp, ale nic nie działało, pin 20 zawsze był aktywowany. Jedynym obejściem, jakie znalazłem, było dodanie tego do autoexec.bat:

backlog SetChannel 1 0; SetChannel 2 0; SetChannel 3 0

To działa, ale pin 20 nadal aktywuje się po ponownym uruchomieniu, a przekaźnik jest włączony przez ułamek sekundy przed wyłączeniem. Ponadto żadnego z kanałów nie można ustawić tak, aby pamiętał ostatni stan.

Nie jestem pewien, czy to jest przyczyną problemu, ale 2 przekaźniki zachowywały się tak samo. Po kilku dniach nie można było ich ponownie uruchomić z interfejsu OpenBeken, ponieważ nie włączały się. Od czasu do czasu mogłem je włączyć, jeśli odłączyłem i ponownie podłączyłem zasilanie sieciowe, ale wydawało się to przypadkowe. Udało mi się podłączyć moduł SDV-002_V1.2 przez fDTI USB (po usunięciu przekaźnika z wentylatora, bez podłączenia do sieci), ale znowu wydawało się, że łączy się losowo. Nie jestem pewien, czy chwilowe włączanie i wyłączanie, spowodowane ustawieniem kanałów na 0 podczas uruchamiania, w jakiś sposób uszkodziło moduł SDV-002_V1.2 lub coś na płycie głównej, czy też nieumyślnie zrobiłem coś, co uszkodziło przekaźniki.

Nie mogę teraz używać tych 2 przekaźników i podłączyłem inny przekaźnik, który wydaje się działać. Jeśli to zawiedzie, mogę przyjrzeć się 4-kanałowym przekaźnikom Tuya.

AI: Którą dokładnie wersję i kompilację oprogramowania OpenBeken flashowałeś do modułów SDV-002_V1.2?

OpenBL602_1.18.200

AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat sposobu zasilania modułów przekaźnikowych w konfiguracji wentylatora - czy używasz wejścia AC czy DC i jak ułożone jest okablowanie między przekaźnikiem, wentylatorem i źródłem zasilania?

Przekaźnik jest zasilany prądem zmiennym 90-260 V, więc wejście przekaźnika i wentylator mają to samo połączenie pod napięciem i neutralne.

Live jest również podłączony do COM1, COM1 jest zapętlony do COM2 i COM3

Przewody dla 3 prędkości wentylatora są podłączone do przekaźnika:
    NC1 - Wolny
    NC2 - Średnia
    NC3 - Szybka

Przewody przycisków wentylatorów są podłączone do małych pól COM1, K1, K2, K3:
    COM1 - w miejscu oryginalnego połączenia Live na mechanizmie przycisku
    K1 - Wolny
    K2 - Średni
    K3 - Szybki
REKLAMA