logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Punto 2013 – drzwi prawe przód i tył nie otwierają i nie zamykają się z pilota i guzika

juro104 26 Paź 2025 16:47 243 6
REKLAMA
  • #1 21732302
    juro104
    Poziom 3  
    Witam wszystkich. Punto, 2013 rok. W zeszłym tygodniu nie można było otworzyć z pilota drzwi przód i tył, prawa strona. Dzisiaj nie da się ich zamknąć. Lewa strona i bagażnik działają, prawa strona nie. Pomoże ktoś z Was? Guzik na desce również zamyka tylko prawą stronę i bagażnik, po przekroczeniu 20 km/h również zamyka się wszystko poza drzwiami — prawa strona przód i tył.
    Zamykając samochód pilotem bądź z kluczyka, jak pociągnę za klamkę pasażera, to odblokowuje zaryglowane drzwi i bagażnik.
    Rzeczy, które sprawdziłem sam:
    Wszystkie możliwe bezpieczniki.
    Wiązki wszystkie drzwi i klapa.
    Odpięty akumulator na dobre 20 minut.
  • REKLAMA
  • #2 21732380
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3261
    Podłącz diagnoskop lub interfejs diagnostyczny z programem np. Multiecuscan
    i podglądnij co widać w module Body ?
    Czy drzwi są zamknięte czy otwarte ?
    Czy zmienia się status drzwi podczas ich zamykania / otwierania ?
    Czy zarejestrowane są jakieś błędy ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21732881
    juro104
    Poziom 3  
    >>21732380
    Dzisiaj, po przejechaniu z domu pod przedszkole kilku km, zadziałały 2 razy drzwi tył, prawa strona. Teraz znowu nie działają. Nie mam pewności, czy na 100% drzwi z prawej strony przestały działać jednocześnie.
  • REKLAMA
  • #4 21733230
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Jeśli instalacja sprawdzona to pozostają zamki w drzwiach. Nie wiem jak we Fiatach ale starszych VW to częsta przyczyna.
  • REKLAMA
  • #5 21733242
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Prawdopodobnie microswitche w samych zamkach.
  • #7 21763811
    juro104
    Poziom 3  
    winne były zamki

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Punto z 2013 roku wystąpił problem z prawymi drzwiami przednimi i tylnymi, które nie otwierają się ani nie zamykają z pilota i przycisku na desce rozdzielczej, podczas gdy lewa strona i bagażnik działają poprawnie. Po przejechaniu kilku kilometrów drzwi tylne po prawej stronie działały sporadycznie, jednak problem powrócił. Sprawdzono bezpieczniki, wiązki drzwi i klapy oraz odłączono akumulator na 20 minut bez efektu. Zalecane było podłączenie interfejsu diagnostycznego (np. Multiecuscan) do modułu Body w celu odczytu statusu drzwi i błędów. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone zamki drzwi, a konkretnie mikrowyłączniki (microswitche) w zamkach. W niektórych przypadkach problem może wynikać z uszkodzenia przekaźnika w module Body, którego naprawa jest trudna, a najlepszym rozwiązaniem jest wymiana modułu. Ostatecznie potwierdzono, że winne były zamki drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA