logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ORION VSP-888HC – brak obrazu i blokowanie taśmy po załadowaniu kasety

KindereK11 02 Lis 2025 10:03 444 28
REKLAMA
  • #1 21738774
    KindereK11
    Poziom 3  
    Witam, wczoraj dostałem magnetowid ORION VSP-888HC od babci, ale zauważyłem, że po załadowaniu kasety i wciśnięciu PLAY nie było obrazu, słychać było, że głowica się kręci.
    Także po kliknięciu EJECT kaseta wyszła, ale taśma zablokowała się w środku. Ściągnąłem obudowę i okazało się, że taśma zablokowała się o jakieś 2 rolki (przepraszam, nie wiem, jak to się nazywa, nie za bardzo się na tym znam), uwolniłem kasetę, więcej nie próbowałem wkładać kasety.

Załączam zdjęcie wnętrza.
    Wnętrze magnetowidu ORION VSP-888HC z widocznymi głowicami i mechanizmem prowadzenia taśmy
    AI: Czy wiesz może, czy ten magnetowid był długo nieużywany albo w jakich warunkach był przechowywany, zanim go dostałeś?
    Niestety nie wiem, kiedy był kupiony i ile był nieużywany. Natomiast wiem, że był przechowywany w garażu.
    AI: Czy próbowałeś odtworzyć inną kasetę, żeby sprawdzić, czy problem się powtarza, czy używałeś tylko tej jednej? I czy masz pewność, że kaseta jest sprawna?
    Tak, próbowałem odtworzyć inną kasetę — to samo. Nie, nie mam pewności, że jest sprawna, ponieważ nie mam sprawnego VCR, aby sprawdzić.

Mogę też nagrać filmik, jeśli jest taka potrzeba
  • REKLAMA
  • #2 21738852
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Sprawdź w jakim stanie jest pasek (z drugiej strony mechanizmu). Potem czyszczenie izopropanolem tej dużej gumowej rolki i wszystkich rolek prowadzących taśmę. Na końcu głowica od fonii (ta przy gumowej rolce) I najtrudniejsze... czyszczenie bębna z głowicami.
    Kiedyś najlepszy był do tego szary papier toaletowy... taki co tyłek rysował. Wystarczyło go złożyć kilka razy aby był sztywny, nasączyć izopropanolem, przyłożyć z wyczuciem do bębna i delikatnie nim obracać. Musisz uważać aby nie urwać samych głowic. Przydałoby się również rozebranie i czyszczenie Mode Switch. (Takie zębate kółko z stykami wewnątrz, informujące logikę w jakim położeniu znajduje się mechanizm). Znajduje się prawdopodobnie z drugiej strony mechanizmu, gdzieś w okolicy dużego koła Capstan.
  • #3 21738872
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    W samym tytule tematu wspomniane jest, że sama taśma jest blokowana.
    Dobrze.
    Zacznijmy od początku.
    Piszesz:
    KindereK11 napisał:
    zauważyłem, że po załadowaniu kasety i wciśnięciu PLAY nie było obrazu, słychać było, że głowica się kręci

No nie za bardzo, nie za bardzo usłyszymy, że głowica się kręci.
    Zapewne to co słyszałeś to dźwięki, odgłosy wstępnie rozprowadzania samej taśmy wokół samej głowicy, i nie tylko.
    W sumie biorąc sam mechanizm rozprowadzania, i odczytu taśmy w magnetowidzie jest bardzo skomplikowanym mechanizmem, i aby Ci pomóc to pierwsze co to:
    Pierwsze to musisz zrozumieć jak taki mechanizm działa.
    Tutaj na forum będzie nam trudno opisać, doradzić co tam musisz sprawdzić.
    Ale uwierz mi, że w sieci jest tego bardzo dużo, i tam bym zapewne szukał porady.
    Ale jak już zacząłem pisać to w twoim przypadku wygląda to na defekt mechaniczny.

Po prostu z biegiem czasu elementy docisku (najczęściej gumowe) elementy przekazu napędu (plastikowe zębatki) uległy degradacji, a może już wcześniej były "uwalone" tylko tonie o tym nic nie było wiadomo, stąd też magnetowid wylądował w garażu.
    I jak coś to naprawdę musisz uważać przy takowej naprawie, bo mechanizm takiego, czy tam nawet innego magnetowidu jest niczym zegarek, zegarek mechaniczny.

Tak, że podsumowując:
    Najpierw trzeba dowiedzieć, i zrozumieć jak taka taśma jest rozprowadzana wewnątrz, co ją ciągnie, co napina.
    Ale naprawdę, jako początkujący to w tym aspekcie możesz bardzo łatwo uszkodzić ów mechanizm jeszcze bardziej.
  • REKLAMA
  • #4 21738925
    KindereK11
    Poziom 3  
    >>21738872
    Dziękuję za odpowiedź

Dodano po 2 [minuty]:

>>21738852
    Zrobiłem tak jak napisałeś, wyczyściłem izopropanolem rolki prowadzące taśmę, głowice od fonii i gumową rolkę. Wyczyściłem też bęben z głowicami.
    Co do Mode Switch, to czy trzeba dużo rozbierać? Nie chciałbym jeszcze bardziej uszkodzić magnetowidu.
  • #5 21739095
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Być moze trzeba go wylutować, rozebrać nie łamiąc zatrzasków i złożyć w tej samej pozycji jakiej był. Zwykle jest tam znacznik. Ale jeśli mechanizm poprawnie wybiera funkcje takie jak Play, przewijanie itd. to może go nie ruszaj. Jak z tym paskiem napedzajacym mechanizm?
  • #6 21739124
    KindereK11
    Poziom 3  
    Film przedstawiający problem:

Film przedstawiający wnętrze:

Może te filmy coś pomogą w znalezieniu przyczyny.
    Słaba jakość, ale miałem akurat tylko taki aparat pod ręką :/
  • #7 21739143
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Taśma jest prawidłowo wywlekana i opasa głowicę ale nie jest zwijana z powrotem do kasety. Odpowiada za to chyba lewa czarna rolka, która jest napędzana przez białe koło zębate. Srawdź czy ma wszystkie zęby i czym jest napędzane z drugiej strony.Wnętrze magnetowidu z oznaczonymi kółkami zębatymi i mechanizmem przesuwu taśmy
  • #8 21739179
    KindereK11
    Poziom 3  
    >>21739143
    Zauważyłem, że nie działa Rewind, ale działa FF (Fast Forward). Więc jest jakiś problem z lewą rolką, która odpowiada za REWIND. Białe koło zębate ma wszystkie zęby.
  • #9 21739272
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Lewa rolka jest napędzana przez białą zębatkę, która powinna się do niego dosunąć podczas przewijania do tyłu, lub chowania taśmy z powrotem do kasety. W tej zębatce jest filcowe sprzęgło. Mogło już się rozlecieć ze starości. Rolka z kolei jest blokowana przez dwa hamulce. Jeden opasający, odpowiada za wyhamowywanie rolki tak aby taśma była napięta podczas odtwarzania. Drugi jest zwalniany dopiero podczas funkcji Play i przewijania. Musiałbyś sprawdzić czy zębatka wogóle dochodzi do rolki. Na całym mechaniźmie jest sporo brudu, który może stawiać opór.
    Co z odtwarzaniem?
  • #10 21739330
    KindereK11
    Poziom 3  
    >>21739272
    Przestawiłem zębatkę na lewą rolkę (REWIND) i... taśma zaczęła się poruszać podczas PLAY! Słyszałem tylko dźwięk, bez obrazu. Nacisnąłem STOP i po raz kolejny PLAY i tym razem taśma już się nie poruszała. Ale coś się już udało - PLAY działał :)
  • #11 21739336
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Coś nie bardzo... podczas Play to prawa rolka powinna być napędzana, żeby tylko zwijać taśmę, którą z odpowiednią prędkością porusza duża gumowa rolka dociskana do Capstana. Przy Play nie ruszyło odtwarzanie? Taśma się nie ruszyła?
  • #12 21739354
    KindereK11
    Poziom 3  
    >>21739336 Zrobiłem tak: przestawiłem zębatkę na lewą rolkę, włożyłem kasetę, nacisnąłem PLAY i taśma zaczęła się poruszać. Zębatka się pewnie przestawiła na prawą rolkę podczas PLAY. Nacisnąłem STOP, aby sprawdzić, czy po ponownym kliknięciu PLAY także będzie się poruszać. Niestety nie poruszała się już. Nie wiem, dlaczego.
  • #13 21739386
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Sprawdziłeś jak wygląda pasek od spodu? Żaden obraz się nie pojawił podczas odtwarzania? Śnieg? Zniekształcenia?
  • #14 21739454
    KindereK11
    Poziom 3  
    >>21739386
    Pasek wygląda OK. Nie, podczas odtwarzania nie było żadnego obrazu. Był sam dźwięk.
  • REKLAMA
  • #15 21739466
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Czarny ekran? Dobrze to podłączyłeś pod tv? Nawet przy uszkodzonych głowicach byłby chociaż śnieg...
  • #16 21739497
    KindereK11
    Poziom 3  
    >>21739466 >>21739466
    Raczej dobrze to podłączyłem. Sprawdziłbym pod inną kasetą, tylko że teraz taśma się nie przesuwa

Dodano po 30 [minuty]:

Gumowa rolka się nie porusza :(
  • #17 21739545
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Powiem tak: mechanizm jest do pożadnego czyszczenia i smarowania. Jeśli uda się go uruchomić to moze się okazać, że głowica jest uszkodzona i cała praca na marne, bo ciężko bedzie znaleźć używaną dobrym stanie. Jeśli masz trochę zdolności do rozbierania i składania drobnych mechanizmów to możemy spróbować to uruchomić. Zrób jeszcze zdjęcie drugiej strony mechanizmu.
  • #18 21739630
    KindereK11
    Poziom 3  
    Możemy spróbować.
  • #19 21739696
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    To po kolei. Sprawdź gumową rolkę. Nie powinna mieć luzów ale powinna bardzo lekko się kręcić. Sprawdź to palcem bez uruchamiania odtwarzacza. Możesz ją wykręcić i pożądnie wyczyścić. Jeśli bedzie popękana lub mocno błyszcząca, to kwalifikuje się do wymiany ale do uruchomienia na razie musi wystarczyć.
    2) odwróć odtwarzacz, zdejmij pasek i pokręć dużym kołem ( to silnik Capstan) również powinno się luźno obracać. Nie powinno mieć luzów poprzecznych ale niewielki luz pionowy na osi jest dopuszczalny. Zaopatrz się w smar teflonowy. Może też być potrzebny olej do smarowania tulei (Capstan oil). Te mosiężne tuleje w żeczywistości są wykonane z porowatego materiału, który chłonie olej jak gąbka, dlatego nie można tam lać byle czego.
  • #20 21740427
    KindereK11
    Poziom 3  
    Gumowa rolka bardzo lekko się kręci. Duże koło (silnik Capstan) też się kręci. Ale zauważyłem, że na kole jest rdza... Możliwe, że to może być przyczyną?
  • #21 21740430
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Zrób zdjęcie spodu mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #23 21740463
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Oj... czeka Cię dużo czyszczenia... niekoniecznie zakończonego sukcesem naprawy... Rdza z tej strony może nie jest dużym problemem (może mieć wpływ na wyważenie koła) ale pytanie co za gnój znajdziesz pod tym kołem... Ściągnij jeszcze pasek i pokręć palcem w lewo i prawo mniejsze plastikowe koło i zobacz jak zachowuje się zębatka z drugiej strony. Ale i tak trzeba rozbierać wszystko po kolei, czyścić i składać. Trzeba też przyjrzeć się elektronice, zimne luty, ślady korozji, stan kondensatorów.
    Ten egzemplarz nie wymaga naprawy tylko renowacji...
  • #24 21741519
    KindereK11
    Poziom 3  
    Znalazłem tymczasowy sposób na przesuwanie taśmy... Trzeba trochę pomóc zębatce, potem taśma będzie się sama przesuwać.
    Zauważyłem, że nie przewija taśmy podczas odtwarzania, więc taśma jest „wciągana” do środka magnetowidu. Wciąż jest sam dźwięk, bez żadnego obrazu (no signal). Może jeszcze raz wyczyścić głowicę?
  • #25 21741551
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Postaw go na boku, tak abyś widział spód i górę mechanizmu. Wtedy zobaczysz czy rusza Capstan, czy pasek się ślizga a może to ślizga się sprzęgło na tej zębatce.... Co do wizji to.... "No Signal" raczej sygnalizuje problem z podłączeniem do TV lub uszkodzeniem elektroniki. Jaki przewód i jakie wejście w TV? Brudna lub uszkodzona głowica dałaby mniej więcej taki obraz:
    Zakłócenia obrazu przypominające szumy z taśmy VHS z poziomymi pasami i pikselami
  • #26 21741566
    KindereK11
    Poziom 3  
    Używam kabla AV (cinch)
  • #27 21741581
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Rozumię, że TV to nie stary CRT a współczesny LCD?
  • #28 21741597
    KindereK11
    Poziom 3  
    Tak, niestety nie mam telewizora CRT.
  • #29 21741607
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Możesz zrobić zdjęcie wejść w tv?

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid ORION VSP-888HC po załadowaniu kasety i wciśnięciu PLAY nie wyświetla obrazu, mimo że głowica się obraca. Po próbie wysunięcia kasety taśma blokuje się wewnątrz urządzenia, owijając się wokół rolek mechanizmu transportu taśmy. Magnetowid był przechowywany w garażu, a problem występuje niezależnie od użytej kasety, co wskazuje na usterkę mechanizmu transportu taśmy lub uszkodzenie głowicy wideo. Zalecane jest sprawdzenie stanu rolek, napędu silnika, czystości głowicy oraz ewentualna konserwacja mechanizmu transportu taśmy, aby zapobiec dalszemu blokowaniu i umożliwić poprawne odtwarzanie obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA