logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cykający monitor - brak działania, kontrolka nie świeci, napięcie 300V DC

Neo++ 17 Kwi 2003 22:34 4786 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego monitor Fujitsu C771/722M cyka, nie świeci dioda i nie startuje mimo 300 V DC za mostkiem, oraz co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Najbardziej prawdopodobne jest, że przetwornica wchodzi w zabezpieczenie, bo gdzieś dalej w układzie jest zwarcie lub usterka, najczęściej w odchylaniu poziomym albo w gałęzi wysokiego napięcia [#190973][#192108] Najpierw odłącz emiter i kolektor Q601 i zamiast niego podłącz żarówkę 60 W — jeśli zaświeci, szukaj dalej po stronie wtórnej i sprawdzaj napięcie B+, a jeśli nadal cyka, problem jest w zasilaczu lub zwarciu w jednej z gałęzi [#195795] Sprawdź też tranzystor odchylania poziomego na dużym radiatorze obok trafopowielacza oraz elementy wokół niego, zwłaszcza diody i kondensatory [#195496][#192141] W tym modelu bardzo często winny jest kondensator C635 22/250 V; nawet jeśli wygląda dobrze, należy wstawić nowy, dobrej jakości [#200422][#202682] Przy powracającym uszkodzeniu warto też wymienić uszkodzony IRF644A i diodę ER304 oraz skontrolować kondensator elektrolityczny przy tym tranzystorze [#195809][#201787]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 190684
    Neo++
    Poziom 11  
    Monitor przestał działać.
    Przy właczonym zasilaniu lampka kontrolna nieświeci, więc go rozkręciłem
    nieznam sie na monitorach, więc doszedłem tylko do tego że napięcie za mostkiem na elektrolicie jest prawidłowe bo (300V DC)
    No i słysze takie cykanie.

Co jest grane ????

Uważam że prawdopodobnie siadł zasilacz, ale z tego co widze to nie jest taki normalny zasilacz więc prosze o pomoc i rade.

Dzieki za każdą wskazówkę .
  • #2 190809
    Stanisław Ciarciński
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Napisz jaki to monitor marka,typ?
    Zawsze jak najwięcej informacji.bo to co napisałeś nic nikomu nie mówi.
    Więc jak można pomóc??
    Pozdrowienia.
    St.C
  • #3 190965
    Neo++
    Poziom 11  
    Już pisze wszystko co wiem na temat tego monitora.

Jest to monitor
    Fujitsu c771 - 17cali

Szukałem po sieci do nigo schematu, lecz nigdzie nie znalazłem.
    Jeżeli ktoś posiadałby schemat, to również prosiłbym o kontakt.

Z góry bardzo dziękuje.
  • #4 190973
    mckas
    Poziom 12  
    ten cykający zasilacz to poprostu przetwornica i nie zastartuje dopóki gdzieś dalej w układzie będzie usterka np przy odchylaniu
  • #5 192108
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 74
    Sprawdź tranzystor odchylania poziomego...
  • #7 195410
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Sprawdz omomierzem rezystancje miedzy kolektorem tranzystora mocy odchylania poziomego a masa ...jesli wynik pomiaru to cos w okolicach 0 om to oczywiscie wymien ten tranzystor :)
  • #8 195487
    Neo++
    Poziom 11  
    Wszystko ładnie pięknie tylko mam jeden problem
    Jak mam zlokalizować który to tranzystor.
    Miałem troche do czynienia z elektroniką ale nigdy z monitorami ani telewizorami i nie wiem gdzie lub jak mam go szukć.

Gdzies przy powielaczu, czy gdzies pomiedzy powielaczem a przetwornicą, czy może gdzies "z lewej stroniy" przetwornicy, bo tam też jest jakiś tranzystor.

O!! i czy to jest tranzystor bipolarny czy polowy - to mi też trochę ułatwi.
  • #9 195496
    LUCOM
    Będzie to tranzystor na dużym radiatorze obok trafopowielacza np:

z serii 2SCxxxx lub BU25xx.....
  • #10 195519
    kysu
    Poziom 20  
    Jezeli bedzie to serii 2SCxxx to na tranzystorze znajdziesz tylko literke Cxxx ! kolektor tego bipolarnego tranzystora n-p-n to srodkowe wyprowadzenie...

• #11 195523
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    a jesli nic nie obciaza przetwornicy to problem moze tkwic w niej samej. Jesli przetwornica jest kluczowana czestotliwoscia x, sygnal przechodzi przez maly kondensator elektrolityczny (np 1uF/400v) i gdy ten kondensator straci swoja pojemnosc, to nie przepusci tej czestotliwosci i... objaw bedzie taki jak napisales.
  • #12 195525
    Neo++
    Poziom 11  
    Znalezione przezemnie tranzystory na radiatorze w pobliżu transpowielacza to :
    IRF 644A - polowy(wnioskuje po tym iz na plycie sa oznaczenie D,S,G) to pewnie odpada - normalnej wielkości
    C4686A - bipolarny - normalnej wielkości
    C23M-15 b. duży tranzystor z narysowanym 2 diodami połaczonym w szereg --|>---|>---
    C5449 - b. duży tranzystor - bipolarny - na kolektorze siedzi masa czyli 0 Ohm miedzy masą - to ten ?? - wymienic ?
  • #13 195529
    Neo++
    Poziom 11  
    co do tej mamsy na kolektorze to sie pomyliłem
    nie ma tam masy

ale to jest ten tranzystor który odpowiada za odchylanie poziome ?
    więc sprawdze jescze to z tym kondensatorem
  • #14 195533
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    wylutuj i wtedy sprawdz czy jest 0 OHM miedzy kolektorem a emiterem (najczesciej tu sie robi zwarcie).
  • #15 195636
    Neo++
    Poziom 11  
    Posprawzałem tranzystory i jest wszystko ok.

Gdzie teraz mam sie dopatrywać usterki ?
  • #16 195685
    LUCOM
    Opisz to o czym mówi :arrow: Stanisław Ciarciński
  • #17 195713
    Stanisław Ciarciński
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Podaj mi z trzy typy i oznaczenia np: Q205=2N3055 / Q550=BU2508AF /
    IC202=NE555 itp: Wówczs mam szansę znaleść schemat.Odpisz jak otrzymasz ten e-mail
    St.C
  • #18 195778
    Neo++
    Poziom 11  
    zidentyfikowane elementy to:

D601- C023M-15

IC301- TDA 8172 82A927
    IC901- PROVIEW EMC 8100 M22A19918Z
    Q502- NEC K2141
    Q601- C5449
    Q630- IRF644A
    Q663- C4686A
    Q664- C4686A
  • #19 195795
    LUCOM
    Odlutuj emiter i kolektor tranzystora Q601 i w ich miejsce wlutuj na przewodzie żarówkę 60W.

Włącz monitor do sieci, w ten sposób dowiesz się czy leży odchylanie czy zasilacz

...bez tego możesz długo kluczyć...

Jeśli żarówka zaświeci, pomierz wszystkie napięcia na wtórnej, a zwłaszcza B+...

Jeśli zasilacz będzie cykał to masz usterkę w zasilaczu lub zwarcie w którejś z gałęzi po stronie wtórnej...

Poczytaj stare posty...
  • #20 195807
    Neo++
    Poziom 11  
    ok
    tak zrobie

Ale natknełem sie jeszcze na jedną ciekawostkę:
    A mianowicie tranzystor IRF644A (Q 630) mam zwarcia przy kążdym połaczeniu (S-D S-G G-D) to chyba jest on walniety nie ????
    Może głupie pytanie ale niezbyt pamitam jak się tranzystory polowe zachowują) - moim zdaniem napewno nie tak
  • #21 195809
    LUCOM
    uszkodzony.......,,,wymień również elektrolit przy nim ...
  • #22 195942
    Neo++
    Poziom 11  
    spoko wymienie (jutro bo nie mam takiego i musz zakupic) i zobacze co sie bedzie działo dalej.
    Mam nadzieje że bezie ok.
    A co do elektrolitu to nie ma tam żadnego w pobliżu.
  • #23 196333
    Masa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak dalej bedziesz mial problem, to odlacz wtorna strone od przetwornicy. Zostaw tylko najwyzsze napiecie i podlacz tam zarowke. Zazwyczaj wystarczy, ze diody za trafem podniesie sie do gory. Jak bedziesz mial problem z tym, to napisz, a mailem wysle Ci dokladniejszy opis.
  • #24 196525
    Neo++
    Poziom 11  
    Teraz chwilowo mam przerwe w naprawie tego monitora ponieważ czekam na tranzystor , ktory musiałem zamówić , bo na półce go niebyło.
    Bede go miał w piatek lub w poniedziałek.

Poinformuje o dalszym przebiegu naprawy. Wolałbym żeby po wymianie tego tranzystora, didy z nim połączonej oraz elektrolitu bedzie wszystko już w porządku.

"Nadzieja matką bohaterów"

Pozdrawiam
    Neo++
  • #25 196528
    kysu
    Poziom 20  
    Zanim wstawisz nowy tranzystor to sprawdz jeszcza raz wszystkie kondensatory w jego poblizu...
  • #26 198469
    Neo++
    Poziom 11  
    No i wymieniłem tranzystor.
    Podłączyłem zasilanie słysze że wszystko poszło
    przetwornica niecyka - czyli jest ok.

Zmontowałem podłąćzyłem z sygnałem z kompa i dupa
    znowu poszedł ten sam tranzystor i przetwornica cyka.

Co może to być ??

Może ktoś ma schemat do tego - elementy podawałem wcześniej.

Ze schematem było by mi łatwiej
    Doczytałem jescze że jest to :
    Fujitsu 17"
    model 722M
    product name c7771
  • #27 200422
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Lucom napisał żebyś wymienił kondensator przy tym tranzystorze co nie zawsze oznacza że będzie on na płytce w odległości paru milimetrów, musisz przyjżeć się jak prowadzą ścieżki druku. Myślę że chodziło mu o C635 22/250V , sprawdź też diodę między tranzystorem który wymieniłeś a kondensatorem. Zamiast IRF644 możesz wsadzić IRF740 który łatwiej kupić.
  • #28 200824
    Neo++
    Poziom 11  
    Wymieniłem kondensator i diode przy tranzystorze choć nawet były dobre, ale jak to mówią one też mają swoją żywotność.

Potrzebuje schematu !!!
    Poratujcie mnie.
  • #29 201711
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    Sprawdź trafo WN na okolicznośc zwarcia wysokiego napięcia do masy poprzez przebity kondensator. U mnie w Fujitsu 15' poszło trafo i szukam nowego, a co ciekawe główny tranzystor jest ok. Schematu nie mam.
    Pozdrawiam
  • #30 201787
    Neo++
    Poziom 11  
    Na zakończenie tego tematu powiem że oddałem monitor do serwisu RTV.
    Tyle miałem szcześcia iż prowadzący serwis miał identyczny monitor.
    Ale na tm moje szczeście się skończyło.
    Zostało sprawdzone, wymienione prawie wszystko co było możliwe i nic.
    Trafo, przetwornica, zasilanie itp jest wporządku.
    Za każdym razem leci wspomomniany IRF i dodatkowo dioda ER304 (bardzo szybka dioda na napiecia 400V i prąd 3A).

Problem jest nierozwiązany i raczej nie wiadomo co jest nie tak.
    Wszystkie kondensatory nawet zostały wymienione.

Jeżeli jeszcze ktoś może dać jakieś sensowne przypuszczenia
    to bardzo prosze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Fujitsu C771 17" przestał działać, kontrolka zasilania nie świeci, a przy pomiarze napięcia za mostkiem prostowniczym na kondensatorze elektrolitycznym pojawia się prawidłowe napięcie 300V DC. Słychać charakterystyczne cykanie przetwornicy zasilacza, co wskazuje na problem z układem odchylania poziomego lub samą przetwornicą. Wskazano konieczność sprawdzenia tranzystora odchylania poziomego (np. serii 2SCxxxx, BU25xx, C5449, C4686A) oraz kondensatorów i diod w jego otoczeniu, zwłaszcza kondensatora elektrolitycznego C635 22uF/250V i diody szybkiej ER304. Uszkodzony tranzystor polowy IRF644A (Q630) wykazywał zwarcia między wyprowadzeniami i był wymieniany wraz z kondensatorem i diodą. Po wymianie tranzystora i elementów pasywnych przetwornica przestała cykać, lecz po podłączeniu sygnału z komputera tranzystor ulegał ponownemu uszkodzeniu, a przetwornica zaczynała cykać na nowo. Próby diagnozy obejmowały także sprawdzenie trafo wysokiego napięcia (WN) pod kątem zwarcia do masy przez przebity kondensator. Pomimo wymiany większości elementów i kontroli zasilania problem pozostał nierozwiązany. Wskazano, że uszkodzenie może leżeć w trudno dostępnych elementach układu odchylania lub samej przetwornicy, a schemat monitora Fujitsu C771/722M (product name c7771) był poszukiwany bezskutecznie. Zalecano dalsze testy z odłączoną wtórną stroną przetwornicy i podłączeniem żarówki 60W w miejsce tranzystora odchylania w celu wykluczenia zwarć. Ostatecznie monitor został oddany do serwisu, gdzie wymieniono wiele elementów, lecz problem nadal występował.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA