logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cykanie w monitorze, miga dioda, czy to trafopowielacz??

skawalkeros 27 Cze 2006 10:09 2816 6
  • #1 2767477
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, na wstępie dodam że jestem elektronikiem - amatorem i proszę się nie śmiać jeśli napiszę jakieś bzdury.
    Dostałem od kolegi monitor 17-calowy którego marki nie znam gdyż jakiś głupek zdarł z tyłu etykietkę :/ Monitor jest dość stary ale nie wygląda jakby był dużo używany, nikt go przede mną nie otwierał a w środku znalazłem zaledwie śladowe ilości kurzu. Jeśli dowiem się dokładniej co to za model napiszę o tym.
    Objawy są takie: Po wciśnięciu powera dioda monitora miga na żółto i zielona a w środku coś delikatnie cyka. Monitor sprawia wrażenie jakby bardzo chciał wystartować ale coś mu w tym przeszkadza :/
    Metodą "wzrokową" znalazłem w monitorze jeden wybuchnięty kondensator 680uf 25v, a że nie miałem takiego wlutowałem w jego miejsce połączone równolegle 470uf 25v + 220uf 50v (takie znalazłem, czy mogą one spokojnie zastąpić ten uszkodzony??)
    NIestety monitor nadal nie startuje :/ Na forum wyczytałem że powodem może być uszkodzony trafopowielacz lub tranzystor linii, o uszy obiło mi się też coś o uszkodzeniu diody zenera... Pozostałe kondensatory w monitorze wyglądają bardzo ładnie, nie mają wybrzuszeń.

Czy ktoś może mi doradzić co z tym sprzętem zrobić?? Dodam że mam jeszcze dwa inne uszkodzone monitory które mogłyby posłużyć jako dawcy organów w przypadku gdyby uszkodzony był np tranzystor albo trafopowielacz.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • #2 2767508
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Na poczatek do wymiany na nowe elki w przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej, koszt niewielki. Sprawdź obwód w którym siedzi ten wybuchnięty kondensator bo całkiem możliwe że dostał na wysokie napięcie (wymień go na taki jak powinien być). Sprawdź wszystkie diody. Potem wylutuj tranzystor lini, sprawdź go, a w jego miejsce między kolektor i emiter żarówka 60 W i sprawdź czy przetwornica rusza, zmierz napięcie na żarówce. To na początek.
    Powodzenia

Pozdr
    Adam

PS trafopowielacz z innego monitora "nie podejdzie" chyba, że to taki sam monitor.
  • #3 2767543
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Zadziałanie bezpiecznika (te nacięcia obudowy kondensatora) świadczy o zbyt wysokim napięciu podanym na kondensator (przewyższającym napięcie znamionowe) lub o pojawieniu się napięcia przemiennego. Powodem tego jest blok zasilania. Najlepiej dobrze obejrzyj płytę główną i zwróć uwagę na napisy. Odnajdziesz oznaczenia chassis i wtedy można zidentyfikować monitor.

Jeśli nie będzie schematu, to trzeba jechać po ścieżkach. Pojemność 680µF świadczy, że kondensator stabilizował którąś z linii zasilania. Szukaj na linii diod.

To "cykanie" jest wynikiem przechodzenia przetwornicy w tryb zabezpieczeń po próbie startu i zwartą gałęzią zasilania po stronie wtórnej.
    Połączone równolegle kondensatory mogą być, ale to nic nie da bez usunięcia przyczyny. Uszkodzenie kondensatora jest skutkiem (następstwem) awarii innego elementu.

Pzdr.

Wszyscy nowi mają kompleksy dotyczące wyśmiewania :?:. Jeśli zobaczysz którąś z ikonek :D lub :) to oznacza tylko przyjacielskie nastawienie odpowiadających.
  • #4 2768700
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Witam
    Wiem już co to za model monitora, jest to: EIZO F563 / Model No. MA-1782
    Zacząłem sprawdzać półprzewodniki na płycie i natrafiłem na uszkodzony tranzystor NEC J142 5x
    Czy wie ktoś może co to za tranzystor?? Jaki może mieć zamiennik??
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • #6 2768787
    skawalkeros
    Poziom 15  
    dzięki :) zabieram się do pracy

Dodano po 35 [minuty]:

a co będzie jeśli zamiast tego 2SJ 142 podstawię IRF 640 ???
  • #7 2949687
    Ravenq
    Poziom 11  
    nie podejdzie poniewaz IRF 640 jest z kanalem typu N a 2 SJ.. z kanalem typu P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor 17-calowy, początkowo bez identyfikacji modelu, wykazywał objawy migającej diody i cykania po włączeniu, co sugerowało problemy z uruchomieniem przetwornicy. Wykryto wybuchnięty kondensator elektrolityczny 680µF 25V, który zastąpiono równoległym połączeniem kondensatorów 470µF 25V i 220µF 50V, jednak problem pozostał. Zalecane było wymienienie wszystkich elektrolitów w przetwornicy po obu stronach oraz sprawdzenie diod i tranzystora linii. Cykanie było interpretowane jako przejście przetwornicy w tryb zabezpieczeń z powodu zwarcia po stronie wtórnej. Po identyfikacji modelu jako EIZO F563 (Model No. MA-1782) znaleziono uszkodzony tranzystor NEC J142, który jest odpowiednikiem 2SJ142 (tranzystor typu P). Próba zastąpienia go tranzystorem IRF640 (kanał N) została odrzucona ze względu na różnicę typu kanału. Dostępne były schematy i noty katalogowe do dalszej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA