Minolta 223. Nie wykonuje zadań kopiowania, zawiesza się , tworzy kolejkę zadań i ...czeka...
Nie wiem czy to brak pamięci, awaria dysku?
proszę o Wasze sugestie.
załączam foto z pulpitu
Sprawdź czy nie skończyła się żywotność wałka transferu albo filtra ozonu. Te paskudy potrafiły tak robić jak w Enchaced Security była wyłączona informacja o końcu żywotności. Ewidentnie widać oliwiarkę na pulpicie.
Witaj, prawdopodobnie skończyła się żywotność bębna i developera (sprawdź w "żywotności materiałów"). Trzeba w kodach skasować żywotność i ewentualnie wyłączyć blokowanie urządzenia.
Tak, wszystko ok, tylko ....poprzedni serwis zmienił sobie bez uzgodnienia z klientem kod dostępu do serwisu.
Czy wchodzi w grę tylko zwarcie pinów aby wyzerować kod czy można to obejść inaczej.
I czy po zwarciu pinów wyzerują się też opisywane liczniki materiałów?
Osobiście nigdy nie miałem potrzeby resetu tej maszyny. W C220/280/360 resetowałem NVRAM. Zawsze klient ma możliwość zażądać od poprzedniego serwisu przywrócenia domyślnego hasła serwisowego lub jego dezaktywacji. Sprzęt jest jego własnością i to on decyduje kto go naprawia. Żaden serwis nie może mu tego zabronić poprzez zmianę hasła dostępu.
✨ Minolta 223 wykazuje problemy z wykonywaniem zadań kopiowania, zawieszaniem się oraz tworzeniem kolejki zadań. Przyczyną mogą być zużyte elementy eksploatacyjne, takie jak wałek transferu, filtr ozonu, bęben i developer, których żywotność należy sprawdzić w menu "żywotności materiałów". Konieczne może być skasowanie liczników zużycia i wyłączenie blokad urządzenia. Problem dodatkowo komplikuje zmiana hasła serwisowego przez poprzedni serwis bez zgody klienta, co utrudnia dostęp do funkcji serwisowych. W starszych modelach reset hasła odbywał się przez zwarcie pinów, jednak w Minolta 223 stosowany jest specjalny soft do resetowania urządzenia. Klient powinien domagać się przywrócenia domyślnego hasła lub dezaktywacji blokady od serwisu, gdyż sprzęt jest jego własnością. W przypadku braku takiej możliwości, reset może być niemożliwy, co skutkuje rezygnacją z dalszych działań serwisowych. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.