logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPS58M98EU41 – zmywarka nie odpompowuje wody, pompa sprawna

wisniowy19891 04 Lis 2025 00:20 324 8
REKLAMA
  • #1 21740776
    wisniowy19891
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, mam problem ze zmywarką Bosch SPS58M98EU/41. Pompa wymieniona przez serwis, sprawna na sprawną ;) Oczywiście nic nie dało. Zmywarka nie odpompowuje wody. Pompa zaczyna mielić, ale jakby zatrzymywała się. W tym zbiorniku, na boku, widzę, że pompuje może troszeczkę — przelewa się do węża odpływowego i wylatuje. I staje. Co mogę sprawdzić według tego objawu? Jutro zdejmę węża odpływowego, ale raczej drożny, bo wylatuje z niego coś — dość czysta woda. Dodatkowo, w drugą stronę, jak podniosę węża, to cofa się do tego pojemnika na wodę to, co zostało w wężu. Gdzie jeszcze może być przytkana? Jutro dodam zdjęcia.
    AI: Czy zmywarka pokazuje jakiś kod błędu albo sygnalizuje problem (np. migające diody, komunikaty na wyświetlaczu)?
    Pokazywała, nie zarejestrowałem jaki, a teraz ciężko to wywołać. Jutro spróbuję. Ale wtedy sprawdzałem — był błąd pompy odpływowej
    AI: Czy sprawdzałeś i czyściłeś filtr, sitko oraz komorę pompy i zawór zwrotny? Może tam coś siedzi, co blokuje przepływ wody.
    Czyściłem.
  • REKLAMA
  • #2 21740884
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3728
    Musisz określić czy to błąd E25 czy E24. Prawdopodobnie przyczyną będzie zużyta pompa myjąca.
  • REKLAMA
  • #3 21741028
    wisniowy19891
    Poziom 5  
    Błąd E25. Dokładnie.
    Czy ktoś pomoże mi i powie, co to za części i jak sprawdzić, czy są sprawne? Chodzi mi o te 2 identyczne i jeden też, jakoś czujnik, chyba :)
    Odpływ jest drożny. Zdjąłem całą pompę, czujnik (chyba króciec na oringu zaraz koło gniazda pompy), zamontowałem, było czysto. Wirnik się kręci od pompy, nie jest zablokowany.
    Bosch SPS58M98EU41 – zmywarka nie odpompowuje wody, pompa sprawnaIMG_202511...112041.jpg (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch SPS58M98EU41 – zmywarka nie odpompowuje wody, pompa sprawnaIMG_202511...112027.jpg (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch SPS58M98EU41 – zmywarka nie odpompowuje wody, pompa sprawnaIMG_202511...112019.jpg (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Zauważyłem jeszcze jedno. Dolewam do zmywarki wody, żeby ją odpompować, sposobem na wiadro. Żeby odpompować, muszę parę razy włączyć jakiś program i w końcu odpompowuje całość. Jak nie ma wody, pompa zaczyna pracować cały czas.

I jeszcze, jak na złość, teraz się włączyła zmywarka elegancko. Pierwszy raz, nie wiem czemu. Ruszyła po kilkukrotnym takim cyklu odpompowania na raty. Ale zatrzymałem program i znów nie chce odpompować.

Na filmie jest, jak włączam program. Pompa jakby chciała, a nie mogła.

P.S. Muszę ją naprawić, kobieta nie da mi żyć. :D Albo wyrzucić przez balkon. Biorę to pod uwagę.
  • #5 21742066
    wisniowy19891
    Poziom 5  
    >>21741618 Niestety, rozebrałem pompę i nie ma luzu na wirniku.
  • REKLAMA
  • #6 21742943
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6933
    Kenworth 18 napisał:
    Prawdopodobnie przyczyną będzie zużyta pompa myjąca.

Bzdura.

@wisniowy19891 Pokrywa pompy spustowej w zagłębieniu miski myjącej jest na swoim miejscu ? Prawidłowo zahaczona o zaczep ?
  • #7 21743141
    wisniowy19891
    Poziom 5  
    >>21742943 Prawidłowo zahaczona. Czytałem już gdzieś, że właśnie to może być przyczyną
  • REKLAMA
  • #8 21747347
    wisniowy19891
    Poziom 5  
    Czy ktoś wie, gdzie dostanę wirnik do tej pompy myjącej? Niestety, jak sprawdzałem te łożyska, to przy wyjmowaniu go połamałem. Zbliżenie na plastikowy wirnik pompy myjącej obok zestawu narzędziowegoZdemontowana pompa myjąca z widocznym uszkodzonym wirnikiem i elementami obudowy
  • #9 21748719
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6933
    wisniowy19891 napisał:
    Czy ktoś wie, gdzie dostanę wirnik do tej pompy myjącej?

formalniee nigdzie. Kupuje się całą kpl pompogrzałkę. Podejdzie 12019637 lub 12014980
    Na twoje szczęście to najtańsze odmiany pompogrzałek do tych zmywaków.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki Bosch SPS58M98EU/41, która nie odpompowuje wody pomimo sprawnej wymienionej pompy odpływowej. Objawem jest zatrzymywanie się pompy podczas próby odpompowania, mimo że woda częściowo przelewa się do węża odpływowego, który jest drożny. Występuje błąd E25 wskazujący na problem z pompą odpływową. Sprawdzono i wyczyszczono filtr, sitko, komorę pompy oraz zawór zwrotny, a wirnik pompy nie jest zablokowany i nie ma luzu na wirniku. Pokrywa pompy spustowej jest prawidłowo zamocowana. Czasami pompa odpompowuje wodę po wielokrotnym uruchomieniu programu, ale często zatrzymuje się. Wystąpił też problem z uszkodzonym wirnikiem pompy, który wymaga wymiany. Dyskusja wskazuje na konieczność dokładnej diagnostyki pompy odpływowej, ewentualnej wymiany wirnika oraz sprawdzenia elementów czujnikowych i mechanicznych pompy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA