logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluetooth głośnik z mikrofonem – jak zwiększyć zasięg przez ścianę nośną?

andrkac 05 Lis 2025 10:57 285 2
REKLAMA
  • #1 21742143
    andrkac
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Składam sobie smarthome - trochę zigbee, trochę własnych rozwiązań, do tego sterowanie głosowe własnej produkcji.
    No i pojawił się problem z urządzeniam audio w jednym z pokojów. Mam tam tylko zasilanie i nic więcej.
    Chciałem tam postawić głośnik bluetooth z mikrofonem. Niestety - odbiornik jest za rogiem, za fragmentem ściany nośnej. Niezbyt daleko - może z 5-7 metrów, ale testowałem dwa rózne głośniki i w ogóle nie są widoczne w miejscu, w którym głośnik miał stanąć.

I teraz próbuję to rozwiązać:
    - czy szukać "mocniejszych" urządzeń, o większym zasięgu (i adapter, i głośnik)? Są takie?
    - jakaś dodatkowa antena?
    - repeater bluetooth - jest takie coś?
    - zupełnie inna technologia zamiast bluetooth (jaka?), nie kosztująca milionów?

Poproszę o jakieś porady w sprawie powyższych pytań...
  • REKLAMA
  • #3 21742387
    andrkac
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    >>21742367 Wifi odbiera
    Urządzenia wifi już znalazłem, tylko kosztują o rząd wielkości więcej... Być może dają lepszą jakość dźwięku, a ja jej nie potrzebuję (oczywiscie do pewnych granic).
    W tej chwili w głowie mam rozwiązanie z ESP32 (bo mam!) jako "server" bluetooth dla głośnika (albo z własnymi głośnikami, bez BL). Strasznie to się robi skomplikowane, a wydawała się prosta sprawa.
REKLAMA