Składam sobie smarthome - trochę zigbee, trochę własnych rozwiązań, do tego sterowanie głosowe własnej produkcji.
No i pojawił się problem z urządzeniam audio w jednym z pokojów. Mam tam tylko zasilanie i nic więcej.
Chciałem tam postawić głośnik bluetooth z mikrofonem. Niestety - odbiornik jest za rogiem, za fragmentem ściany nośnej. Niezbyt daleko - może z 5-7 metrów, ale testowałem dwa rózne głośniki i w ogóle nie są widoczne w miejscu, w którym głośnik miał stanąć.
I teraz próbuję to rozwiązać:
- czy szukać "mocniejszych" urządzeń, o większym zasięgu (i adapter, i głośnik)? Są takie?
- jakaś dodatkowa antena?
- repeater bluetooth - jest takie coś?
- zupełnie inna technologia zamiast bluetooth (jaka?), nie kosztująca milionów?
Poproszę o jakieś porady w sprawie powyższych pytań...
No i pojawił się problem z urządzeniam audio w jednym z pokojów. Mam tam tylko zasilanie i nic więcej.
Chciałem tam postawić głośnik bluetooth z mikrofonem. Niestety - odbiornik jest za rogiem, za fragmentem ściany nośnej. Niezbyt daleko - może z 5-7 metrów, ale testowałem dwa rózne głośniki i w ogóle nie są widoczne w miejscu, w którym głośnik miał stanąć.
I teraz próbuję to rozwiązać:
- czy szukać "mocniejszych" urządzeń, o większym zasięgu (i adapter, i głośnik)? Są takie?
- jakaś dodatkowa antena?
- repeater bluetooth - jest takie coś?
- zupełnie inna technologia zamiast bluetooth (jaka?), nie kosztująca milionów?
Poproszę o jakieś porady w sprawie powyższych pytań...