logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć urwany kołnierz obudowy bocznego łożyska w pralce – demontaż reszty

sewerynkaczmarek8 05 Lis 2025 11:05 330 10
  • #1 21742152
    sewerynkaczmarek8
    Poziom 4  
    Witam! Mam pytanie odnośnie bocznego łożyska w pralce. Podczas próby odkręcania odpadł ten kołnierz z otworami od reszty obudowy, co spowodowało, że wewnętrzna część tej obudowy została w środku. Czy jest jakaś możliwość wykręcenia/wymontowania reszty tej obudowy łożyska?
    AI: Jaka jest marka i model Twojej pralki?
    Electrolux PerfectCare 600
    AI: Jakich narzędzi już próbowałeś użyć do usunięcia tej reszty obudowy i czy masz dostęp do jakichś specjalistycznych narzędzi?
    Nie próbowałem.
    Mam typowe domowe narzędzia: klucze, kombinerki, wiertarka, szlifierka kątowa
  • #2 21742155
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1357
    Pokaż zdjęciami dla wzrokowców o co Ci chodzi? Co zostało a co odpadło? Kupuje się i wymienia się cale zielone obudowy wraz z łożyskami wewnątrz...
    Jak usunąć urwany kołnierz obudowy bocznego łożyska w pralce – demontaż resztyŁozysko le...re 600.jpg (30.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Jak usunąć urwany kołnierz obudowy bocznego łożyska w pralce – demontaż resztyŁozysko pr...re 600.jpg (32.95 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21742158
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam,
    może typ pralki albo zdjęcia, poproszę,
    ciężko zrozumieć, o jaką obudowę chodzi.
  • #4 21742167
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Po co ci to ? Zostaw w spokoju ale jak byś bardzo chciał to i wiertarką tego też nie załatwisz bo łożysko będzie się obracało wraz ze wkrętem a jak obudowa jego zielona to łożyska i tak nie usuniesz bo ma rowki na zewnętrznym pierścieniu !
  • #5 21742180
    sewerynkaczmarek8
    Poziom 4  
    Muszę wymienić to, ponieważ łożysko wyrobione tłucze się i cieknie. Z jednej strony poszło ładnie, a z drugiej strony tak się stało przy odkręcaniu.
  • #6 21742183
    elktrod
    Poziom 41  
    Może kręciłeś w nieodpowiednią stronę bo jedno wykręca się w lewo a drugie w prawo? Pokaż zdjęciem co się urwało a co zostało?
  • #7 21742194
    sewerynkaczmarek8
    Poziom 4  
    O tę zewnętrzną część mi chodzi, a ta z gwintem została w bębnie. I teraz mam problem: czy da się to wykręcić jakoś bez tego kołnierza bez otworów? Na pewno odkręcałem w dobrą stronę. Już wcześniej to robiłem - było ciężko, ale aż tak nigdy.
    Jak usunąć urwany kołnierz obudowy bocznego łożyska w pralce – demontaż reszty1762339212...309318.jpg (4.14 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Jak usunąć urwany kołnierz obudowy bocznego łożyska w pralce – demontaż reszty1762339345...716229.jpg (3.9 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 21742203
    elktrod
    Poziom 41  
    Teraz to musisz nawiercić sobie otwory w tych miejscach i dorobić konkretne narzędzie na 4 bolce ale wcześniej przed odkręcaniem po obwodzie podlej gwint naftą...
    Łożysko pralki Electrolux z zaznaczonymi miejscami nawierceń w obudowie .
  • #9 21742212
    sewerynkaczmarek8
    Poziom 4  
    Dzięki Serdeczne za konkretną i zwięzłą radę.
  • #10 21742420
    elktrod
    Poziom 41  
    Nie ma za co, zanim dorobisz narzędzie to połóż pralkę łożyskiem do góry i podlewaj kropelkami nafty naokoło także powierzchnię styku osi bębna z łożyskiem...
    Zbliżenie na zardzewiały element łożyska pralki z czerwoną strzałką wskazującą na oś bębna
    PS Odkręcanie narzędziem z 4 bolcami lub więcej rozmieszczonymi symetrycznie jest efektywniejsze i pewniejsze niż z dwoma rozmieszczonymi niesymetrycznie... :)
    Otwory możesz nawiercić wiertłem o średnicy takiej samej jak te w części urwanej czyli chyba 6 mm bo takie są u mnie, a jakie u Ciebie? Więc można od razu pomyśleć o zrobieniu na wszelki wypadek narzędzia uniwersalnego z możliwością przekładania bolców na każdy przypadek, także taki jak Twój...
  • #11 21742442
    sewerynkaczmarek8
    Poziom 4  
    Musi być symetryczne, żeby siła nacisku równomiernie się rozłożyła

Dodano po 5 [minuty]:

W sumie jestem zaskoczony, że to tak odpękło. Z lewej strony był o wiele gorszy stan, musiałem zrobić mocny klucz z płaskownika 65 cm i 5 mm gruby, i dało radę. A z prawej nawet nie użyłem dużej siły, takie wstępne podejście dla wyczucia i pyk pękło bez większego wysiłku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pralkę Electrolux Perfect Care 600 i napotkał problem z bocznym łożyskiem. Podczas próby odkręcenia kołnierza obudowy łożyska kołnierz odpadł, pozostawiając wewnętrzną część obudowy w pralce. Pyta o metody wykręcenia lub demontażu pozostałej części obudowy łożyska. Dysponuje podstawowymi narzędziami domowymi, takimi jak klucze, kombinerki, wiertarka i szlifierka kątowa. Odpowiedzi proszą o zdjęcia i dokładniejszy opis, aby lepiej zrozumieć problem i udzielić precyzyjnej porady.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA