logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia światłowód – zbyt wysokie tłumienie na przyjściu z miasta, brak możliwości podłączenia

MrGohut 05 Lis 2025 15:20 288 7
REKLAMA
  • #1 21742400
    MrGohut
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Czy ktoś się może spotkał z podobnym problemem podczas instalacji światłowodu z Netii?
    W poprzednim tygodniu przyjechał technik, po czym stwierdził, że nie ma połączenia z miastem i ktoś przyjedzie sprawdzić.
    Brak odzewu, więc dzwonię na info — pani mówi, że jest wpis w tę sprawę "na przyłączu z miasta zbyt wysokie tłumienie, do dalszej decyzji koordynator Netii" i dodała, że prawdopodobnie nie da się podłączyć internetu i umowa zostanie anulowana.
    Serio? Nikt tego nie weryfikuje? Jak się spytałem na obsłudze, to podobno Netia kładła infrastrukturę. Nie chce mi się wierzyć, że tego nie da się naprawić.

Ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Ktoś robił przy takim czymś i może mi rozświetlić, o co może chodzić?
  • REKLAMA
  • #2 21742504
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    MrGohut napisał:
    Serio? Nikt tego nie weryfikuje?

Weryfikuje się i sprawdza na bieżąco tu i teraz.
    MrGohut napisał:
    Nie chce mi się wierzyć, że tego nie da się naprawić.

Wszystko kwestia kosztów:
    MrGohut napisał:
    prawdopodobnie nie da się podłączyć internetu i umowa zostanie anulowana.

Poniesione nakłady są niewspółmiernie wysokie do zysków z podłączenia i świadczenia usługi.
  • REKLAMA
  • #3 21742507
    MrGohut
    Poziom 9  
    To po co się pchać w dostarczenie Internetu w bloku, jak potem takie kwiatki się słyszy :)

Zapomniałem dodać, że jest to nowy blok w środku miasta.

Więc coś średnio z tą weryfikacją połączeń.
  • #4 21742516
    KOCUREK1970
    MrGohut napisał:
    To po co się pchać w dostarczenie Internetu w bloku, jak potem takie kwiatki się słyszy:)

Szkielet sieci to jedno, a usługi to drugie.
    Może zgarnęli kasę z jakiegoś dofinansowania.
    Problem może być gdzieś wcześniej na szkielecie, na wejściu do budynku albo w szafie crossowniczej, kabli w ścianach...
    Problem taki, że monterzy to B2B i mają płacone tylko za podłączenie usługi.
    To powinien zweryfikować serwis liniowy operatora, a to, jak wiadomo, kosztuje.
    MrGohut napisał:
    Więc coś średnio z tą weryfikacją połączeń.

No, przyjechał monter, zweryfikował i notatka o problemach – co miał więcej zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 21742521
    MrGohut
    Poziom 9  
    Monter monterem, mnie zastanawia sprawdzenie połączenia z miastem (albo jego braku) przed udostępnieniem oferty. To, że monter tego nie naprawił, jest zrozumiałe.

Pozostaje czekać na rozwój sytuacji, ale no cóż...

Dodano po 49 [minuty]:

Pytanie nadal aktualne, jakby ktoś był chętny podzielić się :D
    Ktoś spotkał się już z taką sytuacją u siebie?
    Jak tak, to czy udało się ogarnąć?
  • REKLAMA
  • #6 21742742
    KOCUREK1970
    MrGohut napisał:
    mnie zastanawia sprawdzenie połączenia z miastem (albo jego brakiem) przed udostępnieniem oferty.

Nikt tego nie sprawdza, bo na etapie przed montażem usługi jest to nieistotne.
    MrGohut napisał:
    Ktoś spotkał się już z taką sytuacją u siebie?

Ja mam światłowód 5 m od mieszkania i brak możliwości technicznych jego podłączenia :D
    Mam DOCSIS, czyli FTTB, więc nikt przed modernizacją do FTTH palcem nie kiwnie tylko dla mnie.

Zerknij tutaj, kogo jeszcze masz i spróbuj może z innym opem:
    https://internet.gov.pl/
    Możesz tam też zgłosić zapotrzebowanie na net.

Sam, personalnie u operatora nic nie zrobisz, możesz napisać skargę do UKE na utrudnianie podłączenia, ale Netia to prywatna firma i nikt ich do niczego nie zmusi.
  • #7 21742751
    MrGohut
    Poziom 9  
    No, jeżeli nie naprawią, to będę musiał innego wybrać, szkoda tylko samej oferty, bo łączona z Plusem i dobrze wychodzi :/ Ale na razie poczekam, co koordynator, do którego przekazali, zrobi.

Obawiam się jeszcze jednego, żeby się nie okazało, że to samo łącze jest dzierżawione dla innych i każdy będzie miał taki sam problem, bo chyba każdy z osobna swojego nie kładzie?
  • #8 21742776
    KOCUREK1970
    @MrGohut
    Na jednym splicie, czyli odnodze, może być nawet 128 klientów, a splitów w jednym hubie może być naście/dziesiąt...
    Potem to idzie w szkielet i dalej...
    Ale kto by się tam tym przejmował – mini max obowiązuje, czyli minimalne koszty i maksymalne zyski, tylko to się liczy.

A czekać czy naprawią nie musisz.
    Jak masz innych, wybadaj sytuację, bo to też atrybut przetargowy np.: "gadałem z Orange i za 2 dni mogę mieć montaż"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją światłowodu Netii, gdzie technik stwierdził zbyt wysokie tłumienie sygnału na przyłączu z miasta, co uniemożliwia podłączenie internetu. W zgłoszeniu do obsługi klienta pojawiła się informacja, że sprawa jest przekazana do koordynatora Netii i istnieje ryzyko anulowania umowy z powodu braku możliwości naprawy. Użytkownik wyraża wątpliwości co do braku weryfikacji i naprawy problemu, zwłaszcza że Netia miała kłaść infrastrukturę. Dyskusja dotyczy przyczyn wysokiego tłumienia, możliwych metod diagnostyki i naprawy, takich jak pomiary tłumienia światłowodu, sprawdzenie jakości spawów i połączeń, a także ewentualna wymiana uszkodzonych elementów sieci. Poruszono kwestie odpowiedzialności operatora za infrastrukturę oraz procedur koordynacji technicznej w przypadku problemów z przyłączem światłowodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA