logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 SW przedlift – wyrzucanie płynu chłodniczego, bąblowanie po odpaleniu

mitlex 05 Lis 2025 21:32 552 4
REKLAMA
  • #1 21742827
    mitlex
    Poziom 7  
    Ocena: 37
    Witam,
    Mam problem z peugeotem 508 sw przed lift. Ogólnie problem dotyczy wyrzucania płynu chłodniczego ze zbiorniczka.
    Kupiony samochod z pęknięta chłodnica silnika, chłodnica wymieniona plus rozrząd.
    Na zimnym silniku zaraz po odpaleniu pojawia sie takie cisnienie ze wyrzuca plyn. Test UPG płynem nie pokazał zmiany koloru ale tak mocno bąbluje ze po 2 minutach wyrzuca plyn z rurki fermentacyjnej. Na ciepłym to samo.
    Pytanie gdzie szukać podejrzeń, chłodniczka spalin? Termostat? A moze faktycznie UPG?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21742869
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Termostat możesz wykluczyć. Ja obstawiam jednak UPG, dla pewności zrób test szczelności, wykluczysz chłodnicę spalin. Z jakiegoś powodu ta chłodnica silnika pękła.
  • REKLAMA
  • #3 21743027
    mitlex
    Poziom 7  
    Ewentualne obejście chłodniczki spalin w układzie chłodzenia w celu sprawdzenia nie powinno sprawić większych kłopotów?
  • REKLAMA
  • #4 21743379
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3403
    mitlex napisał:
    Ewentualne obejście chłodniczki spalin w układzie chłodzenia w celu sprawdzenia nie powinno sprawić większych kłopotów?

Nic się nie stanie.
  • #5 21749217
    mitlex
    Poziom 7  
    Jednogłośnie okazała sie uszczelka pod głowicą.
    Ogólnie pojawił sie drugi problem który budzi moje wątpliwości...
    Założona była uszczelka 1.35mm a planowanie głowicy zabrało 0.35mm bo była taka krzywa. Wiem że uszczelka maksymalnie ma 1.45. Czy obawiać sie kolizji zaworu z tlokiem?
REKLAMA