logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat w Norwegii – zanik sygnału po wyszukiwaniu kanałów, parametry 10093

gamer12339 07 Lis 2025 08:17 432 12
REKLAMA
  • #1 21744125
    gamer12339
    Poziom 3  
    Witam serdecznie. Mieszkam w Norwegii i od kilku lat posiadam cyfrowy Polsat. Od jakiegoś czasu posiadam problem z sygnałem satelitarnym, a mianowicie z zanikaniem sygnału. Gdy antena zostaje ustawiona na parametry 100/93, skręcona jest — wszystko jest dobrze, jednak gdy dochodzę do telewizora i zmieniam w ustawieniach opcję na wyszukiwanie kanałów, sygnał zanika i już nie wraca. Wymieniłem już wszystko, co mogłem, na nowe: dekoder, kabel, antenę, konwerter i ciągle to samo. Czy ma ktoś pomysł, co to może być, bo walczę z tym już ze dwa miesiące i ciągle to samo.
  • REKLAMA
  • #2 21744158
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2008
    Witam,
    jaki dekoder?
    Ja u siebie czasem obserwuję, przykładowo na kanale xx wszystko działa, zmieniam kanał na yy i brak sygnału, powrót do xx i działa = odzyskuję sygnał po paru sekundach. A zaczęło się to od poprzedniej aktualizacji oprogramowania, bo obecna/ostatnia zrobiła z mojego EvoBox PVR prawie "cegłę".
    Zaczęły się pojawiać komunikaty o zwarciu na wejściu SAT1 itd., które same znikają po sekundzie.
    Podejrzewam u siebie konwerter, jako że jedyny nie był ruszany/wymieniany, niemniej u ciebie wszystko było wymieniane.
    Możesz jeszcze wyjaśnić:
    "gdy dochodzę do telewizora i zmieniam w ustawieniach opcję na wyszukiwanie kanałów, sygnał zanika i już nie wraca." - wyszukiwanie kanałów jest w dekoderze, a nie w TV, jak ty masz to wszystko podłączone? Wygląda, że zanika ci zasilanie konwertera.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21744180
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Antena prawdopodobnie jest ustawiona na jakimś mocnym transponderze. Prawidłowo powinno się ustawić dla kilku transponderów w różnych ćwiartkach i uśrednić.

To są skutki ustawiania na oko w oparciu o parametry wskaźnika tunera, różnice nawet tego 1mm w ustawieniach konwertera będą wpływały potem na odbiór z innych transponderów. Poprawnie ustawia się tylko miernikiem.
  • #4 21744187
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    >>21744125 Spróbuj w ustawieniach dekodera wybrać inny typ LNB. Czasem jest tak że poziom sygnału na tym samym transponderze zależy od tego jaki LNB jest wybrany. A może dekoder działał wcześniej z 2 konwerterami i coś jest niepotrzebnie ustawione w opcjach DiSEqC?
  • #5 21744214
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Antenę masz ustawioną bobrze, ale na niewłaściwego satelitę. Nie sugeruj się napisem w menu tunera że to HOT BIRD. Zapewniam cię że tuner nie odróżnia na jakiego satelitę jest wycelowana antena. Pokręć trochę w lewo, trochę w prawo...;)
  • REKLAMA
  • #6 21744271
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    gamer12339 napisał:
    Witam serdecznie. Mieszkam w Norwegii i od kilku lat posiadam cyfrowy Polsat. Od jakiegoś czasu posiadam problem z sygnałem satelitarnym, a mianowicie z zanikaniem sygnału. Gdy antena zostaje ustawiona na parametry 100/93, skręcona jest — wszystko jest dobrze, jednak gdy dochodzę do telewizora i zmieniam w ustawieniach opcję na wyszukiwanie kanałów, sygnał zanika i już nie wraca.

Na jakim transponderze sprawdzasz, ustawiasz?
    Jak Polsat to jaki masz MER bo 100/90 nic nie mówi.
    Spr. na transponderze 11449 (TVP1) 11158(Polsat), .
    Wygląda na nie tego satelitę.
  • #7 21744340
    gamer12339
    Poziom 3  
    >>21744158
    Dekoder to Polsat Box 4K Lite
    Mam do wyboru tylko dwa kanały testowe, bo innych mi nie znajduje. A jeżeli chodzi o kwestie „dochodzę do telewizora... chodzi o to, że robimy to starym polskim sposobem 😀 jeden siedzi przed telewizorem i patrzy na parametry, a drugi kręci anteną 😛. Jak ustawię już antenę na wartości najwyższe, jakie zdołam znaleźć, czyli siła sygnału i jakość, to skręcam wszystko i podchodzę do telewizora, by na dekoderze włączyć wyszukiwanie kanałów. Ale muszę zmienić opcję na dekoderze z Ustawienia anteny na wyszukiwanie kanałów i wtedy już te wartości znikają i nie ma nic... i to mnie bardzo zastanawia

Dodano po 3 [minuty]:

>>21744340 >>21744187 Dekoder nigdy nie działa z dwoma konwerterami? Był przywracany do ustawień fabrycznych, ale nic to nie pomaga — ciągle tak samo.

Dodano po 6 [minuty]:

Walczę dzisiaj dalej z tym i zastosuję się do waszych rad i podpowiedzi, zobaczymy, jak to wyjdzie. Próbuję teraz metody na słońce o 12:00 — zawsze to wychodziło, zobaczymy jak teraz 😛. Niestety nie posiadam żadnego miernika ani nie znam nikogo, kto by podjechał i mi to ustawił, więc metodą prób i błędów 😀😜. Ale dziękuję za wszystkie rady i za odzew. Dam znać, jak coś wyjdzie nowego w tej sprawie
  • #8 21744386
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Ta antena kiedyś działała czy to nowa instalacja? Możesz wysłać jakieś zdjęcie?
  • #9 21744475
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    gamer12339 napisał:
    >>21744158
    Dekoder to Polsat Box 4K Lite
    Mam do wyboru tylko dwa kanały testowe, bo innych mi nie znajduje.

Jakie dwa kanały, ja piszę o transponderach. To co podałem to parametry transpondera- szukanie ręczne i patrzyć na sygnał.
    Masz listę w dekoderze czy na razie nic?
  • #10 21744492
    gamer12339
    Poziom 3  
    Nie mogę znaleźć w ustawieniach ustawień transpondera, czy tym podobnych. Biorę pod uwagę też, że w tej kwestii jestem głąbem 😜. A co do aktualizacji sytuacji, to ustawienia anteny na słońce przyniosły rezultat (zdjęcie), ale standardowo, po przełączeniu opcji na wyszukiwanie kanałów, znów sprawa się powtórzyła... Dodałem też zdjęcia anteny.
    [img
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/4905561800_1762526521.jpg]Ekran telewizora z komunikatem Brak sygnału oraz menu kanałów
    ]https://obrazki.elektroda.pl/4094475900_1762526224_thumb.jpg[/url]
    Biała antena satelitarna Fuba zamontowana na szarej elewacji budynku
    Załączniki:
    • Cyfrowy Polsat w Norwegii – zanik sygnału po wyszukiwaniu kanałów, parametry 10093 92e94178-a34a-43c6-a947-d05e2508d021.jpg (179.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 21744688
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Ty chyba nie rozumiesz jak masz w ogóle ustawić antenę, ustawiłeś sobie byle jak na podstawie SŁOŃCA!? Zwykle w zależności od położenia satelita powieleń być w kierunku na Słońce gdzieś pomiędzy godzoną 11 a 13:30 w zależności od dnia w roku, wiec to ustawienie 12:00 skierowałeś w kosmos no chyba że dokładnie dziś złapałeś pozycję satelity na Słońce o 12:00 dokładnie w tym miejscu co jesteś. czyli praktycznie z prawdopodobieństwem 1 do 365 trafiłeś.

Człowieku antenę ustawia się do :
    - AZYMUTU czyli kąt obrotu anteny w stosunku do południka 0 z korektą kąta na biegun magnetyczny
    - ELEWACJI czyli kąta odchylenia anteny od poziomu.

Jedyne co potrzeba znać to dokładne położenie geograficzne anteny czyli pozycję GPS anteny i dowolny kalkulator czy program który wszystko obliczy.
    Dokładność ustawień powinna być w granicach 1 minimetra.

Z kolei konwerter ustawia sie :
    - do płaszczyzny elewacji satelity tzw. skręt ( skew )
    - do ogniska sygnału czyli pozycja do przodu/do tyłu konwertera w opasce.

Jeden z lepszych kalkulatorów.
    https://satlex.de/pl/azel_calc-params.html?sa...p;country_code=pl&diam_w=75&diam_h=80

Czasami dla niektórych w aplikacji jest lepiej bo można wizualnie zobaczyć gdzie jest satelita, polecane aplikacje np. SAT Finder https://play.google.com/store/apps/details?id=com.esys.satfinder&hl=pl
  • #12 21745574
    bolo5551
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    tomaszlonski napisał:
    Człowieku antenę ustawia się do :
    - AZYMUTU czyli kąt obrotu anteny w stosunku do południka 0 z korektą kąta na biegun magnetyczny
    - ELEWACJI czyli kąta odchylenia anteny od poziomu.

Jedyne co potrzeba znać to dokładne położenie geograficzne anteny czyli pozycję GPS anteny i dowolny kalkulator czy program który wszystko obliczy.
    Dokładność ustawień powinna być w granicach 1 minimetra.

Z kolei konwerter ustawia sie :
    - do płaszczyzny elewacji satelity tzw. skręt ( skew )
    - do ogniska sygnału czyli pozycja do przodu/do tyłu konwertera w opasce.

Jeden z lepszych kalkulatorów.
    https://satlex.de/pl/azel_calc...pl&diam_w=75&diam_h=80

Czasami dla niektórych w aplikacji jest lepiej bo można wizualnie zobaczyć gdzie jest satelita, polecane aplikacje np. SAT Finder https://play.google.com/store/apps/details?id=com.esys.satfinder&hl=pl

?
    tomaszlonski napisał:
    Poprawnie ustawia się tylko miernikiem.

?
  • #13 21807175
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Może to głupie pytanie ale: czy jesteś pewny sprawności instalacji elektrycznej z której zasilasz dekoder i TV? Kiedyś miałem coś podobnego i po tygodniu spędzonym na dachu i drabinie znalazłem uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy w telewizorze. Skończyło się na wymianie na odbiornik zasilany z zewnętrznego zasilacza i sprawdzonym odizolowaniu galwanicznym masy telewizora od filtru przeciwzakłóceniowego w zasilaczu.

I uwaga praktyczna: do ustawiania anten TV używam prostego dekodera Fergusona ze starym DVB-S i małego odbiornika TV - całość zasilana z akumulatora. Mniej się człowiek nanosi. Przy obecnym natłoku sygnałów satelitarnych stare satfindery są nieprzydatne. Do ustawiania dużych anten profesjonalnych (powyżej 140 cm) i tak stosuje analizator R&S.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik mieszkający w Norwegii posiada dekoder Polsat Box 4K Lite i od kilku miesięcy doświadcza problemów z zanikiem sygnału satelitarnego po przełączeniu dekodera na tryb wyszukiwania kanałów. Antena jest ustawiona na parametry 100/93, jednak po rozpoczęciu wyszukiwania sygnał zanika i nie wraca. Wymieniono dekoder, kabel, antenę i konwerter, lecz problem pozostaje. Wskazano, że problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia anteny, która powinna być precyzyjnie ustawiona względem azymutu, elewacji i skrętu konwertera (skew) z użyciem miernika sygnału, a nie na oko lub metodą "na słońce". Zalecane jest sprawdzenie poprawności ustawień transponderów, szczególnie na częstotliwościach 11449 MHz (TVP1) i 11158 MHz (Polsat). Sugerowano także zweryfikowanie konfiguracji LNB w dekoderze, w tym opcji DiSEqC, oraz upewnienie się, że zasilanie konwertera nie zanika podczas wyszukiwania kanałów. Poruszono też kwestię możliwych problemów z instalacją elektryczną i filtrami przeciwzakłóceniowymi. Wskazano, że tuner nie rozpoznaje satelity, na którą jest skierowana antena, dlatego konieczne jest manualne i precyzyjne ustawienie anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA