logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić poprawnie antenę do odbioru cyfrowego polsatu?

lukas29 06 Sty 2009 15:17 39199 10
REKLAMA
  • #1 5958724
    lukas29
    Poziom 1  
    Prosze pomóżcie.
    Mieszkam w Norwegii i podczas pobytu na Świętach w Polsce zakupiłem zestaw cyfrowego polsatu. Mam spore problemy z prawidłowym ustawieniem talerza, aby złapać sygnał. Jak do tej pory to jeszcze nic nie złapałem. Nerwica mnie już bierze, bo 2-gi dzień walcze z tą anteną. Jedni mówią że to proste, inni, że potrzeba do tego 2 osób. Ja próbowałem miernikiem sygnału. No i super - łapałem sygnał prawie 80-90%, ale po skręceniu z powrotem kabla do konwentera obrazu ani jakiegokolwiek sygnału ANI ŚLADU !!!
    Jeszcze raz prosze o pomoc... z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówkki
  • REKLAMA
  • #2 5959253
    Jake_Styles
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Temat poruszany wiele razy. Polecam opcję SZUKAJ.
    Ostatnio Jak czytałem podobne tematy podłapałem link:Kalkulator azymutu i elewacji który szczerze polecam.

Twój problem może polegać na łapaniu sygnału innego satelity niż HOTBIRD.
  • REKLAMA
  • #3 5962217
    zxvt
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    80-90% siły czy jakości?
  • REKLAMA
  • #4 5962227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5962251
    zxvt
    Poziom 17  
    antena zwykła czy hd 80cm?
  • REKLAMA
  • #7 5970710
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Kol.zxvt możesz coś bliżej o tych antenach hd 80 cm. Ciekawy temat.Pozdro
  • #8 5971184
    zxvt
    Poziom 17  
    prostując, nie ma podziału anten na HD i SD jest to tylko marketingowe "HD" napisane dużym drukiem aby podkreślić swoją nowoczesność technologiczną
    Na antenie od zwykłego polsatu SD można bez broblemu uzyskać sygnał który pozwoli do odbioru wszystkich kanałów
  • #9 5971417
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Pracuję w Norwegii a dokładniej we Flekkefjord - 120 km od Ciebie, zresztą jeśli nie latasz samolotem to pewnie przejeżdżasz koło mnie. Jakiś czas temu ustawiałem CP z anteną Triax 80 i jakimś konwerterem nawet nie znam nazwy. Pomimo tego, że robiłem to pierwszy raz zajeło mi ok 30 minut. Co prawda najpierw policzyłem za pomocą podanego wcześniej linka kąty i od talerza do TV miałem 1,5m przez okno więc było to duże ułatwienie. Wuj który też tutaj jest ma Cyfrę i antenę 60. Nie było również większych probemów z jej ustawieniem. Nieraz tylko podczas deszczu czy śniegu gubi sygnał.
    Z innej strony często widzę tutaj anteny które mają dwie płaszczyzny odbić (czasza i jakiś dodatkowy reflektor przed nią) i konwerter lub kilka jest skierowny w tę samą stronę co czasza. Z nią pewnie bym miał gorzej...
    Napisz jaka to antena. Na pewno da się.
  • #10 5983445
    telemontersat
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witaj!
    codziennie montuje anteny satelitarne polsatu w wiekszosci. Z tego co naczytalem sie na forum o kątach, azymutach, itp. elewacjach..., to jest teoria: w skrocie poradze ale podaj mi jaki masz dekoder polsatu:

pozdro
  • #11 5986375
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    telemontersat Nie zgodzę się z Tobą, że to teoria. Jeśli uchwyt jest w pionie to wystarczy wstępnie ustawić kąt elewacji, żeby skrócić sobie pracę o kilka lub kilkadzieisąt minut. Znając go masz tylko do wyboru prawo i lewo. Później gdy już złapiesz sygnał ewentualnie lekko korygujesz kąt elewacji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z prawidłowym ustawieniem anteny satelitarnej do odbioru cyfrowego Polsatu w Norwegii. Użytkownik ma trudności z uzyskaniem sygnału mimo wysokich wskazań miernika (80-90%), które jednak nie przekładają się na odbiór obrazu. Wskazano, że problem może wynikać z ustawienia anteny na niewłaściwy satelitę (np. HOTBIRD zamiast właściwego dla Polsatu) oraz z użycia zbyt małej czaszy antenowej. Zalecane jest wykorzystanie kalkulatora azymutu i elewacji do precyzyjnego ustawienia kąta anteny. Dyskutowano o rozmiarze anteny – 80 cm jest zwykle wystarczające w rejonie Stavanger, choć większa czasza może poprawić stabilność sygnału. Podkreślono, że oznaczenia „HD” na antenach są marketingowe i nie wpływają na odbiór sygnału SD. Praktyczne wskazówki obejmują dokładne wyliczenie kątów, skrócenie długości kabla między anteną a dekoderem oraz zwrócenie uwagi na konstrukcję anteny i konwertera. Użytkownicy z Norwegii dzielą się doświadczeniami, potwierdzając, że prawidłowe ustawienie jest możliwe, choć wymaga cierpliwości i precyzji. Dyskusja podkreśla znaczenie znajomości parametrów technicznych anteny i dekodera oraz stosowania narzędzi do wyznaczania azymutu i elewacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA