logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panasonic NV-HD600 – taśma unosi się na głowicy audio podczas przewijania, luz capstan?

michaltyc 07 Lis 2025 19:47 261 11
REKLAMA
  • #1 21744711
    michaltyc
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam. szukam pomocy. Nie potrafię sobie poradzić z magnetowidem Panasonic NV-HD600. Rzecz w tym, że podczas przewijania z podglądem do przodu i do tyłu, taśma unosi się na głowicy audio o jakieś pół milimetra do góry a podczas startu, obniża się. Wymieniłem rolkę dociskową na nową, ale to nic nie dało. Czy to jest objaw zbyt dużych luzów na tulejach capstan?. Jeszcze gdzieś na forum wyczytałem że podobno jest w tym mechaniźmie jakiś napinacz taśmy który lubi się z czasem odkształcać. Czy on również może mieć wpływ na zjeżdzanie taśmy w doł na głowicy audio ctrl?.
  • REKLAMA
  • #2 21746121
    michaltyc
    Poziom 3  
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Między dyskiem wizyjnym a głowicą audio ctrl podczas funkcji Play górna krawędź taśmy nie jest napięta,tzn jest jakby pofalowana a dolna krawędź jest ok,idealnie prosta. Tak to wygląda jakby taśma była napięta tylko dołem😳
  • REKLAMA
  • #3 21749537
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Taki efekt może powodować matowy dysk wizyjny.Ważne też są hamulce.Np.hamulec taśmowy na lewym talerzyku.
  • REKLAMA
  • #4 21750499
    michaltyc
    Poziom 3  
    Dysk wizyjny nie jest zmatowiały a hamulec filcowy lewego talerzyka jest wyczyszczony a taśma dalej faluje między dyskiem wizyjnym a głowicą audio control😐
  • #5 21757105
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Zmatowienie dysku nie musi być mocno widoczne.Na wirującym bębnie poziome rowki powodują powstanie poduszki powietrznej ,która nie pozwala by taśma "lepiła się" do dysku.Jeśli wymieniłeś rolkę to sprawdź luzy i stan ośki capstana.Nie może być ona zbyt "wyślizgana".Tension band ma regulację naprężenia.
  • #6 21769801
    michaltyc
    Poziom 3  
    Zauważyłem że prawy metalowy napinacz taśmy podczas play prawie dotyka rolki dociskowej. Wyjąłem go i lekko kombinerkami naprostowałem tylko nie wiem jak on powinien być dokładnie. Odgiąłem go tak że sie odsunął od rolki. On powinien być idealnie pionowo w pozycji przy rolce dociskowej?.
  • #7 21773714
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Oba holdery powinny dochodzić do końca do metalowych "kłów" w chassis.Zamieść foto.Kombinerki i mtv to złe połączenie.
  • REKLAMA
  • #8 21774152
    michaltyc
    Poziom 3  
    radiogaga źle się zrozumieliśmy. Chodziło mi o element na zdjeciu zaznaczony czerwonym mazakiem. Holderów nie ruszałem. Dochodzą do końca i są sztywno.
    Załączniki:
    • Panasonic NV-HD600 – taśma unosi się na głowicy audio podczas przewijania, luz capstan? IMG_20251207_194938337~3.jpg (2.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21774220
    michaltyc
    Poziom 3  
    I czy ten ślad na kole capstan to jest normalna rzecz?.
    Załączniki:
    • Panasonic NV-HD600 – taśma unosi się na głowicy audio podczas przewijania, luz capstan? IMG_20251207_204452732~2.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 21921080
    Andy_M
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    takie podnoszenie taśmy może być wywołane przez zużytą rolkę dociskową i przez zużyte łożyska w kapstan motor. W takim przypadku ośka silnika jest lekko przechylona po dociśnięciu przez rolke, nie jest idealnie prostopadła do kierunku przesuwu taśmy i w efekcie zaczyna unosić taśmę. Wymian łożysk i rolki powinna załątwić sprawę ( pytanie, czy i gdzie uda się je dostać).
  • #11 21921615
    michaltyc
    Poziom 3  
    Andy_M o ile rolkę da sie jeszcze dostać o tyle łożyska już nie. Rolka jest nowa. Wiec wychodzi na to że łożyska( tulejki z brązu) już się wyeksploatowały. No nic,wymontuje je z wieżyczki i popytam kolege,ma tokarkę,może uda mu sie wytoczyć nowe.
  • #12 21924868
    michaltyc
    Poziom 3  
    Udało mi się zakupić komplet tulejek do silnika capstan Panasonica o wymiarach 8.5x5.5x4. Tulejki wymieniłem i taśma idzie idealnie miedzy dyskiem wizyjnym a ośką capstana i podczas przewijania na podglądzie przestała sie podnosić. Winne były panewki. Dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Panasonic NV-HD600 podczas przewijania z podglądem taśma unosiła się na głowicy audio/control, a w trybie Play falowała między dyskiem wizyjnym a głowicą. Początkowo sprawdzono rolkę dociskową, hamulec filcowy lewego talerzyka, stan dysku wizyjnego oraz napinacz taśmy. Zwrócono uwagę na możliwe zużycie ośki i łożysk/tulejek capstan motoru oraz regulację tension band. Ostatecznie wymiana tulejek silnika capstan przywróciła prawidłowy tor taśmy i problem podnoszenia zniknął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA