logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-SD20EE - problem z kapstanem i obrazem przy przewijaniu do przodu

melon 15 Sie 2002 19:13 3819 18
REKLAMA
  • #1 32430
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Witam
    Wymieniłem "błyszczącą" starą rolkę.
    Obraz odtwarzany poprawnie tylko gdy przewijam na podglądzie do przodu to po kilku sekundach kapstan przyspiesza i obraz zmienia się
    w czarnobiałe paski! (zerwana synchro)
    Gdy dam play wyraźnie słychać ze kapstan zwalnia i obraz "wskakuje"

przy przewijaniu z podglądem do tyłu nie ma tych anomalii.

???
  • REKLAMA
  • #2 32441
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Czy zmieniłeś razem w komplecie ze sprężynką (cały zespól rolki ).Ostatnio wymieniłem tylko rolkę i było trochę lepiej .Dopiero wymiana całego zespołu rolki dało efekt.
  • #3 32443
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Przyczyną takiego stanu rzeczy jest brak impulsów CTL (tracking) spowodowane przesuwanien się taśmy z głowicy Audio/CTL przez co serwo przełącza się w system NTSC. Szkoda, że nie wymieniłeś rolki z dźwignią.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 32445
    melon
    Poziom 26  
    dałem nową rolkę bez całej reszty....
    ale ta usterka to jest to co lubię!
    raz przewijam 2 min i jest ok a raz 5 sek i sie drzewi !!!!

rany ! magnetowidy już powinny stać w muzeum obok dinozaurów!!!!!!!
  • #5 32474
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: VALENTINE
    Czy możesz wyjaśnić dlaczego wymiana samej rolki a nie całego zespołu skutkuje usterką tylko przy podglądzie do przodu?
    :arrow: TOMI
    Czegoś tu nie rozumiem ..."brak impulsów CTL spowodowane przesuwaniem się taśmy"...
    :arrow: melon
    Spróbuj wymienić cały zespół(VXL2246), tak jak radzą koledzy ale nie podoba mi się ten brak powtarzalności(..."raz przewijam 2 minuty i jest ok a raz 5 sek"...). A jak było przed wymianą rolki?
  • #6 32480
    TOMI
    Serwisant RTV
    :arrow: do kolegi oldboy
    Już pisze, jeżeli taśma przesunie się na głowicy Audio/CTL do góry lub do dołu to głwica nie będzie miała skąd odczytać informacji dla serwo. Z audio też będzie problem, ale audio jest przy podglądzie w mute i nie słychać tego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 32485
    VALENTINE
    Poziom 24  
    oldboy napisał:
    :arrow: VALENTINE
    Czy możesz wyjaśnić dlaczego wymiana samej rolki a nie całego zespołu skutkuje usterką tylko przy podglądzie do przodu?

Nie twierdzę ,że tylko przy podglądzie do przodu ,do tyłu pewnie też.Myślę (zgaduje) ,że to ze widać to teraz przy podglądzie do przodu bardziej niz do tyłu zależy czy jest to początek taśmy ,czy koniec.Na końcu kasety może się to odwrócić.Miałem, taki efekt ,że nieregularnie wychodził pasek śniegu od dołu ekranu.Wiadomo ,że w takim przypadku rolka za słabo stabilizuje położenie taśmy na głowicy CLT.Sprawdziłem na podglądzie (zawsze lepiej widać) i okazało się ,że taśma mocno schodzi z głowicy.Wymieniłem wiec rolkę .Okazało sie ,że jest sporo lepiej ,ale dalej przy podglądzie taśma przemieszcza sie na głowicy.Dopiero wymiana całego zespołu rolki dało pozytywny efekt.Myślę ,że oprócz rolki ,zużywa się sprężyna dociskająca ,i dlatego trzeba wymieniac komplet.
  • #8 32493
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W tym rozumowaniu należy uwzględniać dwa elementy. Rolkę dociskową i oś capstana. Jeżeli taśma schodzi z głowicy to oznacza że nie ma równoległości m-y rolką a osią capstana. Tak sie często dzieje kiedy panewki capstana dostają luzu. Wtedy w zależności od kierunku obrotów capstana taśma będzie przesuwała się w górę lub w dół po głowicy AUDIO/CTL. Ale to w dalszym ciągu nie wyjaśnia usterki jaką ma kolega melon.
  • REKLAMA
  • #9 32497
    TOMI
    Serwisant RTV
    Hmm, jest to napewno usterka związana z prowadzeniem taśmy, a przeoczyłem jeszcze problem z naciągiem taśmy, może być trochę za duży.
  • #10 33130
    melon
    Poziom 26  
    Potwierdzam zchodzenie taśmy z głowicy AUDIO/CTL
    Hmm wydaje się iż czeka mnie wymiana panewek lup najlepiej całego słupka.
    Muszę podskoczyć na giełdę po części i wtedy opiszę co dalej....
    pozdrawiam
  • #11 33136
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Kiedyś już o tym pisałem (dotyczyło to chyba innegoVCR). Jeżeli mam podejrzenie że przyczyną braku równoległości m-y osią capstana a rolką dociskową są panewki to luzuję wkręty słupka i podkładam w tylnej części podkładkę o grubości 0,1 -0,3 mm i dokręcam wkręty. Jeżeli taśma nie przesuwa się względem głowicy AUDIO/CTL to należy wymienić słupek z panewkami lub jak kto woli jarzmo z panewkami(określenie dystrybutora części).
  • #12 34744
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    Zjeżdzanie taśmy z głowicy audio to napewno uszkodzenie toru tasmy,ale wracając do pierwotnego uszkodzenia(pszyspieszone przewijanie i zewanie synchra) to kilka razy miałem taki efekt w panasoniku.
    Prawie za każdym razem przyczyną była głowica video.Poprostu gdy jest
    porysowana lub zmatowiona stawia za duży opór przy przewijaniu i wszystko się wykłada. Nawet minimalne uszkodzenia bebna mogą dać ten efekt. Podmień głowice[/b]
  • #13 35949
    melon
    Poziom 26  
    więc tak! mała poprawka (przyspiesza dysk wizyjny)
    dopadłem calutki mechanizm z innego egzemplarza.
    Podmieniłem tylko cały zespół głowicy wizyjnej bo w tamtym
    modelu napęd dysku był u góry a w naprawianym od dołu.
    Reszta identyczna
    Obraz poprawny i dźwięk też.Stopklatka brzytwa!.
    Przy przewijaniu do przodu i tyłu z podglądem przyspiesza właśnie dysk wizyjny! i już nie przełącza z SP na LP,oczywiście zrywa wizję.
    Może to sterownik napędu dysku ? AN3814k

co ciekawe jeśli da się PAUSE i gałą stopniuje prędkość przewijania to przez pierwsze 2-3 prędkości jest ok ,dopiero przy MAX prędkości przewijania z podglądem przyspiesza dysk... :?
  • #14 38534
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    MIalem dokladnie ten sam problem. Ale juz po wymianie samej rolki, kupionej w HUMIE. Dlugo szukalem przyczyny. Oscylogramy prawie sie zgadzaly. Kolega z serwisu PANASONIKA dal mi oryginal rolki z ramieniem i problem zniknal. Dalej juz sie nie zastanawialem co bylo przyczyna
  • #15 38854
    melon
    Poziom 26  
    no cóż...dałem ramię z rolką z innego VCRa i efekt jest ale występuje trochę póżniej...
    Co ciekawe gdy już zerwie obraz i palcem lekko popcham ramię z oasającym lewą rolkę filcem to efekt zanika.
    Przekładałem z innego VCRa to ramięi nie pomogło nic.
    hmmm wsadziłem nowy słupek z panewkami,rolkę... strasznie precyzyjne te mechanizmy :?
  • #16 42827
    melon
    Poziom 26  
    no i sprawdził się patent kolegi Wroona...
    dałem nowiuteńki dysk wizyjny i obiawy jak ręką odiął!! :D

te nowe mechanizmy są strasznie czułe na różne odchyłki od normy :?
  • #17 42854
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Jest to dobre studium mechanizmu K (SUPER DRIVE) w modelach NV-SD.
    Każdy element w torze biegu taśmy z natury rzeczy stanowi sobą opór (siła tarcia). Zmienną wartością będzie:
    1.siła tarcia hamulca lewego talerzyka(na opasce filcowej z czasem gromadzą się zanieczyszczenia )
    2.siła tarcia zmatowionego dysku wizyjnego
    3.siła docisku rolki gumowej(zmiana parametrów spreżyny,poślizg wskutek zanieczyszczenia powierzchni)
    Siłę tarcia pozostałych elementów można uznać z dużym przybliżeniem za stałe.
    W przypadku podglądu do przodu każdy z w/w elementów( w zależności od stopnia zużycia) będzie wprowadzał zwiększoną siłę tarcia co spowoduje zmniejszenie prędkosci przesuwu taśmy na co układ serworegulacji odpowie zwiększeniem predkości przesuwu. W efekcie zwiekszy obroty CAPSTAN(co nie ma nic wspolnego z systemem NTSC).
    Reasumując, każdy z elementow wymienionych w p.1-3 może być przyczyną usterki (jak w omawianym przypadku). Rację mają koledzy którzy wskazują na wymianę rolki dociskowej wraz ze sprężynką, i rację ma kolega wroona wskazując na dysk wizyjny. Tych przypadków nie należy traktować oddzielnie bo każdy z nich ma swój udział w tej samej usterce.
  • #18 42857
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Dobre podsumowanie.Trzeba przyznać ,że mechanizm K jest bardzo delikatny ,i zużycie jakiegokolwiek elementu od razu daje znać o sobie.A tak przy okazji jaka jest przyczyna słabego przewijania w tym modelu.W Se piszą ,że trzeba wymienić procesor servo na ulepszony.Ktoś to przerabiał.?
  • #19 42903
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Czytałem tę wskazówkę w SE. Być może jest to zalecenie serwisu fabrycznego i wtedy można podarować sobie dochodzenie przyczyny. Można przypuszczać,że chodzi o zbyt mały zakres stabilizacji obrotów w układzie serworegulacji w stosunku do zbyt dużego obciążenia mechanizmu na skutek oporów mechanicznych samej kasety. Niestety,kasety w zależności od ceny, różnią się jakością a w tych tanich już po kilkunastu cyklach przewijania taśma zaczyna układać się nierównomiernie co powoduje zwiększenie obciążenia dla mechanizmu. Wymiana IC6001-MN67434VRRV na VRSH tylko w celu polepszenia parametrów przewijania jest zabiegiem kosztownym i pracochłonnym(84p), lepiej sugerować użytkownikowi stosowanie lepszej jakości kaset.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z magnetowidem Panasonic NV-SD20EE polega na przyspieszaniu kapstanu i pojawianiu się czarno-białych pasków (zerwana synchronizacja) podczas przewijania do przodu z podglądem obrazu. Przyczyną jest najczęściej niewłaściwe prowadzenie taśmy na głowicy AUDIO/CTL, spowodowane przesunięciem taśmy wynikającym z zużycia lub niewłaściwego montażu rolki dociskowej oraz sprężyny dociskającej. Wymiana samej rolki bez całego zespołu rolki z dźwignią często nie rozwiązuje problemu. Dodatkowo luz na panewkach osi capstana może powodować brak równoległości między rolką a osią, co skutkuje przesuwaniem taśmy i utratą impulsów CTL, a w konsekwencji błędami serwomechanizmu. Uszkodzona lub zmatowiona głowica wizyjna również może powodować zwiększony opór podczas przewijania i zerwanie synchronizacji obrazu. Wymiana całego zespołu rolki, sprężyny, panewki osi capstana oraz głowicy wizyjnej przynosi poprawę. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana dysku wizyjnego lub nawet procesora serwo (np. IC6001-MN67434VRRV na ulepszony VRSH) dla poprawy stabilności przewijania. Mechanizm K (SUPER DRIVE) w tym modelu jest bardzo czuły na zużycie elementów, a siła tarcia poszczególnych części (hamulec talerzyka, dysk wizyjny, rolka gumowa) wpływa na działanie serwomechanizmu i jakość przewijania. Zaleca się stosowanie wysokiej jakości kaset, gdyż taśmy niskiej jakości zwiększają obciążenie mechanizmu i pogarszają działanie przewijania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA