Tak jak widać na zdjęciach. Próba resetu danych na BMS baterii do 13 Pro. Docelowo wymiana. Zastosowana przejściówka. Baterię wykrywa tylko w jednym podłączeniu, a na ekranie to co widać.
Ale teraz jest inny problem.
Wyczyściłem ilość cykli i zrobiłem żywotność na full.
O ile w programatorze pokazuje OK, o tyle w telefonie już ta sama wartość co była. O co chodzi?
Hej,
taka możliwość została dostrzeżona i zabezpieczona w listopadzie 2024 roku. Jedynym obecnie sposobem na posiadanie oryginalnej baterii (z prawdziwym licznikiem kondycji i prawdziwym, trzymającym ogniwem) jest zakup w serwisie apple za 449 lub kupić w sklepie serwisowym Apple za 215 - jeśli zdecydujesz się zwrócić do Apple starą, zdemontowaną baterię. Po co kupować podróby za 150, programatory za 500, zgrzewarki punktowe, doczepiać wpinki (które po kilku tygodniach i tak przestają działać) i stresować się jakością... jak w opcji masz oryginał za połowę ceny? Wnioski wyciągnij sobie sam - poziom satysfakcji - bezcenny
Mógłby kolega napisać więcej szczegółów dotyczących tego sklepu serwisowego i zasad zakupu? Rozumiem, że powstała możliwość zakupu poza punktami Apple (wysyłkowo)? Czy takie sklepy istnieją w Polsce? Jak wygląda procedura zakupu nowej z odesłaniem starej baterii? Jakich modeli dotyczy?
Na mocy prawa UE, każdy producent musi umożliwić konsumentowi możliwość naprawy, z wykorzystaniem oryginalnych, produkcyjnych części. Dotyczy to całego, nowego sprzętu, sprzedawanego na terenie UE. Kupić może każdy, trzeba jednak potrafić się z tym obchodzić. Ciekawostką jest to, że Apple udostępnia na wynajem także specjalistyczne wyposażenie serwisowe (jeśli ktoś będzie potrzebował. Jest to jednak, w mojej opinii nieco na wyrost i w większości przypadków lepiej bez tego). Polski hub wysyłkowy, to Niemcy lub Czechy - przesyłka dociera w 2-3 dni. Kupujesz co potrzebujesz - płacisz z góry a stary sprzęt (jak np zespół kamery głównej lub wyświetlacz czy starą baterię) odsyłasz po wykonaniu naprawy. Jeśli dotrze do magazynu (choć czasem konsultant poprosi o utylizację we własnym zakresie) w wyznaczonym terminie, dostajesz z góry ustalony zwrot na konto. Szybko, sprawnie i bez pytań. Nie jest jednak tanio. Bateria - tak, ekran czy oryginalne kamery lepiej, taniej jest kupić od chińczyka (choć i tu czekają pułapki, w postaci blokad kradzieżowych itp). adres poniżej:
Akurat z wyświetlaczami problemów nie mam — głównie baterie. Zamienniki nadają się do kosza tuż po zakupie. Ostatnio w iSpot były promocje: 279 zł za akumulator do iPhone 13 mini. Nie zdążyłem, była do końca października. Może będzie kolejna.
Ja nie chcę większego telefonu, strasznie niewygodne są w pracy. iPhone 12 mini oraz 13 mini to najprawdopodobniej ostatnie tak małe iPhone dlatego trzeba je szanować. Pamiętam dawno temu, ile straciłem pieniędzy w zamienniki najpierw dla iphone 5S a potem iphone SE z 2016 roku. To mnie nauczyło odkładać pieniążki na oryginały. Po wymianie na oryginały a miałem też później iPhone SE z 2022 (trzeciej generacji) to był całkiem inny telefon. Zamienniki są super w opiniach bo ludzie opinie wystawiają tuż po wymianie, często nie dalej jak miesiąc czy dwa. Kiedyś nabyłem polecany akumulator do iPhone Se 2016 firmy RepairPro. Pierwsze trzy miesiące bateria była lepsza od oryginału, byłem w niebo wzięty. Kolejne trzy miesiące akumulator zachowywał się już jak używane 90% oryginału. Po pół roku wszystko się zmieniło. Dwie godzinki w internecie i baterii nie było. Po 10 miesiącach zachowanie baterii było identyczne jak oryginał o pojemności 60%. Telefon zaczął się wyłączać przy 15-20% pozostałej energii.
Niby jest to jeszcze opłacalne, albowiem 100zł raz w roku razy powiedzmy trzy lata to 300zł a nie 549zł (tyle wtedy kosztowała oryginalna w iSpot). Dzisiaj Apple zmieniło trochę ceny i ten przedział 270-370zł jest akceptowalny. Gdyby iPhone SE pierwszej generacji miał Lte+ oraz ios od 18 w górę nigdy bym go nie wymienił a za akumulator dał bym nawet 700zł.
>>21747641 masz jakieś dobre miejsca do kupowania części, zamienników, np. ekranów do różnych telefonów, przeważnie starszych? Ostatnio kilka robiłem i strasznie trudno coś dobrego znaleźć. :/
Na mocy prawa UE...
Dobre to.
Kto mądry kupi za 1100 netto wyświetlacz do starego np. 12 mini. To prawo jest chore bo gdyby było mądre miało by zapisek taki, że komponenty mają być zamienne. Pada silnik w aucie? Kupujesz inny, używany, wkładasz, jeździsz. Tak samo powinno być z iPhone'ami.
Mnie to tylko ciekawi, dlaczego w wielu przypadkach po zmianie ekranu przestaje działać face ID. Brak słów.
✨ Dyskusja dotyczy próby resetu danych BMS baterii w iPhone 13 Pro oraz planowanej wymiany baterii. Problemem początkowo było nieaktywne WiFi, co uniemożliwiało poprawną komunikację z baterią. Po wyczyszczeniu liczby cykli i ustawieniu żywotności na 100% w programatorze, telefon nadal wyświetlał niezmienione wartości, co wskazuje na zabezpieczenia systemowe Apple. Od listopada 2024 roku Apple zabezpieczyło możliwość resetu BMS, a oryginalne baterie z prawdziwym licznikiem kondycji można nabyć wyłącznie w serwisie Apple lub autoryzowanych sklepach serwisowych, często z opcją zwrotu starej baterii w celu uzyskania niższej ceny. W UE obowiązuje prawo umożliwiające zakup oryginalnych części do napraw, jednak procedura wymaga zwrotu zużytych komponentów i jest kosztowna. Wymiana baterii na zamienniki często skutkuje szybkim pogorszeniem parametrów i problemami z kompatybilnością. Wspomniano także o problemach z Face ID po wymianie wyświetlaczy oraz o promocjach na oryginalne baterie w sklepach takich jak iSpot. Dyskusja podkreśla przewagę oryginalnych części Apple nad zamiennikami pod względem jakości i trwałości. Wygenerowane przez model językowy.