logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko FSM52335DXDS – piekarnik 2100 W wybija bezpiecznik topikowy i przedlicznikowy po nagrzaniu

jweglarz09 08 Lis 2025 16:02 171 2
  • #1 21745351
    jweglarz09
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam problem z piekarnikiem o mocy 2100 W (Beko FSM52335DXDS). Instalacja jest stara, budynek z lat 70., z bezpiecznikami topikowymi – 10 A na oświetlenie i 10 A na resztę gniazdek. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wybija bezpiecznik topikowy. Po ponownym wciśnięciu go i włączeniu piekarnika potrafi wywalić przedlicznikowy z wielkim hukiem w mieszkaniu. Z tego, co wiem, w gniazdku nie mam uziemienia. Co ciekawe, piekarnik mam już od 2 lat i do tej pory wszystko działało bez problemu. Z czego może wynikać teraz to wywalanie prądu?
    AI: Czy próbowałeś podłączyć piekarnik do innego gniazdka w mieszkaniu i czy wtedy problem również występuje?
    Tak, występuje.
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś prace przy instalacji elektrycznej lub pojawiły się nowe urządzenia podłączone do tej samej linii zasilającej?
    Do puszki mam poprowadzone nowe kable miedziane.
  • Pomocny post
    #2 21745358
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3831
    jweglarz09 napisał:
    Instalacja jest stara budynek lata 70,
    Prawdopodobnie aluminiowa i nieprzystosowana do takich obciążeń oraz tego typu urządzeń:
    Cytat:
    ...w gniazdku nie mam uziemienia

jweglarz09 napisał:
    10A na oświetlenie i 10A na resztę gniazdek...
    Tymczasem sam piekarnik potrafi przekroczyć te 10A.
    jweglarz09 napisał:
    piekarnik mam już od 2 lat i do tej pory wszystko działało bez problemu.
    A nie powinno ;-)

A tak na poważnie, użytkowanie tego piekarnika może generować spore problemy, w tym zagrożenie pożarem. Należy bezwzględnie zaprosić elektryka i uzgodnić modernizację tej instalacji. Zasilanie urządzenia dużej mocy z tej instalacji jest zwyczajnie niedopuszczalne - piekarnik musi być zasilany z osobnego obwodu wykonanego zgodnie ze sztuką.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 21746144
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Ty się ciesz że ten piekarnik bez styku ochronnego (czyli uziemienia) przez ostatnie lata nie dostał przebicia, bo byś już nie napisał tego posta. BEZWZGLĘDNIE należy poprosić o pomoc wykwalifikowanego elektryka, który oceni stan instalacji i określi co należy zrobić by móc bezpiecznie korzystać z energii elektrycznej w tym mieszkaniu.
REKLAMA