logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu audio do auta: głośniki HERTZ ESK-165, wzmacniacz Blaupunkt lub Monacor

mops 22 Gru 2005 13:04 2975 9
REKLAMA
  • #1 2106195
    mops
    Poziom 11  
    Witam;-)

Biore sie za odmlodzenie mojej furki i chcialbym w czasie jazdy posluchac sobie jakiejsc muzyczki a nie tylko dzwieku silnika;-)

Znajomy wstepnie pomogl mi cosik dobrac:
    obecne propozycje to:
    (jezeli jest cos w tych granicach cenowych co lepiej zagra to prosze o rade)

- glosniki przod to zestaw HERTZ ESK -165 (cena ok 300zl) - nie wiem czy radyjko z 1xRCA to uciagnie bo do wzmaka bym tyl podpial a przod z radyjka. Chyba ze w tej cenie jest cos fajnego co ma 2pary RCA (chyba kenwood 5031 o ile sie nie myle) wtedy wsio by ze wzmacniacza bralo moc i pewnie byloby juz bardzo przyjemnie.
    - wzmacniacz: Blaupunkt GTO 470 lub 4100; MONACOR CARPOWER HPB-604 4x100W (ok 400zl w/g allegro chyba starczy)
    - na tyl jakas skrzynka i poczatkowo bym wsadzil jakiegos STX`a a potem w miare mozliwosci $$ wymienil na cos lepszego.

Nie moge sie zdecydowac na zadne radyjko - w oko mi wpadly:

Alpine CDE-9843 R/RM
    KENWOOD KDC-4031
    KENWOOD KDC-W5031

pulap ceny za radyjko to do ok 500-550zl.

Mam do Was prosbe - pomozcie cos dobrac . Jezeli gdzies w tym zestawie wybrlem jakis shit to dajcie znac. Moze istnieje jakas tansza alternatywa do tego co tu napisalem to tez sie uciesze.

Pozdrawiam.

mops

p.s. Zapomnialem dodac - autko to UNO 3d
  • REKLAMA
  • #2 2106270
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Witam,glosniki na przod zamiast esk kup sobie powerbass ck6
    Radyjko moge ci polecic pioneera deh-6300r,bardzo fajne radyjko,pozatym ma wyjscie na suba,co w twoim przypadku jest wazne.
    Wzmacniacz polecam monacora hpb-604.
    A na suba mozesz sobie wybrac cos z hertza

Pozdro
  • #3 2106309
    mops
    Poziom 11  
    grzesiek_nysa napisał:
    Witam,glosniki na przod zamiast esk kup sobie powerbass ck6
    Radyjko moge ci polecic pioneera deh-6300r,bardzo fajne radyjko,pozatym ma wyjscie na suba,co w twoim przypadku jest wazne.
    Pozdro

radyjko poza pulapem cenowym ;-( (zadne z tych co zaproponowalem nie jest w miare OK ?? )

na glosniki tem moze mi kasy nie starczyc ale pomysle....
  • REKLAMA
  • #4 2106348
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    A wlasnie ze w pulapie radyjko,za 550 zl jak bys poszukal to bys znalazl:)a z tych co podales to tylko alpine,kenwood to ma ostatnimi czasy dobre czajniki a nie car audio ;) :D

Pozdro
  • #5 2106371
    mops
    Poziom 11  
    grzesiek_nysa napisał:
    A wlasnie ze w pulapie radyjko,za 550 zl jak bys poszukal to bys znalazl:)a z tych co podales to tylko alpine,kenwood to ma ostatnimi czasy dobre czajniki a nie car audio ;) :D

Pozdro

to znajdzi mi w miare nowe radio LEGALNE z kieszenia, kostka (MOWILY O TYM PIONKU) za 550zl ;-)

alpine ma jedna wyjscie RCA - czyli co - podpinam gloniki z przodu pod radio a do wzmaka tylko sub`a ??

no patrz a ja sie nasluchalem tyle dobre o kenwoodzie - mam juz metlik..
  • REKLAMA
  • #6 2106456
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Nie wiem gdzie sie nasluchales o tym kenwoodzie,jak chcesz to moj kumpel ma do sprzedania takiego pionka,100% legalny,pudelko,instrukcje,kostka,kieszen,stan wrecz idealny,ani jedna gumka nie przetarta(co w pionkach zadko sie zdaza)chce za nie jakies 600 zl,moze by cos utargowal.
    Ps.mozesz tez przednie glosniki podpiac pod wzmaka przy tej alpince,misial bys tylko kupic rozgalezniki do chinchy

Pozdro
  • #7 2106528
    mops
    Poziom 11  
    grzesiek_nysa napisał:
    Nie wiem gdzie sie nasluchales o tym kenwoodzie,jak chcesz to moj kumpel ma do sprzedania takiego Pioneer'a,100% legalny,pudelko,instrukcje,kostka,kieszen,stan wrecz idealny,ani jedna gumka nie przetarta(co w pionkach zadko sie zdaza)chce za nie jakies 600 zl,moze by cos utargowal.
    Ps.mozesz tez przednie glosniki podpiac pod wzmaka przy tej alpince,misial bys tylko kupic rozgalezniki do chinchy

Pozdro

Jezeli ten pionek ma guziki gumowe to ja podziekuje i poszukam jakiegos inego modelu (mialem DEH-5100 na gumkach i fajny to byl sprzecik ale te guziki to masakra....).

Czyli majac radyjko z jedna para RCA moge rozgalezniki zalozyc i wtedy mam prawie to samo jakby byly 2xRCA tak ??
  • Pomocny post
    #8 2106544
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Nie calkiem tak samo bo nie bedziesz mial fadera,to jest jedyny minus tego.

Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2108806
    bartekpl
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    grzesiek_nysa napisał:
    Nie calkiem tak samo bo nie bedziesz mial fadera,to jest jedyny minus tego.

Pozdro

Po co mu jakiś fader w radiu? Ustawi se na wzkamu roznice miedzy przodem, a tyłem. Mniejsza konrtola w radiu, ale przynajmniej zaoszczędzi na kablach.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy doboru sprzętu audio do samochodu, w szczególności głośników HERTZ ESK-165 na przód oraz wzmacniaczy Blaupunkt GTO 470, 4100 lub Monacor CARPOWER HPB-604. Autor rozważa także zakup radia samochodowego w cenie do około 550 zł, wskazując modele Alpine CDE-9843 R/RM, Kenwood KDC-4031 i KDC-W5031. W dyskusji pojawiły się sugestie zamiany głośników na Powerbass CK6 oraz rekomendacje radia Pioneer DEH-6300R ze względu na wyjście na subwoofer, co jest istotne przy planowanym wzmacniaczu i subwooferze. Poruszono kwestię liczby wyjść RCA w radiu – jedno wyjście wymaga zastosowania rozgałęźników, co jednak eliminuje możliwość regulacji fadera z poziomu radia. Zwrócono uwagę, że Kenwood w ostatnim czasie ma gorszą jakość, a Alpine jest lepszą opcją spośród wymienionych. Wskazano również, że regulację balansu między przodem a tyłem można wykonać na wzmacniaczu, co zmniejsza potrzebę posiadania fadera w radiu. Jako alternatywę dla radia w budżecie około 550 zł polecono modele Pioneera, które są legalne i mają dobre wyposażenie. Na tył planowana jest skrzynka z subwooferem STX, z możliwością późniejszej wymiany na lepszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA