logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć piwnicę przed wodą? Wysoki poziom wód gruntowych, izolacja

l4rm3s 09 Lut 2024 05:34 1350 8
REKLAMA
  • #1 20952430
    l4rm3s
    Poziom 3  
    Witam. Mam około 4 cm wody na posadzce piwnicy.
    Dom podpiwniczony z lat 60-70. Zauważyłem ubytek pod regałem, lekka dziura i tamtędy woda napłynęła, zatkana, ale poziom i tak się podwyższa. Od 15 lat był spokój, teraz jest wysoki poziom wód gruntowych. Mam studnię betonową z kręgów, kopaną za pradziadka, o głębokości 5-6 m, poziom lustra wody w niej to około 110, czyli mniej więcej jak poziom posadzki.
    Izolacja pionowa? Taka jak na tamte czasy, czyli pewnie kiepska lub w ogóle. Pozioma? Podobno papa, która po tylu latach już nie ma swoich właściwości + wylewka stara, już popękana, ale to są mikropęknięcia.
    Co zrobić w danej sytuacji teraz? Palnik od pieca mam na poziomie 18 cm od posadzki, jak go uchronić przed zalaniem? Wypompowanie wody podobno nie wolno.
    Co zrobić latem, gdy wszystko opadnie? Pion? Drenaż? Może wykorzystać tę studnię jakoś i zrobić gdzieś dalej jeszcze jedną? Poziom? Zależy mi na niewielkich zmianach, piwnica ma teraz 1,75 cm, nie chcę diametralnie zmniejszać i chodzić po kolanach. 2x papa coś da? Potem wylewka? Może jakieś inne pomysły?
    Czy wypompowanie wody ze studni na pole w odległości około 40 m coś da? Obniży poziom czy wręcz przeciwnie? Pozdrawiam i liczę na małą poradę.
  • REKLAMA
  • #2 20952431
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Moj sasiad przerabial to samo. Bo mieszkamy przy rzece ale u mnie nie ma piwnic ale on ma i mieszka nizej. Izolowal fundamenty. Nic nie dalo. Poprawial posadzkę i tez nic. Dopiero zrobienie malej studni z rury fi 200mm na glebokosc okolo pol metra i włożył pompe z plywakiem i instalacje od pompy na zewnatrz. I juz z 10 lat ma spokoj. Trzeba tylko pilnować sprawnosci pompy.
  • #3 20952436
    l4rm3s
    Poziom 3  

Tą studnię zrobił na posadzce w piwnicy? A piasek spod fundamentów nie będzie się wypłukiwał podczas wypompowywania?
  • REKLAMA
  • #4 20952441
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Nie wiem dokladnie. Widzialem u niego tylko wlaz ze studni i intalacje od niej . Bede sie dzis z nim widzial to zapytam.
  • REKLAMA
  • #5 20952450
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Ciężki temat. Ja też 12 lat temu walczyłem z wodą w piwnicy w nowo wybudowanym domu. Skończyło się tym że odrenowałem dom, kopałem odpływ i od tej pory spokój. Oby jak najdłużej. Mam w piwnicy studzienkę (poniżej poziomu wylewki betonowej) gdzie widzę poziom wód gruntowych i czasem się podnosi lekko no ale nie powyżej poziomu drenu więc póki co jest ok.
  • #6 20952477
    l4rm3s
    Poziom 3  
    Dom podpiwniczony masz?
  • #7 21658282
    piotorus
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    >>20952450 Także mam dom podpiwniczony (4 pomieszczenia, każde ok. 15 m²) i centralnie w piwnicy studzienkę. Nigdy się tamtędy woda nie wlewa. Dom położony nisko, w dolinie, jakieś 100 m od małej rzeczki. Gdy deszcz pada intensywnie całą dobę, to owszem wpływa trochę wody, ale ciekawe, że tylko przez fragment (ok. 1,5 m²) ściany/muru zewnętrznego i tylko w jednym pomieszczeniu piwnicznym. Tam akurat deweloper skopał doświetlacz piwniczny, tj. źle zrobił odprowadzenie wody. Albo rozkopię na własny koszt i zrobię raz jeszcze, albo zabezpieczę mur od środka w tym miejscu. Czy można zabezpieczyć taki mur od środka? ... albo zamontuję osłonę szklaną do doświetlacza (bo to tam ta woda przenika przez mur) - ktoś coś podobnego przetestował?

Ta strona mnie zainspirowała:
    https://www.grupapsb.com.pl/produkt/oslona-sz...ietlacza-80x40-markant-aco-4002626355928.html

Ku mojemu zdziwieniu, w moim domu, mimo że położonym niżej niż domy dwóch sąsiadów na lewo, z moim w zabudowie szeregowej, nie wybija ta woda od dołu; u nich tak. Jak to się dzieje? Wydawało mi się, że poziom wód gruntowych wzrasta w dni deszczowe i że naturalnym byłoby, gdyby u mnie (niżej) wybijało w pierwszym rzędzie, od nich spływałoby do mnie. Nie narzekam, naturalnie ;), choć czuję ten przeszywający wzrok sąsiadów. Opatrzność? Jakaś antygrawitacja?

Może ktoś miał podobne obserwacje.
  • REKLAMA
  • #8 21658379
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 563
    Oczywiście najlepsza jest melioracja,ale nie zawsze się da.
    Ja też z tym walczyłem. Wprowadziłem się do bloku deweloperskiego itd...
    Poczekałem aż będzie sucho ,wsrtawiłem jeszcze do piwnicy grzejnik i osuszacz powietrza. Potem naprawiłem podłogę,zagruntowałem i wylałem żywicą. Ze ścianami miałem dylemat .Rozważałem kafelki niechłonne,ale skończyło się generalnie na gruncie ,folii w płymie pod prysznice i zwyczajnym gresie.
    Teraz mogę zostawić w piwnicy papier nawet na podłodze i jest suchy jak pieprz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zalewania piwnicy w domu z lat 60-70, spowodowanego wysokim poziomem wód gruntowych oraz niewystarczającą izolacją pionową i poziomą (stara papa, mikropęknięcia w wylewce). Woda pojawia się na posadzce, a istnieje obawa o urządzenia na podwyższeniu (palnik pieca). W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: wykonanie małej studni z rurą fi 200 mm i pompy z pływakiem do automatycznego wypompowywania wody, co wymaga regularnej kontroli pompy; wykonanie drenażu wokół fundamentów i odprowadzenia wody; naprawę i uszczelnienie posadzki oraz ścian piwnicy, np. poprzez gruntowanie i wylewanie żywicy; stosowanie osuszaczy powietrza i grzejników w piwnicy; zabezpieczenie miejsc nieszczelnych, takich jak doświetlacze piwniczne, np. osłonami szklanymi. Wskazano, że melioracja jest najlepszym rozwiązaniem, ale nie zawsze możliwa. Podano linki do materiałów wideo dotyczących hydroizolacji piwnicy od wewnątrz. Dyskusja podkreśla konieczność indywidualnego podejścia, uwzględniającego warunki lokalne i minimalizację ingerencji w konstrukcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA