logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus Logamax U054-24k – co oznacza komunikat 9L na wyświetlaczu kotła?

caferacer87 11 Lis 2025 12:10 150 5
REKLAMA
  • #1 21747962
    caferacer87
    Poziom 2  
    Z poważaniem.
    Mam kocioł Buderus Logamax U054-24k. Na ekranie wyświetla mi się komunikat 9L, który jest aktywny podczas pracy kotła. Poza tym kocioł działa, ale mimo ustawienia temperatury początkowej na 55°C wyłącza się przy nieco ponad 40°C.
    Żadne inne kontrolki nie świecą.
    Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
    Wyświetlacz kotła Buderus z kodem 9L i manometrem wskazującym ciśnienie około 1,3 bara
    AI: Czy komunikat 9L pojawia się na wyświetlaczu cały czas, czy tylko w określonych momentach pracy kotła (np. podczas uruchamiania, grzania wody, itp.)?
    Podczas pracy kotła, tj. po osiągnięciu temperatury początkowej.
    AI: Czy w ostatnim czasie był wykonywany serwis kotła lub jakiekolwiek prace przy instalacji?
    Nie był serwisowany od kilku lat.
  • REKLAMA
  • #2 21747979
    @@@@
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    kod błędu 9L -problemy z zapłonem lub wykrywaniem płomienia.
  • REKLAMA
  • #3 21748058
    caferacer87
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Martwi mnie to, że kocioł działa. Czy w takim przypadku nie doszłoby do jakiejś blokady?
  • REKLAMA
  • #4 21748623
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Czy w trakcie występowania błędu 9L palnik kotła pracuje, czy jest wygaszony?
    Błąd 9L to zwykle usterka zaworu gazowego – elektrozawór nie otwiera się.
  • REKLAMA
  • #5 21748711
    caferacer87
    Poziom 2  
    Kocioł pracuje normalnie (włączona jest sygnalizacja obecności płomienia), a woda jest podgrzewana.
    Nie ma problemów nawet z uruchomieniem: płomień zapala się po pierwszym „kliknięciu”.
  • #6 21749177
    caferacer87
    Poziom 2  
    Gdzieś znalazłem informację, że 9L może również sygnalizować zabrudzenie elektrod zapłonowych (chociaż nie ma problemu z zapłonem) lub elektrodę jonową – nie wykrywa płomienia. Czy ktoś ma z tym doświadczenie?
REKLAMA