logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 – skoki zużycia i prędkości wentylatora CPU Ryzen 7 7700

sarzz 12 Lis 2025 22:57 282 3
REKLAMA
  • #1 21749693
    sarzz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Raz jeszcze zgłaszam się do Was z prośbą o pomoc. Mianowicie wraz z pojawieniem się (tj podkreślam - przed instalacją) nowej aktualizacji do win11 pojawiło się u mnie dziwne zachowanie procesora - skoki zużycia na niektórych rdzeniach + adekwatny do wzrostu skok prędkości pracy wentylatora, co przekłada się na aspekt audio.. Oczywiście z poziomu menadżera i jego monitora wydajności procesów nic nie widać a dopiero po zajrzeniu do HWMonitora dostrzegam detale pt skok zużycia niektórych rdzeni nawet do 140%.
    Zaktualizowałem dosłownie wszystko.
    Mój sprzęt:
    Ryzen 7 7700
    Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
    Karta graficzna PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X
    Płyta główna Asus TUF GAMING B650-E WIFI
    Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
    Dysk x2 SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
    Zrzut ekranu HWMonitor z danych o zużyciu CPU Ryzen 7 7700 i temperaturach komponentów
  • REKLAMA
  • #2 21749798
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    sarzz napisał:
    skok zużycia niektórych rdzeni nawet do 140%.

taki rdzeń zużyty na 140% to do wyrzucenia... musisz źle interpretować te odczyty.
  • REKLAMA
  • #3 21750200
    sarzz
    Poziom 12  
    >>21749798 sorry, opierałem się na hwm i utilization. Mimo wszystko brzmi (dosłownie chodzi o apsekt audio) jakby zużycie wzrastało. Np podobnie miałem wcześniej ale wyłącznie przy pracy w istotniejszym stresie np wymagające gry przy max ustawieniach a nie np jak obecnie na bezczynności. W biosie akurat pracuje normalnie. Skoki jak w hwmonitorze następują wyłącznie od chwili pojawia się ekranu logowania i w winie.

Dodaje screen z MSI afterburner.
    Wykresy użycia CPU z nagłymi skokami na rdzeniach w MSI Afterburner
    Tak wyglądają niektóre wykresy. Co chwile skoki.

Dziś z kolei 'tryb pracy' przeszedł na jakby w wysokim zużyciu i praktycznie non stop słychać pracę wentylatora.. Dodatkowo zauważyłem, że nastąpiła zmiana.. Tak jak wcześniej problem (lub nie) tyczył się CPU1 czy CPU2 tak teraz przeszedł na ostatnie 15 i 16 plus to, co na screenie.
    Wykresy zegarów CPU i zużycia energii w MSI Afterburner z widocznymi fluktuacjami

Czy te 'objawy' sugerują zagrożenie 'życia' mojego PC?
  • #4 21756233
    sarzz
    Poziom 12  
    Problem ustąpił po unistallu wszystkiego od Armoury Crate.
REKLAMA