logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żuraw warsztatowy stary typ – siłownik z ręczną pompą, problem z tłoczkami i kulkami

duzywiktor 14 Lis 2025 15:14 261 1
REKLAMA
  • #1 21751197
    duzywiktor
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam
    Kupiłem żuraw warsztatowy marki Afit Sopron, typ 501, chyba czeski, starej produkcji, pancerny. Mam problem z działaniem siłownika z ręczną pompą.
    Jest tam pompa ręczna na dwa tłoczki. Problem w tym, że siłownik wysuwa się tylko wtedy, gdy pompuję jednym tłoczkiem. Gdy je połączę razem, to olej przelatuje z tłoczka do tłoczka. Może ktoś miał taki żuraw i podpowie, czego mi brakuje. Wymyłem to wszystko dokładnie i nie wiem, gdzie mogłaby być włożona jakaś brakująca kulka, która blokuje przepływ. Tłoczki mają wspólny kanał ssący. Podczas tłoczenia po obu stronach są zaworki zwrotne (sprężynka i kulka). Na tylnej ścianie jest zawór bezpieczeństwa. Z przodu pokrętło do opuszczania siłownika.
    Nie wiem dlaczego, ale nie mogę dodać zdjęć. Wyskakuje mi komunikat "nieprawidłowe rozszerzenie".żółty korpus pompy hydraulicznej z widocznymi zaworami i pokrętłemZbliżenie pompy hydraulicznej z widocznymi zaworkami i komponentami metalowymiDemontowany żółty korpus pompy hydraulicznej z gwintowanym otworemKorpus siłownika hydraulicznego żurawia warsztatowego w trakcie demontażuŻółta część pompy hydraulicznej z pokrętłem i trzema śrubami montażowymiBlok hydrauliczny żurawia warsztatowego z trzema śrubami i pokrętłem regulacyjnymZbliżenie zaworu hydraulicznego żurawia warsztatowego z żółtym korpusem i srebrnym pokrętłemKorpus żółtej ręcznej pompy hydraulicznej z widocznym gwintowanym otworem
  • REKLAMA
  • #2 21753925
    duzywiktor
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Problem wstępnie rozwiązany. Pierwsza sprawa to brak kulki pod pokrętłem do opuszczania tłoka.
    Druga rzecz to brak dwóch kulek pod miedzianą podkładką. Były tam dwie duże kulki, a pod nimi są następne gniazda i w nich miejsce na dwie kulki mniejsze. Trzeba jeszcze dobrać odpowiednią wielkość kulek, ale siłownik pracuje na dwa tłoczki i ładnie podnosi.
REKLAMA