logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda CRV 2.2 i-CTDi swap – brak 5 V na czujniku wału

wierzbapawel7 15 Lis 2025 12:33 198 4
REKLAMA
  • #1 21751978
    wierzbapawel7
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z zasilaniem czujnika wału w silniku Hondy CRV 2.2 ictdi z 2007 r.

Samochód nie odpala i nie uruchamia wtrysków. Jest to swap do Land Rovera. Sterownik odpowiednio podłączony według schematów, wszystkie zasilania, masy itd.

Problem w tym, ze po odłączeniu wtyczki od czujnika wału (3 pinowa) po sprawdzeniu napięcia we wtyczce jest tam niecałe 2 V. Z tego co wiem ma być 5 V.

Podałem kable bezpośrednio od sterownika do czujnika żeby wykluczyć przerwę na wiązce. Nadal tylko 2 V.

Podałem również zasilanie od czujnika wałka rozrządu. On ma 5 V. Na wtyczce pojawiło się 5 V, ale nadal nic. Pytanie czy teraz przez to, że jest przerwa w obwodzie czujnika wału, mimo, że zasilanie na czujnik i sygnał jest, to czujnik nie zadziała, bo sterownik go blokuje.

Czy możliwe, że ECU będzie uszkodzone? Co jeszcze może być przyczyną?
    AI: Czy sprawdzałeś, czy w sterowniku zapisane są jakieś kody błędów? Jeśli tak, to jakie dokładnie się pojawiają?
    Nie ma zrobionej instalacji OBD.
    AI: Jaki dokładnie sterownik (ECU) został użyty do tego swapa i czy był on programowany lub adaptowany do Land Rovera?
    EDC16C7 i był adaptowany pod Land Rovera. Adaptacja immobilizer,a itd.
  • REKLAMA
  • #2 21752306
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    wierzbapawel7 napisał:
    Podałem również zasilanie od czujnika wałka rozrządu. On ma 5 V. Na wtyczce pojawiło się 5 V, ale nadal nic. Pytanie czy teraz przez to, że jest przerwa w obwodzie czujnika wału, mimo, że zasilanie na czujnik i sygnał jest, to czujnik nie zadziała, bo sterownik go blokuje

Nie, nic go nie blokuje. Czujnik Halla to plus 5 V, masa i sygnał. Jeżeli ma zasilanie, nie ważne skąd i sygnał dociera na odpowiedni pin wtyczki sterownika, to nie jego wina.
  • REKLAMA
  • #3 21752320
    wierzbapawel7
    Poziom 3  
    piotrekwoj1 napisał:
    wierzbapawel7 napisał:
    Podałem również zasilanie od czujnika wałka rozrządu. On ma 5 V. Na wtyczce pojawiło się 5 V, ale nadal nic. Pytanie czy teraz przez to, że jest przerwa w obwodzie czujnika wału, mimo, że zasilanie na czujnik i sygnał jest, to czujnik nie zadziała, bo sterownik go blokuje

Nie, nic go nie blokuje. Czujnik Halla to plus 5 V, masa i sygnał. Jeżeli ma zasilanie, nie ważne skąd i sygnał dociera na odpowiedni pin wtyczki sterownika, to nie jego wina.

A jaka może być przyczyna, że sterownik podaje takie napięcie? Uszkodzony?

Jeśli tak, to może być coś więcej w nim uszkodzone i po prostu czymś nie steruje, dlatego nie pali...
  • REKLAMA
  • #4 21752363
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Sprawdź na 100% schemat, żeby się nie okazało, że gdzieś jest byk przy podłączeniu. Jeżeli wszystko OK, to może sterownik uszkodzony. Ciężko stwierdzić, no chyba, że coś obciąża linię zasilania czujnika. Czujnik jest jedyny na tej linii zasilania, czy z czymś jeszcze?
  • #5 21752433
    wierzbapawel7
    Poziom 3  
    piotrekwoj1 napisał:
    Sprawdź na 100% schemat, żeby się nie okazało, że gdzieś jest byk przy podłączeniu. Jeżeli wszystko OK, to może sterownik uszkodzony. Ciężko stwierdzić, no chyba, że coś obciąża linię zasilania czujnika. Czujnik jest jedyny na tej linii zasilania, czy z czymś jeszcze?

Tylko ten czujnik jest zasilany. Na niego jest osobne wyjście ze sterownika.
    Teraz dojść do ładu jest ciężko, bo było immo robione itd. Pytanie, czy jest to wywalone jak należy.
    Ale na pewno immo nie będzie ograniczało zasilania na czujnik.

Nie ukrywam, że jest możliwe, że podczas podłączania mogłem podać 12 V na nieodpowiedni pin w sterowniku, zanim miałem schemat. Podłączałem się do pinów, które odnalazłem w necie, i nie wszystkie się zgadzały
REKLAMA