logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wizjer-kamera w bloku: drzwi otwór fi 18mm, detekcja ruchu, podgląd zdalny, dyskretna obudowa

slavik78 15 Lis 2025 20:04 723 1
  • #1 21752425
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Zostałem poproszony o pomoc przy wyszukaniu urządzenia typu wizjer z kamerą (zamiast judasza) dla osoby starszej samotnie mieszkającej w bloku z wielkiej płyty.

Osoba i rodzina została poinformowana, że rejestracja obrazu będzie wymagać zgody pozostałych lokatorów z klatki, gdyż ze względów technicznych kamera bezpośrednio obejmuje zasięgiem drzwi sąsiednich lokali (po otwarciu ich drzwi widać wnętrza lokali).

Wymagania co do urządzenia:
    - otwór w drzwiach to fi 18mm (z zamontowanym obecnie soczewkowym judaszem fi 16) i nie może zostać powiększony (osoba nie zgadza się na to);
    - ma mieć ekran wyświetlający obraz z kamery (ekran niekoniecznie zintegrowany z kamerą w jedno urządzenie);
    - powinien reagować na ruch na klatce (czujnik ruchu);
    - rejestracja obrazu nawet przy słabym oświetleniu (np. przy celowym wykręceniu żarówki);
    - wygląd na zewnątrz ma przypominać zwykłego judasza (tzn. bez dzwonka i wyraźnie widocznych elementów typu: kamera, czujnik ruchu, oświetlenie podczerwieni, mikrofon, głośnik);
    - nagrywanie obrazu na podstawie czujnika ruchu;
    - podgląd zdalny przez internet (członkowie rodziny mieszkający w innym odległym miejscu chcą mieć taką możliwość);

Przeglądając w internecie jedynym urządzeniem, które częściowo spełnia wymagania jest (to tylko urządzenie przykładowe, ostateczne rozwiązanie techniczne niekoniecznie takie musi być):

Ezviz HP2 lub CP2, tzn.:
    - wyglądem przypomina zwykłego judasza;
    - kamera mieści się w otworze bez przeróbek;
    - podgląd zdalny na telefonie;
    - możliwość rejestracji obrazu (nie na urządzeniu) po ręcznym włączeniu na smartfonie.

Niestety nie spełnia pozostałych istotnych założeń.

I tu prośba do Was, czy macie jakieś inne propozycje lub sprawdzony zestaw tj. kamerka np. coś w stylu MF-35D + monitor + rejestrator obrazu z detekcją ruchu i możliwością wyboru rejestrowanego obszaru (częściowa zgodność z RODO) oraz kontrolą przez internet.

Starsza osoba jest fanem telewizji i praktycznie siedzi w telewizorze. Fajnie jakby nie musiała wstawać sprzed ekranu by dobiegać do drzwi a obraz z kamerki pojawiał się na telewizorze po wykryciu ruchu przed drzwiami - warunek niekonieczny ale mile widziany (odciążający wiekowe już stawy).

Co do kwestii budżetu to nie ukrywam, że ma być przystępny, rodzina chce na to przeznaczyć max 1000 zł. Uświadomiłem ich, że to może być za mało ale chcą się najpierw zapoznać z propozycjami aby ostatecznie podjąć decyzję.

Przeglądałem kilka wątków na forum ale tam też ciężko było o takie rozwiązanie. Może w międzyczasie coś się pojawiło na rynku nowego w tej kwestii?

2025.11.17 Update

- Przeredagowałem temat wygenerowany aby było czytelniej.
    - Uzupełniłem treść by była bardziej szczegółowa.
  • #2 21877147
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    UPDATE

Ezviz mimo ograniczeń zostal zaakceptowany. Finalnie po jakimś czasie starsza osoba została zabrana przez rodzinę i z nimi zamieszkała a mieszkanie poszło pod wynajem.

Tematu jeszcze nie zamykam na okoliczność pojawienia się rozwiązania spełniającego pierwotne założenia, co będzie pomocne dla kogoś poszukującego podobnego rozwiązania.
REKLAMA