logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers – iskrownik wykrzywiony, piecyk gazowy nie odpala od razu, lub gaśnie po chwili

kuba83bb 15 Lis 2025 22:01 375 4
REKLAMA
  • #1 21752548
    kuba83bb
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dobry wieczór

Pacjent piecyk Junkers, a raczej iskrownik, jak mniemam nie może być tak wykrzywiony :) takiego wyciągnąłem z piecyka i przeczyściłem ale dalej nie odpala od razu, słychać pykanie ale odpala po wielu takich pyknięciach, czasami po odpaleniu gaśnie po chwili.
    Czy można to próbować naprostować?
    Czy może być to przyczyna złego odpalania?

PS. Ojciec mówi że tak ma być i się wykłóca, ja tu widzę ewidentne zakrzywienie mechaniczne pewnie już jakiś czas temu

Zbliżenie na iskrownik piecyka gazowego z widocznym zakrzywieniem elektrody
    Iskrownik piecyka gazowego z wygiętą elektrodą na tle ciemnej powierzchni
  • REKLAMA
  • #2 21752699
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Ty masz rację. Pokaż ojcu fotografię - prostej elektrody.
  • REKLAMA
  • #3 21752705
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Elektroda jonizacyjna jest rzeczywiście wykrzywiona, ale chyba przede wszystkim jest brudna (nie widać tego dokładnie na tych zdjęciach, ale wydaje się że jest tam nagar) - i to może być główna przyczyna problemu. W pierwszym kroku wyczyść tę elektrodę spirytusem i drobnym papierem ściernym.
  • REKLAMA
  • #4 21780498
    mirmaz320
    Poziom 1  
    >>21752548
    Witam.
    Moim zdaniem przebicie na przewodach (czarnych, przykopconych), odchylenie diody jonizacyjnej nie ma nic do rzeczy, jeżeli jest przewodność.
  • #5 21817284
    kuba83bb
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Sprawdzę jeszcze przewodność miernikiem, nie wpadłem na to, teraz odpala ale przeważnie po chwili gaśnie, na wykrzywione długo i ciężko odpalał.
REKLAMA