logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy GV4 137TWHC3/2-S – nie zamyka dopływu wody podczas drugiego płukania

Mannianna 16 Lis 2025 11:43 201 6
REKLAMA
  • #1 21752919
    Mannianna
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Pralka Candy GrandoVita 7 kg przy wykonywaniu programu podczas drugiego płukania nie zamyka dopływu wody. Czy ktoś ma pomysł, co może lub jest przyczyną?
    AI: Czy problem z dopływem wody podczas drugiego płukania występuje na wszystkich programach, czy tylko na konkretnym?
    Tak, na wszystkich.
    AI: Czy pralka wyświetla jakiś kod błędu lub wydaje nietypowe dźwięki w momencie wystąpienia problemu?
    Nie.
    Candy GV4 137TWHC3/2-S – nie zamyka dopływu wody podczas drugiego płukania1763301939...045906.jpg (3.36 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21753120
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Jest Pani w stanie sprawdzić sprawność elektryczną i mechaniczną elektrozaworu? Może jakiś znajomy?
  • REKLAMA
  • #3 21753164
    Mannianna
    Poziom 6  
    Według mnie elektrozawory są dobre, bo zamykają dopływ wody przy praniu wstępnym, jak i przy pierwszym płukaniu. Jeżeli to nie ma znaczenia, mogę je wymienić.
  • REKLAMA
  • #4 21753508
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Czy to zawsze występuje przy 2 płukaniu? Chodzi mi o to czy usterka jest powtarzalna czy też w innych momentach poboru wody przez pralkę się zdarza? Elektrozawór jest jeden tylko podwójny a wymiana części w ciemno bo może pomoże to najgorsza metoda próby naprawy.
  • #5 21753632
    Mannianna
    Poziom 6  
    Jak napisałem, tylko przy drugim płukaniu. Być może istotnie to elektrozawór, który dwoma drogami przepuszcza wodę do pralki.
  • #6 21754792
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, może po prostu taki program. Niektóre pralki przy krótkim programie potrafią pobrać prawie do połowy bębna. Raz miałem taką, co pobierała ponad połowę 8 kg w 30 minut.
  • REKLAMA
  • #7 21759685
    Mannianna
    Poziom 6  
    Kenworth 18 miał rację. Wymieniono elektrozawory, nic się nie przelewa. Działa.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy GrandoVita 7 kg (model GV4 137TWHC3/2-S) podczas drugiego płukania nie zamyka dopływu wody, co powoduje ciągły jej napływ. Problem występuje na wszystkich programach i nie towarzyszą mu kody błędów ani nietypowe dźwięki. Podejrzenie padło na elektrozawór, który jest podwójny i steruje dopływem wody. Elektrozawory działają poprawnie podczas prania wstępnego i pierwszego płukania, jednak usterka pojawia się tylko przy drugim płukaniu. Po wymianie elektrozaworów problem został rozwiązany i pralka działa prawidłowo. W dyskusji pojawiła się również sugestia, że niektóre programy mogą pobierać wodę w różnej ilości, co może być cechą fabryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA