logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralko-suszarka Candy GVSW dodaje wodę podczas suszenia - co robić?

tmytyl 04 Sty 2024 22:26 1104 2
REKLAMA
  • #1 20891884
    tmytyl
    Poziom 2  

Witam!

Mam problem z pralko-suszarką firmy Candy GVSW. Od jakiegoś czasu sporadycznie podczas suszenia w pewnym momencie dodaje znaczną ilość wody, przez co po zakończonym cyklu pranie stoi w wodzie i czuć ciepło suszenia. Co może być przyczyną awarii?
  • REKLAMA
  • #2 20891896
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Jeśli Twoja pralko-suszarka dodaje zbyt dużo wody podczas cyklu suszenia, może to być spowodowane kilkoma potencjalnymi problemami. Oto kilka możliwych przyczyn i sugestii, co możesz zrobić:

Czujnik wilgotności: W pralko-suszarkach czujniki wilgotności regulują proces suszenia, wykrywając poziom wilgotności w ubraniach. Jeśli czujnik jest zanieczyszczony lub uszkodzony, może błędnie interpretować poziom wilgotności, powodując dodawanie wody.

Problem z oprogramowaniem: Czasami błąd w oprogramowaniu sterującym może powodować nieprawidłowe działanie urządzenia. Rozwiązaniem może być resetowanie pralko-suszarki do ustawień fabrycznych.

Układ hydrauliczny: Problem może leżeć również w układzie hydraulicznym maszyny, na przykład zacięty zawór doprowadzający wodę.

Niewłaściwe obciążenie lub wybór programu: Upewnij się, że nie przeciążasz maszyny i wybierasz odpowiedni program suszenia. Niektóre materiały mogą wymagać delikatniejszego suszenia lub innej regulacji cyklu.

Usterka czujnika temperatury: Jeśli czujnik temperatury nie działa poprawnie, może to zakłócić proces suszenia.
  • #3 20891905
    tmytyl
    Poziom 2  
    Najbardziej pasuje mi to co piszesz o czuj iku wilgotności badz programator. Hydraulika powodowała by też problem podczas prania czy wirowania a tutaj problemu nie mam. A co myślisz o elektrzaworze albo samym hydrostacie? Bo to one są odpowiedzialne za podawanie wody czy same w sobie mogą się otwierać i zamykać czy działa na podstawie czynników właśnie takich jak czujnik wilgotności?
REKLAMA