logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tefal TY9990WO błąd E4 podczas ładowania po wymianie baterii – co oznacza?

knq 16 Lis 2025 13:38 798 6
REKLAMA
  • #1 21753055
    knq
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

Mam problem z odkurzaczem Tefal TY9990WO. Od jakiegoś czasu podczas ładowania wyświetla się błąd E4 i po kilku sekundach w miejsce niebieskich lampek zapala się czerwona. Próbowałem znaleźć w internecie, co oznacza ten błąd, ale niestety nic nie znalazłem. Nie wpływa to w żaden sposób na pracę odkurzacza - ładuje się normalnie na 100% i wszystko działa. Błąd ten, mam wrażenie, wyskoczył pierwszy raz po instalacji nowej baterii z akcji serwisowej. Błąd występuje zarówno na nowej, jak i starej baterii.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21753091
    knq
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    >>21753089 Mam już tę nową baterię
    Z akcji serwisowej. Błąd wyskakuje zarówno na starej, jak i nowej baterii. Mam wrażenie (ale bez pewności), że problem pojawił się w momencie, kiedy pierwszy raz zainstalowałem nową baterię.
  • REKLAMA
  • #4 21753110
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4485
    Reklamuj - objęta jest gwarancją, no chyba, że sama ładowarka niedomaga. W zasadzie, w tej baterii jest wszystko,
    no może po za resztą elektroniki jaka znajduje się na górze jako wyświetlacz - moduł obsługi.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #5 21905684
    rfk
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Podłączę się do tematu, czy ktoś ma fotki rozebranej baterii jak na zdjęciu do tego modelu odkurzacza i mógłby podać wartość R48? U mnie spalony na węgiel razem z mosfetem i nie do odczytania. Czarny laminat w baterii, nie zielony jak w innych w modelach.
    Tefal TY9990WO błąd E4 podczas ładowania po wymianie baterii – co oznacza? Tefal TY9990WO błąd E4 podczas ładowania po wymianie baterii – co oznacza? Tefal TY9990WO błąd E4 podczas ładowania po wymianie baterii – co oznacza? Tefal TY9990WO błąd E4 podczas ładowania po wymianie baterii – co oznacza?
  • #6 21905702
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 450
    Zielony laminat
    Tefal TY9990WO błąd E4 podczas ładowania po wymianie baterii – co oznacza?
    Tranzystor Q8 NVMFS5C638NL
  • #7 21905709
    rfk
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    raks0 napisał:
    Zielony laminat

widzę, że to standard w tym modelu. Dzieki wielkie. Tranzystor tylko u Pana Chinczyka

Podsumowanie tematu

✨ W odkurzaczu Tefal TY9990WO podczas ładowania pojawia się błąd E4 i po kilku sekundach zapala się czerwona dioda zamiast niebieskich, mimo że akumulator ładuje się do 100% i urządzenie działa poprawnie. Problem występuje zarówno na starej baterii, jak i na nowej baterii z akcji serwisowej, a jego pojawienie się zbiegło się z pierwszym montażem wymienionego akumulatora. W odpowiedziach wskazano możliwość reklamacji, sprawdzenia ładowarki oraz zwrócono uwagę, że w baterii znajduje się elektronika sterująca i moduł obsługi. W dalszej części wątku pojawiła się diagnostyka rozebranej baterii: spalony rezystor R48 i uszkodzony tranzystor MOSFET Q8 NVMFS5C638NL, z informacją o zielonym laminacie i typowej awarii dla tego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA