logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mruganie lampy LED po wyłączeniu – slaby kondensator?

lu500 16 Lis 2025 19:01 270 3
REKLAMA
  • #1 21753468
    lu500
    Poziom 10  
    Cześć,

Prośba o wsparcie w odnalezieniu przyczyny mrugania lampy LED po jej wyłączeniu. Lampa za każdym razem, jak ją wyłączam, po kilku sekundach błyska (jeden raz).

Oświetlenie jest na włączniku schodowym, dodatkowo jest na pilota do zmiany natężenia światła.

Dowiedziałem się, że owo wyładowanie (błysk lampy), które zawsze występuje po wyłączeniu, to niby 'prąd', który zostaje albo w sterowniku LED, który jest w lampie, albo w połączeniu włączników (w kablach).
    Temat podobno znika po podłączeniu kondensatora, który tę energię pobierze. Nie jestem elektrykiem, nie wiem. Problem mrugania jest irytujący i chcę go szybko usunąć.
    Kupiłem kondensator jak na zdjęciu, podłączyłem zgodnie ze schematem i niestety lampa dalej mruga po wyłączeniu.

Czy wina leży w zbyt słabym kondensatorze? Jeśli tak, to jaki konkretnie ma być?

Będę wdzięczny za pomoc.

Później: wszystkie zdjęcia, kondensator, sterownik LED, lampa.

Kondensator przeciwzakłóceniowy WKSL z dwoma czarnymi przewodami
    Etykieta techniczna lampy LED z danymi napięcia, mocy i temperatury barwowej
    Sterownik LED marki Tuya zamontowany wewnątrz lampy sufitowej
  • REKLAMA
  • #2 21753813
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    lu500 napisał:
    Kupiłem kondesator jak na zdjeciu, podłączylem zgodnie ze schematem

Pokaż ten schemat...
    Pokaż tez styki LED DRIVERA na zdjęciu bo na żadnym zdjęciu ich nie widzę?
  • REKLAMA
  • #3 21753920
    lu500
    Poziom 10  
    Lampa podłączona na Wago i do nich wpięty kondensator.
    Zbliżenie na połączenie przewodów lampy sufitowej przez złączki WAGO i kondensator.
    Wnętrze lampy z podłączonymi przewodami, złączkami WAGO i kondensatorem
    Schemat elektryczny z podświetlanym łącznikiem, dwoma żarówkami i kondensatorem.
  • #4 21753946
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Gdy nie wchodzi w grę likwidacja podświetlenia w łącznikach, co mogłoby pomóc lub nadal mimo braku podświetlenia w łącznikach nie pomogło umieszczenie tego eliminatora w tym miejscu, czyli po stronie pierwotnej DRIVERA, to spróbuj po stronie wtórnej, czyli na PLUSIE i MINUSIE paska LED? Dlatego w zasadzie chodziło mi o to, czy masz dostęp do styków oprócz tych połączeń pod czarnymi termokurczami (izolacją)?
    A spróbuj rozciąć łączącą wszystkie przewody opaskę zaciskową i czasem inne ułożenie przewodów pomaga lub też skrócenie ich do minimum... Chodziło mi też o ustalenie, czy minusy są wspólne, czy plusy, a także po ile tych przewodów tam jest i ile wprowadzeń do lampy, czy 6, jak opiewa driver, czy mniej? Czasem wyprowadzeń jest sporo, a okazuje się, że driver czy zasilacz posiada wszystkie plusy wspólne i wszystkie minusy wspólne, a jak jest u Ciebie i o to mi chodziło? Bo to pozwoliłoby na zastosowanie tylko jednego eliminatora po stronie wtórnej drivera, chociaż jeden też może pomóc, obojętnie na którym obwodzie plusa i minusa – po prostu próbuj... Masz możliwość sprawdzić dokładnie, który z 6 obwodów LED powoduje ten zły objaw? To tam spróbowałbym podłączyć ten eliminator rozbłysków do plusa i minusa, a jak nie ma możliwości, to kto wie, czy nie trzeba będzie użyć ich aż 6 sztuk? Jeszcze nigdy nikomu tak nie radziłem, ale kto wie, czy nie będzie to konieczne w beznadziejnych przypadkach, aby rozładować jakiś potencjał pochodzący z sąsiednich przewodów bezpośrednio na zasilaniu LED, czyli na plusie i minusie, skoro w innym miejscu nie pomaga?
    Schemat połączeń DRIVERA LED z eliminatorem WKSL i sześcioma wyjściami zasilania
    Może jest łatwiejszy dostęp do plusa i minusa na zasilaniu LED w samej lampie od dołu czyli z drugiej strony zamiast z tej strony jaką pokazałeś? Nikt przecież nie zna każdej lampy ani miejsca gdzie najłatwiej się dostać i gdzie jest na to wystarczająca ilość miejsca?
REKLAMA