logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio Navigation Plus CH341 nie odczytuje EPROM FIS w radiu –brak napięcia na SCL/SDA, co sprawdzić?

brzezik12 17 Lis 2025 15:04 282 8
REKLAMA
  • #1 21754235
    brzezik12
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Cześć wszystkim Radio Navigation Plus AUZ1Z1Y0391408😉czytam wszystkie wypowiedzi odnośnie pamięci EPROM FIS radio jest zakodowane, próbuje sczytać EPROM. Używam zwykłego programatora CH341 ponoć się nadaje 🤔 Gdzieś na elektrodzie też znalazłem, że punktów SCL, SDA znajdują się właśnie pod tym rezystorem, choć teraz sam nie wiem, bo programator tak jakby sczytywał, lecz nowe wyświetla żadnego odczytu. Na tych punktach nowe ma żadnego napięcia. Teraz pytanie do was miał ktoś do czynienia z takim radiem 🤔
    Płytka PCB z układami scalonymi i podłączonymi przewodami w radiu samochodowym
  • REKLAMA
  • #2 21754248
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Wybacz nieco głupie pytanie, ale czy wiesz który układ scalony zawiera EEPROM który chcesz odczytać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21754887
    brzezik12
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Udało się odczytać EPROM ale dalej mam problem, mimo że posiadam program do razkodowywania BIN nic mi nie generuje, mimo że próbuję pod innymi markami samochodu. Trochę się z tym pocę, ale przy okazji się czegoś nowego nauczę .
    Załączniki:
    • 14r.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21754940
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Rozwiązano = zamykamy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje odczytać pamięć EPROM FIS w radiu zakodowanym, korzystając z programatora CH341. Problem polega na braku napięcia na liniach SCL i SDA, które według znalezionych informacji mają być dostępne pod rezystorem. Programator CH341 częściowo wykrywa pamięć, ale nie odczytuje danych, a na liniach SCL/SDA nie ma sygnału napięciowego. Dyskusja dotyczy możliwości błędnego podłączenia, braku zasilania magistrali I2C lub konieczności sprawdzenia rezystorów podciągających oraz poprawności punktów pomiarowych. Wskazane jest zweryfikowanie schematu radiowego, poprawności połączeń oraz ewentualne użycie dedykowanego programatora lub adaptera do odczytu EPROM FIS w radiu samochodowym.
REKLAMA