logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odczyt pamięci 24c16 programatorem Ch341

22 Maj 2024 15:30 1863 19
REKLAMA
  • #1 21092027
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21092148
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Czy scalak masz luzem, czy podpięty gdzieś w jakimś urządzeniu?
  • REKLAMA
  • #3 21092221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21092403
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 21092573
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Aż sprawdziłem u siebie oba programy (NeoProgrammer i AsProgrammer) bo nie pamiętam czego używałem wcześniej - oba wydają się działać poprawnie z 24C16 i wyświetlają powtarzalną i identyczną zawartość. Wątpię by kolejny program pomógł. Flashrom wymaga przekazania parametrów z linii komend i trzeba się z tym wcześniej zapoznać, inaczej zakończy swoje działanie od razu, wymaga też zainstalowania WinUSB np. przez Zadig, stąd nie będzie działać równolegle z aplikacjami używającymi sterownika producenta (to nie musi być problem, ale może być upierdliwe gdy używa się różnych aplikacji).

Catmusic napisał:
    Układ scalony umieściłem w klipsie - nie trzeba się obawiać złego podłączenia. Nic nie wybuchnie, po prostu nie będzie transmisji.

To jest dosyć odważne stwierdzenie. Może jednak coś padło?
  • #7 21092609
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    ostrytomasz napisał:
    Flashrom wymaga przekazania parametrów z linii komend i trzeba się z tym wcześniej zapoznać, inaczej zakończy swoje działanie od razu,

Nie, jeśli programator jest podłączony do USB i do chipu to program odpalony bez parametru powinien wykryć chip a bez podłączonego programatora powinien pokazać to:
    flashrom
    flashrom v0.9.9-86-gd051d86 on Windows 5.2 (x86)
    flashrom is free software, get the source code at https://flashrom.org

Calibrating delay loop... OK.
    No usable CH341A USB device found.
    Error: Programmer initialization failed.

Pewnie nie zainstalował WinUSB, no i poprzedni sterownik trzeba najpierw odinstalować i usunąć aby system nie instalował go znowu automatycznie. Nie wiem jak to się robi w nowszych Windowsach - w WinXP wystarczy usunąć plik oemx.inf z WINDOWS\Inf
  • #8 21092626
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Gelip napisał:
    Nie, jeśli programator jest podłączony do USB i do chipu to program odpalony bez parametru powinien wykryć chip a bez podłączonego programatora powinien pokazać to:

OK, widzę że wersja dosyć stara i/lub okrojona skoro nie wymaga podania typu programatora.
  • Pomocny post
    #9 21092700
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Catmusic napisał:
    Jest umieszczony w takim oto krokodylku. Wylutowałem go z płytki

Nie jest to specjalnie pewna metoda odczytu. Zastanawiam, po co sobie aż tak komplikować życie, skoro ma Kolega adapter widoczny na zdjęciu, do którego się wkłada układ, a sam adapter montuje w programatorze, bez lutowania, bez pół metra przewodu, który też może wpływać na odczyt.

Programator ten nie jest bezpieczny dla układów 3.3V ze względu na jego wadę konstrukcyjną. Wybór napięcia 3.3V/5V jest honorowany tylko jeśli chodzi o zasilanie programowanego układu, ale już piny I/O korzystają z 5V. Część układów to wytrzyma, część się uszkodzi. Warto zrobić prostą modyfikację, jeśli nie została jeszcze zrobiona, a o której kol. @p.kaczmarek2 pisał we wcześniejszym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4055586.html#21091318
  • #10 21092773
    Gelip
    Poziom 36  
    dt1 napisał:
    Nie jest to specjalnie pewna metoda odczytu.

Na pewno pewniejsza niż odczyt bez wylutowania z układu mimo iż wiele razy programowałem i odczytywałem tym krokodylkiem (nawet bez wylutowywania) i powiem tak - trzeba dokładnie, równo, i głęboko zapinać ten klips na chip bo flashrom nie wykrywa chipu ale jak już wykryje to elegancko odczytuje/zapisuje i nie ma tak, że przerywa w połowie odczytu - nie mówię tu o przypadku gdy niechcący poruszymy programatorem, kablem w czasie operacji - wtedy to oczywiste iż będzie błąd bo zerwie transmisję.
    Autor tematu ma albo coś uszkodzone (programator, chip) albo Windows coś blokuje. Ja zawsze programuje na WinXP i nigdy nie mam problemów a te nowe Windowsy to same zmieniają sterowniki, aktualizują przez co program może nie działać z danym sterownikiem:
    Zrzut ekranu z programu Flashrom wykonującego operacje na chipie Macronics w Windows 5.2.
  • REKLAMA
  • #11 21092820
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 21094036
    Gelip
    Poziom 36  
    @catmusic
    Weź tego krokodylka i spróbuj zgrać zawartość chipów SPI w innych urządzeniach (bez wylutowania) gdy te są wyłączone np. router, tuner DVB, karta graficzna, bios na płycie głównej. Jak też będziesz miał "śmieci" zamiast danych to faktycznie coś z programatorem, jak OK to znaczy iż ta 24c16 jest zje...a

Dodano po 2 [minuty]:

Ja swoim CH341A zgrywam bez problemu zarówno krokodylkiem, złączem ZIF a nawet ostatnio przez złącze SPI (żółte piny) i to bez żadnych przeróbek o których tu ktoś wspominał.

Aha - dla pewności iż programator CH341A dobrze zgrywa - po zgraniu biosu, zgrałem go też za pomocą programu Intel Flash Programming Tool (FPT), następnie porównałem sumy kontrolne plików i są identyczne więc to świadczy o tym iż CH341A zgrywa bezbłędnie.
  • #13 21094540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21094546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 21094689
    Gelip
    Poziom 36  
    Ta pamięć na zdjęciu to nie SPI więc z nią nie sprawdzisz.
    Catmusic napisał:
    Wyświetla mi się komunikat że nie można zainstalować bo sterownik nie jest podpisany cyfrowo. Z pomocą google próbowałem to obejść ale nie mogę tego wymusić (wyłączenia sprawdzania podpisu cyfrowego sterownika). Stwierdziłem że jak mam uszkodzić sektor rozruchowy systemu operacyjnego to lepiej odpuścić.

Jest na to sposób - program dseo13b.exe ale nie chce mi się tłumaczyć, dlatego ja do takich celów jak programowanie używam bezstresowo WinXP a nie jakichś pseudo systemów.
    Tak, te dwa pliki odczytu 24C32 są identyczne.
    Catmusic napisał:
    Pytanie które mnie nurtuje, to:

obstawiam punkt 1 albo 2
  • Pomocny post
    #17 21094712
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Catmusic napisał:
    - Niewłaściwe napięcia ją uszkodziły z programatora

Akurat ST24C16 ma nominalne napięcie zasilania 4,5 - 5,5 V, więc jeżeli tu miałby być problem to raczej w drugą stronę. Sam nie spotkałem się jeszcze z tym by "stary" EEPROM nie działał przy odczycie z 3,3 V, ale jednak ma prawo nie działać.
  • #18 21094746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #19 21094835
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Catmusic napisał:
    24c16 może być uszkodzona poprzez złe podłączanie do programatora?

Nie wiem co się działo, jeżeli została np. odwrotnie podłączona - całkiem możliwe. Pisząc o zakresie zasilanie ST24C16 miałem na myśli że ta pamięć nominalnie nie musi nawet działać przy zasilaniu 3,3 V z programatora (a takim napięciem zasila ten programator), nawet jeżeli jest sprawna.
  • #20 21094860
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z odczytem pamięci EEPROM 24C16 za pomocą programatora CH341A, zauważając, że odczytywane dane są różne. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem scalaka, napięciem zasilania (3,3V/5V), a także różnymi programami do odczytu, takimi jak Flashrom, NeoProgrammer i AsProgrammer. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie poprawności podłączenia, użycie odpowiednich sterowników oraz testowanie pamięci w innych urządzeniach. Wskazano również na możliwość uszkodzenia scalaka oraz problemy z systemem operacyjnym Windows 8.1, który może blokować działanie programatora. Ostatecznie użytkownik podziękował za pomoc i zamierza kontynuować naukę w zakresie programowania pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA