logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DENON DRA-800H – awaria po wymianie tranzystorów i regulacji prądów spoczynkowych

leszekfruzynski 19 Lis 2025 12:05 231 6
REKLAMA
  • #1 21755992
    leszekfruzynski
    Poziom 3  
    DENON DRA 800H:
    Co jest do sprawdzenia jezeli dwa razy wymieniłem spalone tranzystory, wyregulowałem prądy spoczynkowe wszystko działało poprawnie? a, po ponownym włączeniu awaria.
    AI: Jakie dokładnie tranzystory wymieniałeś (typ, oznaczenie, miejsce w układzie)?

2SD2390 (NPN) na 2SD2560 (NPN)

2SB1560 (PNP) na 2SB1647 (PNP)

AI: Na czym dokładnie polega obecna awaria po ponownym włączeniu – jakie są objawy (np. brak dźwięku, zabezpieczenie, komunikaty, dym)?
    ponowne przepalenie tranzystorów.
    Załączniki:
    • Info.pdf (53.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dra800h.pdf (13.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21756025
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2033
    Witam,
    bądź konsekwentny:
    - pierwsze włączenie to po wymianie tranzystorów, jak ustawiasz prądy spoczynkowe, więc wszystko działało.
    - jaka była różnica między powyższym a kolejnym włączeniem, kiedy tranzystory uległy uszkodzeniu? Co było podłączone i co i jak testowałeś?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21756298
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Spaliło ci i to 2x tranzystory i nic pobocznego? Jestem ciekawy jak to możliwe.
  • REKLAMA
  • #4 21756338
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    @leszekfruzynski
    Masz jeszcze te popalone tranzystory?
  • REKLAMA
  • #5 21756840
    leszekfruzynski
    Poziom 3  
    To chronologicznie: nie wszystko dobrze pamiętam, ponieważ po drugim razie bardzo się zraziłem i poszło do „archiwum”.
    Pierwsze podejście - ceramiki R5235 i zwykłe R5518 oraz omawiane tranzystory, które kupiłem na ALI, okazały się podróbami i poszły do piekła.
    Następna wymiana tranzystorów na używane, oryginalne, z odzysku - niestety to samo. Czytając podobne wątki, zacząłem podejrzewać elektrolity albo regulatory prądu, a może jak w jednym z wątków, nie w pełni sprawny zasilacz.
    Sprawdzę każdą sugestię i dam znać, jaki rezultat. Bo jeśli problem jest po stronie płyty HDMI cyfrowej, to raczej jestem za słaby. Z góry dziękuję za poświęcony czas, on jest najcenniejszy.
  • #6 21756887
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    leszekfruzynski napisał:
    Następna wymiana tranzystorów na używane oryginalne z odzysku - niestety to samo.

Jak przebiegalo uruchomienie po wlutowaniu tych używanych?
  • #7 21756978
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Spalone tranzystory końcowe to nie problem zasilacza, bo masz tam drugi kanał, chyba że spaliło oba o czym nie pisałeś, ale tak czy siak prawie nigdy nie jest to wina zasilacza, zresztą chyba nie trudno zmierzyć czy podaje symetryczne napięcia +/-
    Winę płyty hdmi możesz sobie wymazać całkowicie. Nie naprawiłeś poprawnie elementów pobocznych i dlatego ci wywala ponownie i nie zabrałeś się do tego po zaczerpnięciu jakiejkolwiek wiedzy nawet tu na forum jak nie doprowadzić do kolejnego spalenia przy naprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz DENON DRA-800H uległ awarii po dwukrotnej wymianie tranzystorów mocy i regulacji prądów spoczynkowych. Wymieniono tranzystory 2SD2390 (NPN) na 2SD2560 (NPN) oraz 2SB1560 (PNP) na 2SB1647 (PNP). Po poprawnym ustawieniu prądów spoczynkowych i początkowym działaniu urządzenia, po ponownym włączeniu nastąpiło ponowne przepalenie tranzystorów. Problem wskazuje na konieczność sprawdzenia poprawności doboru zamienników, ewentualnych uszkodzeń innych elementów w stopniu końcowym, stabilności układu regulacji prądów spoczynkowych oraz możliwych zwarć lub przeciążeń w obwodzie wyjściowym. Konieczne jest również zweryfikowanie warunków pracy tranzystorów i ich parametrów elektrycznych w kontekście oryginalnej specyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA