logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola G30 XT2129-2 zablokowany bootloader, brak plików BlankFlash EDL – co robić?

elektroPC 21 Lis 2025 23:05 432 7
REKLAMA
  • #1 21758502
    elektroPC
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam,

Posiadam motorolke G30 XT2129-2. Niestety po głupiej blokadzie fastboot po wgraniu starszego androida 11 (z 12) botloader zblokował mi w ogóle komendy fastboot i w ustawieniach miałem wyłączone OEM, nie mogłem nic kompletnie zrobić. W=rzuciłem motkę w tryb EDL (testpoint) teraz widzi już tylko procesor Qualcoom. Ale nie mogę nigdzie nabyć plików BlankFlash dla niej, jest dostępne coś ale w wersji okrojonej i tam nie ma takich plików jak rawprogram, patch, filehose.xml. Mógły ktoś albo pomóc albo postawić na nowo botloader i coś tam mu cyknę.:)
  • REKLAMA
  • #2 21758517
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    Fastboot w Motorolach nie jest blokowany i mozna normlanie wgrac soft. Zreszta, samo narzedzie od Motoroli - Software Fix - z tego wlasnie korzysta. Wyjatek to tel z MDMem.

Blankflash i softy mozna znalezc na lolinecie, https://mirrors-obs-1.lolinet.com/firmware/lenomola/2021/caprip/ - oczywiscie plikow ktorych szukasz tam nie bedzie, ale to samowystarczalne narzedzie ktore odpalasz i powinno zrobic swoje.

Jesli potrzebujesz to sobie "rozpakowac" to musisz znalezc narzedzie "star" w starych paczkach blankflash, np dla modelu perry, wrzucic do katalogu z "singleimage.bin" i odpalic jako "start extract", przy czym o ile dostaniesz loader, to rawprogram i tak tam nie bedzie.
  • REKLAMA
  • #3 21758932
    elektroPC
    Poziom 13  
    blahfff napisał:
    Fastboot w Motorolach nie jest blokowany i mozna normlanie wgrac soft

Otóż jest. Ja czyniłem tak:
    1. był od producenta wgrany android 12
    2. pobrałem wersję androida 11 (chciałem zejść niżej bo na 12 się mulił)
    3. Fastboot miał "oem_locked" więc wyciągnąłem z niego kod i wkleiłem kod na stronie Motoroli
    4. Otrzymałem klucz którym udało się odblokować i pisało "unlock"
    5. Wgrałem tego androida 11 przez .bat i wszystko ładnie działało
    6. wlazłem niepotrzebnie w cmd i wybrałem "fastboot oem lock" i po tym już android 11 nie wystartował
    Nic sie nie dało zrobić z poziomu fastboot. Teraz go wziąłem w EDL ale właśnie, ta paczka okrojona nie działa, przerywa flash i wywala błąd "sahara", brakuje zapewne włąściwego "filehose", bo gdyby był to bym to zrobił programem QFIL.

A program typu Software Fix to tylko do tych co się chociaz uruchamiają do fastboota i to musi być w androidzie włączone "odblokowanie OEM" bo inaczej nic a nic nie wykrywa.
  • #4 21758948
    blahfff
    Poziom 42  
    elektroPC napisał:
    Otóż jest.

Nie, nie jest. Natomiast powszechna wiedza jest taka, ze telefonow do Motoroli sie nie zaniza, bo mozna je ubic.

elektroPC napisał:
    Nic sie nie dało zrobić z poziomu fastboot.

elektroPC napisał:
    A program typu Software Fix to tylko do tych co się chociaz uruchamiają do fastboota i to musi być w androidzie włączone "odblokowanie OEM" bo inaczej nic a nic nie wykrywa.

Co do konkretnie znaczy? Jesli bootloader nadal dziala, to soft oficjalnie wgrywa sie za pomoca kolejnych komend "fastboot flash partycja plik_obrazu", zgodnie z tym co znajduje sie w pliku xml z softem. Aktualna wersja Software Fix nawet sie grzecznie pyta czy zachowac dane, czy moze zrobic reset.

Software Fix w zadnym wypadku nie wymaga wlaczonego Odblokowania OEM, o ile oczywiscie wgrywasz oryginalny soft od Motoroli ktory jest co najmniej w tej samej wersji lub nowszej niz aktualny.

elektroPC napisał:
    Teraz go wziąłem w EDL ale właśnie, ta paczka okrojona nie działa, przerywa flash i wywala błąd "sahara", brakuje zapewne włąściwego "filehose", bo gdyby był to bym to zrobił programem QFIL.

Konkretnie, jaki blad i co probujesz wgrac? Miej caly czas na uwadze fakt, ze nie mozna cofnac softu, wiec w tym przypadku zapewne i soft, i blankflash powinny zawierac bootloader z Androida 12, a nie 11-ki. Loader (firehose) znajduje sie wewnatrz paczki, i jak chcesz, to mozesz go sobie wypakowac samemu. W zalaczniku masz rozakowany blankflash, i fabryczny loader (programmer.elf). W tym przypadku powinienes sie raczej skupic na paczce blankflash_caprip_SRC32.56.

Pliki blankflash i tak sluza tylko do przywrocenia dzialajacego bootloadera (trybu fastboot) w Motoroli, po to, zeby pozniej wgrac z tego poziomu soft. Nie ma kompletnych softow do wgrania w trybie EDL, bo loadery ktore dostarcza Motorola sa dosc ograniczone.
    Załączniki:
    • blankflash_caprip_SRC32.56.zip (14.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • blankflash_caprip_RRC31.Q1-3-65.zip (14.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21759143
    elektroPC
    Poziom 13  
    blahfff napisał:
    Jesli bootloader nadal dziala, to soft oficjalnie wgrywa sie za pomoca kolejnych komend

No i właśnie nie, kiedy jeszcze działał (przed tym, jak zrobiłem testpoint), to po prostu na ekranie pisało na czerwono, że nie można załadować systemu, a kiedy chciałem wejść komendami, to nie działały mi już one w CMD, bo sam zblokowałem OEM z powrotem po wgraniu Andka 11, więc widocznie BootLoader zablokował metodę fastboot i nie mogłem wejść wcale nigdzie.

blahfff napisał:
    Konkretnie, jaki blad i co probujesz wgrac

Aktualnie to tak, jak mówię, mam tryb EDL i wykrywa procesor Qualcomm. I próbowałem z paczki BlankFlash (ale ona zawierała mniej plików, a ta podana przez Ciebie widzę, że waży 15 MB i ma dodatkowy folder) – próbowałem z tego, co pokazuję w załączniku. I kiedy uruchomiłem z folderu plik .bat, to zaczęło tam coś mielić w CMD, po czym wyskoczyło:

C:\Users\Krystian\Nowy folder (3)>blank-flash.bat

C:\Users\Krystian\Nowy folder (3)>.\qboot.exe blank-flash
    Motorola qboot utility version 3.86
    [ -0.000] Opening device: \\.\COM5
    [ 0.001] Detecting device
    [ 34.454] ERROR: sahara_greet_device()->change_mode()->do_hello()->IO error
    [ 34.455] Check qboot_log.txt for more details
    [ 34.455] Total time: 34.457s
    FAILED: qb_flash_singleimage()->sahara_greet_device()->change_mode()->do_hello()->IO error

C:\Users\Krystian\Nowy folder (3)>pause
    Press any key to continue . . .

Ale zobaczę teraz tą paczkę od Ciebie. O ile dobrze robię to, jeśli coś źle to poproszę o pomoc. :)
    Załączniki:
    • blankflash_caprip_SRC32.56.zip (5.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21759584
    blahfff
    Poziom 42  
    Oczywiscie wiesz, ze za kazda proba musisz wchodzic w tryb EDL na nowo? W przeciwnym wypadku tel moze nie zaakceptowac loadera.

Mozliwe tez, ze te pliki blankflash sa zbyt stare dla bootloadera w telefonie. Nic nowszego na lolinecie nie ma. Wowczas zostaje w sumie tylko zaprogramowanie pamieci po ISP.
  • REKLAMA
  • #7 21759658
    elektroPC
    Poziom 13  
    Tak właśnie, telefon wyszedł z EDL więc wyciągnąłem jeszcze te info

c:\adb>fastboot getvar all
    (bootloader) kernel: uefi
    (bootloader) version-bootloader: MBM-3.0-caprip_retail-a19110dec6-220131
    (bootloader) product: caprip
    (bootloader) board: caprip
    (bootloader) secure: yes
    (bootloader) hwrev: PVT
    (bootloader) radio: EUAPEM
    (bootloader) storage-type: eMMC
    (bootloader) emmc: 128GB SKHYNIX hDEaP3 RV=08 PV=03 FV=0000000038303030
    (bootloader) ufs: N/A
    (bootloader) ram: 4GB SKHYNIX LP4x DIE=16Gb M5-M8=06 05 00 11
    (bootloader) cpu: SM_KAMORTA_H 1.0
    (bootloader) serialno: ZY32CNV7VV
    (bootloader) cid: 0x0032
    (bootloader) channelid: 0x00
    (bootloader) uid: B36A5251
    (bootloader) securestate: flashing_locked
    (bootloader) factory-modes: disabled
    (bootloader) verity-state: enforcing (0)
    (bootloader) iswarrantyvoid: yes
    (bootloader) max-download-size: 804464640
    (bootloader) reason: Volume down key pressed
    (bootloader) imei: 350443166388197
    (bootloader) imei2: 350443166388205
    (bootloader) meid:
    (bootloader) date: 06-20-2021
    (bootloader) sku: XT2129-2
    (bootloader) carrier_sku: XT2129-2
    (bootloader) battid: SB18C98449
    (bootloader) battery-voltage: 3290
    (bootloader) iccid:
    (bootloader) cust_md5:
    (bootloader) max-sparse-size: 268435456
    (bootloader) poweroffalarm: 0
    (bootloader) ro.carrier: reteu
    (bootloader) ro.build.fingerprint[0]: motorola/caprip_retailen/caprip:11
    (bootloader) ro.build.fingerprint[1]: /RRCS31.Q1-3-68-4/be27e:user/relea
    (bootloader) ro.build.fingerprint[2]: se-keys
    (bootloader) ro.build.version.qcom: LA.UM.9.15.r1-01800-KAMORTA.0
    (bootloader) version-baseband[0]: HAK10_18.534.02.73.17R CAPRIP_EUAPEMDS
    (bootloader) version-baseband[1]: DS_CUST
    (bootloader) kernel.version[0]: Linux version 4.19.136-perf+ (nobody@and
    (bootloader) kernel.version[1]: roid-build) (clang version 10.0.7 for An
    (bootloader) kernel.version[2]: droid NDK, GNU ld (binutils-2.27-bd24d23
    (bootloader) kernel.version[3]: f) 2.27.0.20170315) #1 SMP PREEMPT Mon J
    (bootloader) kernel.version[4]: an 31 08:15:15 CST 2022
    (bootloader) git:xbl: MBM-3.0-caprip_retail-91b0f9865-220131
    (bootloader) git:xbl_config: MBM-3.0-caprip_retail-91b0f9865-220131
    (bootloader) git:abl: MBM-3.0-caprip_retail-a19110dec6-220131
    (bootloader) git:rpm: MBM-3.0-caprip_retail-f43cd453-220131
    (bootloader) git:tz: MBM-3.0-caprip_retail-3d054f4e-220131
    (bootloader) git:hyp: MBM-3.0-caprip_retail-3d054f4e-220131
    (bootloader) git:devcfg: MBM-3.0-caprip_retail-3d054f4e-220131
    (bootloader) git:keymaster: MBM-3.0-caprip_retail-a2e51bf9-220131
    (bootloader) git:storsec: MBM-3.0-caprip_retail-a2e51bf9-220131
    (bootloader) git:uefisecapp: MBM-3.0-caprip_retail-a2e51bf9-220131
    (bootloader) git:prov: MBM-3.0-caprip_retail-3d054f4e-220131
    (bootloader) git:qupfw: MBM-3.0-caprip_retail-5c12542-220131
    (bootloader) frp-state: protected (77)
    (bootloader) current-slot: a
    (bootloader) running-bl-slot: _a/_a
    (bootloader) running-boot-lun: 0
    (bootloader) slot-count: 2
    (bootloader) slot-successful:_a: yes
    (bootloader) slot-successful:_b: no
    (bootloader) slot-unbootable:_a: no
    (bootloader) slot-unbootable:_b: no
    (bootloader) slot-retry-count:_a: 6
    (bootloader) slot-retry-count:_b: 0
    (bootloader) logical-block-size: 0x200
    (bootloader) erase-block-size: 0x200
    (bootloader) is-userspace: no
    (bootloader) pcb-part-no: SP69A6PBEP
    (bootloader) primary-display: djn_nt36525c_652_vid_display
    (bootloader) secondary-display:
    all: listed above
    Finished. Total time: 0.156s

Spróbuję jeszcze z tą paczką od Ciebie. A co do firehose, to konkretnie gdzie by miał być w paczce room? Podobno motorola tych plików nie umieszcza w oprogramowaniach w paczkach, chyba że się mylę. Bo w BlankFlash go nie ma, jednak mimo że ie ma, to powinno dać się użyć tej paczki która jest dostępna - któą przesłałeś.
  • #8 21761126
    elektroPC
    Poziom 13  
    elektroPC napisał:
    Spróbuję jeszcze z tą paczką od Ciebie.

Paczka z BlankFlash od ciebie przywróciła z EDL, wykonało. Ale to ten sam tryb, i tak nie mogę wgrać nowego androida 12 tak żeby mi botloader przepuścił, bo jest ciągle w blokadzie.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Motoroli G30 XT2129-2 napotkał problem z zablokowanym bootloaderem po próbie downgrade'u systemu z Androida 12 do 11, co spowodowało zablokowanie komend fastboot i wyłączenie opcji OEM Unlock w ustawieniach. Urządzenie zostało przełączone do trybu EDL (testpoint), gdzie jest wykrywane jedynie jako procesor Qualcomm. Problemem jest brak dostępnych pełnych plików BlankFlash, w tym kluczowych plików takich jak rawprogram, patch oraz filehose.xml, które są niezbędne do przywrócenia bootloadera i odblokowania urządzenia. Użytkownik poszukuje pomocy w zdobyciu kompletnych plików BlankFlash lub instrukcji na temat ponownego wgrania bootloadera w trybie EDL, aby odzyskać kontrolę nad telefonem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA