logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zbrickowany Xiaomi Mi A2 - brak recovery i systemu, OEM Unlocking wyłączony

isxude 29 Paź 2022 17:24 1545 17
REKLAMA
  • #1 20258436
    isxude
    Poziom 4  
    Witam!
    Wyłączyłem (lekkomyślnie i niepotrzebnie) "OEM Unlocking" w ustawieniach programistycznych w ArrowOS 12.1. Po reboocie system nie wstał, i pokazuje się komunikat "Your device software can't be checked for corruption. Please lock the bootloader". Mi unlock nie działa na tym telefonie, nie ma recovery ani systemu (jakby był recovery, to mógłbym bez problemu za pomocą adb sideload wgrać stock androidone). Ma ktoś jakieś propozycje, co zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20259939
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 750
    To chyba pozostaje Ci wysłać do autoryzowanego serwisu xiaomi. Szczerze nie wiem bo nie miałem takiego przypadku czy zwykły serwis Ci to ogarnie. Musisz zapytać. Jaki soft wgl miał ten telefon? Wgl miał? Po co grzebales?
  • REKLAMA
  • #5 20260565
    isxude
    Poziom 4  
    winmap napisał:
    To chyba pozostaje Ci wysłać do autoryzowanego serwisu xiaomi. Szczerze nie wiem bo nie miałem takiego przypadku czy zwykły serwis Ci to ogarnie.

Właściwie to wiem, co należy zrobić, ale w tym celu muszę rozebrać telefon i zewrzeć pewną zworkę. Szukam rozwiązania bez rozbierania telefonu, gdyż nie mam jak rozebrać.

winmap napisał:
    Jaki soft wgl miał ten telefon? Wgl miał? Po co grzebales?

Miał stock androidone 10, custom arrowos v12.1 official. Obecnie ma tak jakby tego arrowa, ale na zablokowanym bootloaderze jedynie stock ruszy, a arrow jest traktowany tak jakby go nie było. Grzebałem z ciekawości w ustawieniach, po wyłączeniu oem unlocking na arrowie, i po reboocie wyskoczył mi ten komunikat. W fastboocie za pomocą platform-tools nie jestem chyba nic w stanie zrobić. Szukam rozwiązania na odblokowanie tego bootloadera albo wgranie stocka bez konieczności rozbierania telefonu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20260716
    winmap
    Poziom 38  
    Czyli soft przerabiany. Polecił bym Ci na mi forum albo androida wejść.
  • #7 20260838
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1296
    isxude napisał:
    Miał stock androidone 10, custom arrowos v12.1 official. Obecnie ma tak jakby tego arrowa, ale na zablokowanym bootloaderze jedynie stock ruszy, a arrow jest traktowany tak jakby go nie było. Grzebałem z ciekawości w ustawieniach, po wyłączeniu oem unlocking na arrowie, i po reboocie wyskoczył mi ten komunikat. W fastboocie za pomocą platform-tools nie jestem chyba nic w stanie zrobić. Szukam rozwiązania na odblokowanie tego bootloadera albo wgranie stocka bez konieczności rozbierania telefonu.

Dziwne, ze w ogole mogles wylaczyc odblokowanie OEM. Widac tworcy tego softu to przegapili. Bootloader nadal powinienes miec odblokowany, a to co zostalo wlaczone to weryfikacja obrazow (systemu, boot itp).

Powinies byc w stanie wgrac soft za pomoca MiFlash w trybie fastboot, ew sprobowac wymusic tryb EDL (fastboot reboot edl) i wgrac soft w trybie EDL. Teoretycznie, na odblokowanym bootloaderze powinno to dzialac.

Generalnie, jest tez mozliwosc wlaczenia spowrotem odblokowania OEM poprzez edycje partycji FRP. Trzeba zmienic ostatni bajt z 00 na 01. Jesli uda ci sie ogarnac tryb EDL, i zczytac ta partycje to mozesz ja potem przywrocic zmodyfikana i tel powinien wstac bez utraty danych.
  • #8 20261146
    isxude
    Poziom 4  
    blahfff napisał:
    Powinies byc w stanie wgrac soft za pomoca MiFlash w trybie fastboot

Zbrickowany Xiaomi Mi A2 - brak recovery i systemu, OEM Unlocking wyłączony

blahfff napisał:
    ew sprobowac wymusic tryb EDL (fastboot reboot edl) i wgrac soft w trybie EDL

• #9 20261167
    blahfff
    Poziom 42  
    Zobacz "fastboot oem edl", i pokasz tez co ci zwraca "fastboot getvar all". Tam powinien byc status bootloadera. Otwartka klodka (na dole badz na gorze) podczas startu telefonu nadal ci sie pokazuje?
  • #10 20261433
    isxude
    Poziom 4  
    blahfff napisał:
    Zobacz "fastboot oem edl", i pokasz tez co ci zwraca "fastboot getvar all".

Czekam już 7 minut.

blahfff napisał:
    Otwartka klodka (na dole badz na gorze) podczas startu telefonu nadal ci sie pokazuje

Nie.
  • Pomocny post
    #11 20261605
    blahfff
    Poziom 42  
    isxude napisał:
    Czekam już 7 minut.

Zrestartuj telefon ponownie w tryb fastboot.

isxude napisał:
    Nie.

W takim razie wyglada, ze w jakis dziwny sposob zablokowal ci sie bootloader. Po pierwsze bedziesz musial rozebrac telefon zeby skorzystac z testpointa - to akurat nie jest problemem w tym modelu.

Po drugie, prawdopodobnie trzeba bedzie wgrac oprogramowanie jakism boxem ktory obsluguje zdalna autoryzacje w Xiaomi, bo ten model tego wymaga. Mozliwe, ze trzeba bedzie go tez usunac z konta Xiaomi ma stronie, do ktorego pewnie byl podpiety w celu odblkowania bootloadera.

Mozesz ew szukac kogos z jakims boxem, ktory odblokuje bootloader w trybie fastboot. Z tego co pamietam UFI potrafil sobie z tym poradzic, ale nie wiem czy nie bylo to zalezne od wersji oprogramowania.
  • #12 20268086
    isxude
    Poziom 4  
    blahfff napisał:

Nic to nie zmienia.

blahfff napisał:
    W takim razie wyglada, ze w jakis dziwny sposob zablokowal ci sie bootloader. Po pierwsze bedziesz musial rozebrac telefon zeby skorzystac z testpointa - to akurat nie jest problemem w tym modelu.

Aby rozebrać, potrzeba śrubokręty, których nie mam.

blahfff napisał:
    Po drugie, prawdopodobnie trzeba bedzie wgrac oprogramowanie jakism boxem ktory obsluguje zdalna autoryzacje w Xiaomi, bo ten model tego wymaga. Mozliwe, ze trzeba bedzie go tez usunac z konta Xiaomi ma stronie, do ktorego pewnie byl podpiety w celu odblkowania bootloadera.

Nigdy nie miałem konta xiaomi, ten telefon tego nie wymagał.
  • Pomocny post
    #13 20268363
    winmap
    Poziom 38  
    isxude napisał:
    blahfff napisał:

Nic to nie zmienia.

blahfff napisał:

blahfff napisał:

Nie wymagał bo było kombinowane... Jeżeli nie miał bootloadera wcześniej to konto musiało być. Tyle w temacie.
  • Pomocny post
    #14 20268520
    blahfff
    Poziom 42  
    isxude napisał:

Skoro miales soft inny niz MIUI (ArrowOS) to musiales odblokowac bootloader. Zeby odblkowac bootloader oficjalna metoda trzeba wpierw dodac konto Xiaomi do telefonu.

Bootloadera mozna tez odblokowac boxem - wiec moze w ten sposob bylo to u ciebie zrobione, badz bootloader byl juz odblokowany wczesniej jesli nie jestes pierwszym wlascicielem.

isxude napisał:

W takim razie albo pozostaje ci zakupic, albo zglosic sie do jakiegos serwisu ktory ma przy okazji odpowiedni sprzet (zarowno wkretaki jak i jakies boxy czy programy zeby przywrocic tel do zycia). Mysle, ze ta druga opcja bedzie lepsza.
  • #15 20281039
    isxude
    Poziom 4  
    winmap napisał:
    Nie wymagał bo było kombinowane... Jeżeli nie miał bootloadera wcześniej to konto musiało być. Tyle w temacie.

Właśnie, nie było kombinowane. Bootloader należało w tym telefonie odblokować za pomocą platform-tools, a nie mi unlock.

blahfff napisał:
    Skoro miales soft inny niz MIUI (ArrowOS) to musiales odblokowac bootloader. Zeby odblkowac bootloader oficjalna metoda trzeba wpierw dodac konto Xiaomi do telefonu.

Bootloadera mozna tez odblokowac boxem - wiec moze w ten sposob bylo to u ciebie zrobione, badz bootloader byl juz odblokowany wczesniej jesli nie jestes pierwszym wlascicielem.

Ten telefon domyślnie nie miał MIUI, tylko Androidaone. Bootloader został odblokowany - jak wyżej wspominałem - za pomocą platform-tools, komendą
    fastboot oem unlock
    , po zablokowaniu "OEM Unlocking" w ArrowOSie, po reboocie telefon nie wstał, a według platform-tools został zablokowany. W tym telefonie nie trzeba było mieć konta Xiaomi, aby odblokować bootloader, wystarczyło mieć dostęp do internetu i platform-tools. Boxem próbowałem, bez skutku. Jestem pierwszym właścicielem tego telefonu.

blahfff napisał:
    W takim razie albo pozostaje ci zakupic, albo zglosic sie do jakiegos serwisu ktory ma przy okazji odpowiedni sprzet (zarowno wkretaki jak i jakies boxy czy programy zeby przywrocic tel do zycia). Mysle, ze ta druga opcja bedzie lepsza.

Kupię może wkrętaki, i spróbuję zewrzeć testpointa. Nie wydaje się to trudne.
  • Pomocny post
    #16 20281978
    blahfff
    Poziom 42  
    isxude napisał:
    Ten telefon domyślnie nie miał MIUI, tylko Androidaone. Bootloader został odblokowany - jak wyżej wspominałem - za pomocą platform-tools, komendą

Faktycznie, zapomnialem ze te modele wychodzily w dwoch wersjach, a u nas popularna byla glownie wersja z Android One zamiast MIUI.

Jesli bedziesz sie bawil w testpointy i tryb EDL, to mozesz sprobowac tej opcji:

blahfff napisał:
    Generalnie, jest tez mozliwosc wlaczenia spowrotem odblokowania OEM poprzez edycje partycji FRP. Trzeba zmienic ostatni bajt z 00 na 01. Jesli uda ci sie ogarnac tryb EDL, i zczytac ta partycje to mozesz ja potem przywrocic zmodyfikana i tel powinien wstac bez utraty danych.

Fakt, ze bootloader sie zablokowal bedzie pewnie problemem, ale jesli tak jak wspomnialem wczesniej - samo wylaczenie odblokowani OEM nie powinno automatycznie blokowac bootloadera. Mozliwe wiec, ze to wystarczy i telefon ruszy bez potrzeby wgrywania na nowo calego oprogramowania i zabawy od zera.
  • #17 20338139
    isxude
    Poziom 4  
    Udało się! Dziękuję za pomoc!
  • #18 20338159
    isxude
    Poziom 4  
    Rozwiązanie:
    - pobranie XiaoMiFlash, w moim przypadku musiała być to starsza wersja bo nowa sypała błędami i nie dało się jej użyć
    - pobranie ROMa stockowego pod fastboot, ja pobrałem go wcześniej (na stronie miui nie da się już pobrać do tego telefonu androida)
    - zakup odpowiednich śrubokrętów
    - rozebranie telefonu
    - odkręcenie blaszki zasłaniającej złącza i odłączenie baterii, złącza zasłaniającego testpina (nie wiem od czego jest) oraz ekranu
    - zwarcie testpina i podłączenie do komputera/laptopa
    - zainstalowanie sterowników qualcomm 9008
    - włączenie XiaoMiFlash, wybranie folderu (nie zip) z plikami .bat i systemem, REFRESH i FLASH
    - po zakończeniu flashowania odłączyć od komputera/laptopa i podłączyć wszystko i przykręcić blaszkę
    - powinien działać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z zablokowanym bootloaderem w telefonie Xiaomi Mi A2 po wyłączeniu opcji "OEM Unlocking" w ArrowOS 12.1. Po restarcie urządzenie nie uruchamia się, a komunikat wskazuje na konieczność zablokowania bootloadera. Użytkownik nie ma dostępu do recovery ani systemu, co uniemożliwia wgranie stockowego Androida. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym użycie narzędzi takich jak MiFlash w trybie fastboot oraz możliwość wykorzystania testpointa do odblokowania bootloadera. Ostatecznie użytkownik zdołał przywrócić telefon do działania poprzez rozebranie go, zwarcie testpina oraz użycie starszej wersji XiaoMiFlash do wgrania ROM-u.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA