logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tenda Nova MW6 mesh – niska prędkość vs TP-Link, jak poprawnie ustawić MESH?

uzi141 22 Lis 2025 23:26 540 9
REKLAMA
  • #1 21759395
    uzi141
    Poziom 2  
    Cześć,
    Kupiłem zestaw modemów Nova Tenda MW6 zasięg jest git, natomiast prędkość internetu jest znacznie słabsza niż na zwykłym modemie z TP-Linka. Jak powinienem meshować te modemy?

Podłączyłem kablem modem do routera i następnym kablem z modemu do drugiego modemu, trzeci modem działa po Wi-Fi. Prędkość przy modemie podłączonym do Wi-Fi to 100 Mb/s, a przy modemie podłączonym kablem do głównego modemu to już zaledwie 30 Mb/s. Wspomnę tylko, że prędkość internetu na TP-Linku do 600 Mb/s.
    Może rozwiązaniem jest wprowadzenie głównego modemu w tryb mostka, tylko jak zrobić to poprawnie (mogę zmienić to w ustawieniach modemu)
    Ręczny schemat połączenia modemu z routerem przez kabel i WiFi między urządzeniami.
    AI: Możesz dokładniej opisać, jak masz podłączone wszystkie urządzenia? Chodzi mi o to, czy masz osobno modem od operatora i osobno router, czy wszystko jest w jednym urządzeniu, i jak dokładnie są połączone ze sobą (który kabel do którego portu)?
    Modem od operatora -> (kabel RJ45) -> router Tenda Nova -> (kabel RJ45) -> router Tenda Nova -> (Wi-Fi) -> router Tenda Nova
  • REKLAMA
  • #2 21759451
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Po pierwsze nie modem, nie router Tenda, tylko ACCESS POINT (gdy pracuje na połączeniu kablowym) lub REPEATER (gdy podłączony jest po WiFi).

uzi141 napisał:
    Prędkość przy modemie podłączonym do Wi-Fi to 100 Mb/s,

Na 100% zły przewód lub źle wpięty.

uzi141 napisał:
    a przy modemie podłączonym kablem do głównego modemu to już zaledwie 30 Mb/s

A sprawdzałeś w konsoli zarządzania co z czym się faktycznie łączy? Bo może się przykładowo okazać, że łączysz się z repeaterem w pokoju "na górze po prawej" a ten z głównym AP "na dole po lewej".
    Zresztą instalacja tego repeatera nie ma kompletnie sensu - w pokoju na gorze po prawej przecież telefon/laptop odbierze dokladnie to samo co repeater z innego AP. Ale jak postawisz repeater, to on pół czasu będzie odbierał a pół nadawał, więc prędkość spadnie o połowę względem polaczenia bezpośredniego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21759457
    uzi141
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    sprawdzałeś

IC_Current napisał:

To odpada. Przy konfiguracji wpiąłem nie w to złącze i wyrzucało mi, że nie ma internetu; dopiero po zmianie złącza przeszła konfiguracja. Przewód jest z pudełka, dodany przez producenta.
    IC_Current napisał:
    A sprawdzałeś w konsoli zarządzania co z czym się faktycznie łączy? Bo może się przykładowo okazać, że łączysz się z repeaterem w pokoju "na górze po prawej" a ten z głównym AP "na dole po lewej".
    Zresztą instalacja tego repeatera nie ma kompletnie sensu - w pokoju na gorze po prawej przecież telefon/laptop odbierze dokladnie to samo co repeater z innego AP. Ale jak postawisz repeater, to on pół czasu będzie odbierał a pół nadawał, więc prędkość spadnie o połowę względem polaczenia bezpośredniego.

Rysunek jest poglądowy; w rzeczywistości stoi to trochę inaczej. Głównym problemem jest to, że jak stoję przy modemie, który jest wpięty po kablu do routera dostawcy internetu, to mam maks. 150 Mb/s. A w tym samym momencie, jak podepnę modem tplinka, to prędkość wzrasta do 600 Mb/s.
    A mógłbyś mi opowiedzieć o mostkowaniu, jak to działa w rzeczywistości? Czy jeśli podpiąłbym modem tenda do modemu tplinka i ustawił w aplikacji typ połączenia na mostek, to wtedy reszta urządzeń jest repeaterami tplinka? Czy druga opcja: jeśli podepnę modem tendy po kablu do routera dostawcy internetu i na modemie ustawię typ połączenia mostek, to wtedy ma to sens?
    Totalnie nie mam o tym pojęcia, przeczytałem gdzieś na forum zagranicznym, że ktoś miał podobny problem i kazali mu ustawić typ połączenia na mostek — ja tak zrobiłem, to w ogóle nie było internetuZrzut ekranu z ustawieniami typu połączenia: PPPoE, Dynamiczny IP, Statyczny IP, Most (Bridge)
  • #4 21759458
    IC_Current
    uzi141 napisał:
    IC_Current napisał:

To odpada, przy konfiguracji wpiąłem nie w to złącze i wyrzucało mi, ze nie ma internetu, dopiero po zmianie złącza przeszła konfiguracja. Przewód jest z pudełka dodany przez producenta.

Jeśli masz równe 98Mbps (+/- ok 3Mbps), to na 100% któryś przewód jest zły/ źle wpięty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21759461
    uzi141
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    Jeśli masz równe 98Mbps ( /- ok 3Mbps), to na 100% któryś przewód jest zły/ źle wpięty.

Prędkość jest ponad 100 Mbps, czasem nawet 150 Mbps.
  • REKLAMA
  • #6 21759471
    IC_Current
    uzi141 napisał:
    Prędkość jest ponad 100 Mbps, czasem nawet 150 Mbps.

To trzeba zweryfikować, czy problem leży w radio czy gdzieś indziej.
    Na początek test:
    - tylko jedna Tenda, reszta wyłączona za zasilania
    - wpiąć laptop PRZEWODEM do wolnego portu i zrobić test
    - pokazać wyniki testu w wierszu poleceń "tracert -d op.pl" będąc wpięty do Tendy i bezpośrednio do sprzętu operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21759513
    uzi141
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    To trzeba zweryfikować, czy problem leży w radio czy gdzieś indziej.
    Na początek test:
    - tylko jedna Tenda, reszta wyłączona za zasilania
    - wpiąć laptop PRZEWODEM do wolnego portu i zrobić test
    - pokazać wyniki testu w wierszu poleceń "tracert -d op.pl" będąc wpięty do Tendy i bezpośrednio do sprzętu operatora.

Nie jestem tego w stanie zweryfikować, bo sytuacja dzieje się w domu rodzinnym, a laptop jest na tyle stary, że karta po LAN-ie pozwala tylko na 100/10 Mb/s. Sprawdzam prędkość na telefonie Galaxy S25 Ultra
  • REKLAMA
  • #8 21759560
    IC_Current
    uzi141 napisał:
    Nie bardzo jestem to w stanie zweryfikować

No to ciężko gdybać bez sprawdzenia w której części sieci leży problem. Podłącz z kartę USB-Ethernet do telefonu. Wyłącz WiFi i dane mobilne i testuj.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21759688
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    uzi141 napisał:
    Prędkość przy modemie podłączonym do Wi-Fi to 100 Mb/s, a przy modemie podłączonym kablem do głównego modemu to już zaledwie 30 Mb/s. Wspomnę tylko, że prędkość internetu na TP-Linku do 600 Mb/s.

To wygląda zupełnie tak, jakby telefon łączył się z Tendą na 2.4GHz, a z TP-Linkiem na 5GHz. Do tego te 30Mbps to tak, jakby jakby nie było roamingu i telefon "trzymał" się poprzedniego satelity.
    150Mbps to teoretyczna max prędkość na 2.4GHz przy MIMO2x2 i BW20MHz - w praktyce do osiągnięcia zwykle nie więcej jak 120...130Mbps.

Sprawdź w konfiguracji Tendy czy masz włączone oba pasma, włączone 'ac" oraz tam gdzieś nie ma opcji włączenia wymuszania pasma połączenia i czy włączony jest roaming.

I w ogóle przejrzyj na spokojnie całą konfigurację systemu.
  • #10 21759694
    KOCUREK1970
    Ocena: 5431
    @uzi141
    Ustawianie i konfigurację powinno się zacząć od wgrania najnowszego oprogramowania do urządzeń.
    Następnie reset wszystkiego do ustawień fabrycznych
    i dopiero konfiguracja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zestaw mesh Tenda Nova MW6, który zapewnia dobry zasięg, jednak prędkość internetu jest znacznie niższa niż przy użyciu tradycyjnego routera TP-Link. Problem polega na tym, że modem podłączony kablem do głównego modemu osiąga prędkość około 30 Mb/s, podczas gdy modem podłączony bezprzewodowo do sieci mesh osiąga 100 Mb/s, mimo że prędkość internetu na routerze TP-Link wynosi do 600 Mb/s. Użytkownik pyta, jak prawidłowo skonfigurować połączenia w sieci mesh, czy wprowadzenie głównego modemu w tryb mostka (bridge mode) może rozwiązać problem oraz jak to poprawnie wykonać. W dyskusji pojawiła się prośba o dokładne opisanie topologii połączeń, w tym czy modem operatora i router są w jednym urządzeniu, oraz szczegółowe informacje o kablach i portach używanych do połączeń. Problem dotyczy optymalizacji konfiguracji sieci mesh Tenda Nova MW6 w celu uzyskania maksymalnej prędkości internetu, porównując ją do routera TP-Link.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA