logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CS2 – nagła utrata jakości dźwięku na nowym PC, wymiana płyty i format bez efektu

kingamazur230 23 Lis 2025 20:21 516 1
REKLAMA
  • #1 21760252
    kingamazur230
    Poziom 1  
    Siema, mam problem od kilku miesięcy z dźwiękiem na PC. Złożyłem nowy PC i przez pierwsze dwa tygodnie grałem tylko w CS2 i dźwięk był w porządku, tzn. dobrze było słychać kroki, grę itp., aż nagle kilka dni później po przerwie odpaliłem PC i dźwięk zaczął być tragiczny, nie dało się słychać normalnie przeciwników itp. i zaczęło być ciszej. Od tamtego momentu zmieniłem płytę główną (myślałem, że karta dźwiękowa jest uszkodzona), zrobiłem kilka formatów, aktualizowałem BIOS, reinstalowałem sterowniki, zmieniłem nawet słuchawki, bo myślałem, że to ich wina i dalej jest lipa na słuchawkach po USB i po bezprzewodowych. Nie mam już kompletnie pomysłu, co się stało. Możliwe, że podczas składania kompa coś źle podłączyłem? (Ale przez pierwsze dwa tygodnie było git i nic nie ruszałem) albo coś siedzi tak głęboko w dysku, że format nawet nie pomaga i coś psuje dźwięk? W każdej grze ten dźwięk jest tragiczny
  • REKLAMA
  • #2 21761535
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Jeśli jest "lipa" i po bezprzewodowych, i po usb to problem systemowy lub sterownikowy (bardziej prawdopodobne jeśli te słuchawki bezprzewodowe i usb to dwa różne egzemplarze) lub że słuchawkami (prawdopodobnie, jeśli piszesz i jednym egmrplarzu, którym łączysz się raz tak, a innym razem tak). Ewentualnie z samą grą - w obu przypadkach. Co więcej - jeśli mowa tylko o słuchawkach USB to niepotrzebnie szukałeś przyczyny w karcie dźwiękowej komputera. Może wystarczy pogrzebanie w ustawieniach, aktualizacja firmware słuchawek, zmiana sterownika ale to musiałbyś konkretnie napisać jaka gra, jaki dokładnie model słuchawek, konfigurację komputera itp.
    Słowo ode mnie.
    Przecudowni i przewspaniali producenci sprzętu i oprogramowania, z mojego punktu widzenia szczególnie Microsoft, wręcz uwielbiają trolow... przepraszam, wróć, intensyfikować doświadczenia użytkownika, poprzez zmianę w działaniu i możliwościach takich urządzeń jak karty dźwiękowe, skanery, drukarki itp. czy funkcjach systemu. Jednego dnia masz duplex, drugiego już nie. Jednego dnia masz ADF, drugiego nie. Jednego dnia dźwięk masz taki jak sobie ustawiłeś, drugiego cichy a karta pozbawiona połowy możliwości konfiguracyjnych. To jest wersja optymistyczna. Wersja pesymistyczna to wyłączenie możliwości korzystania z danego sprzętu. W ogóle.
REKLAMA