logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tauron ...Plus Las vs taryfa sprzedawcy – czy warto zmienić umowę przy pompie ciepła i PV?

Facto. 24 Lis 2025 14:11 1236 21
  • #1 21760815
    Facto.
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Dzwoni do mnie Tauron i przekonuje do zmiany umowy "coś tam plus las" Niby mam mieć nie mniej niż 10%. na 3 lata. Ja mam teraz taryfę sprzedawcy G11. Mam pompę ciepła + PV i magazyn, ale w zimę to nie daje prądu. Jakiś tam depozyt, ale może warto zmienić. Ewentualnie jakie umowy lub operatorzy są najkorzystniejsi. Jest tu ktoś, kto ma ogląd w tym?

Ja im tam nie wierzę za bardzo w nic.
  • #2 21760977
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 400
    Akurat nie zajmuję się taryfami G tylko firmowymi, ale....
    PV-kę masz na starych zasadach czy nowych, bo nie wiem jak rozumiesz depozyt?
    Wstępnie mówią, że od nowego roku ceną prądu będzie 580 zł/MWh czyli 58 gr/kWh, obecnie jest 505 zł/MWh. A za taryfy G mało jaka firma jeszcze chce się brać, bo prowizje niskie, zużycie małe i multum papierologi, statystycznie nawet telemarketing wychodzi kiepsko, bo po domach nie można chodzić.
    Jaką ofertę dali?
  • #3 21760995
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    Wszędzie gdzie by nie słuchał to jest podawana sama cena prądu. A co z cenami dystrybucji?
  • #4 21761019
    gadek80
    Poziom 31  
    Można zaoszczędzić koło 400 zł rocznie na składniku zmiennym stawki sieciowej ( przy zużyciu 3000 kWh rocznie ) zmieniając G11 na G13, lecz trzeba wtedy zmienić sposób pobierania prądu. Omijać godziny 7:00-13:00 i 19:00-22:00.
    Warto pobrać cennik dystrybucji, zobaczyć jakie są stawki w jakich godzinach za składnik zmienny stawki sieciowej, bo może dla kogoś będzie lepsza np G12.
    Za moc umowną w taryfach G sie nie płaci wprost proporcjonalnie jak w przypadku taryf C i B, więc pozostaje tylko cena prądu i składnik zmienny stawki sieciowej, ale na taryfach G super się nie znam.
  • #5 21761933
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Czy ty naprawdę sądzisz że ktokolwiek by do ciebie dzwonił, na swój koszt, po to, żebyś mu mniej płacił? Jeżeli tak to gratuluję logiki myślenia.
  • #6 21762033
    Facto.
    Poziom 9  
    gadek80 napisał:
    PV-kę masz na starych zasadach czy nowych, bo nie wiem jak rozumiesz depozyt?

Na nowych niestety i to dość małą 6,2 kWp i magazyn 7,1 kwh
    Skorzystałem z Mójego Prądu inaczej bym raczej nie brał.

Pan.Kropa napisał:
    Wszędzie gdzie by nie słuchał to jest podawana sama cena prądu. A co z cenami dystrybucji?

No chyba prawie połowa i nic tego nie rabatuje, a depozyt nie pokrywa. Mam świadomość, że energetyka w Polsce i nowe zasady, to jedno wielkie oszustwo.

gadek80 napisał:
    Omijać godziny 7:00-13:00 i 19:00-22:00.

No wtedy jestem właśnie w domu. Rano i wieczorem. Można ustawić grzanie CO i CWU, żeby omijało.

stomat napisał:
    Czy ty naprawdę sądzisz że ktokolwiek by do ciebie dzwonił, na swój koszt, po to, żebyś mu mniej płacił? Jeżeli tak to gratuluję logiki myślenia.

Jakbym tak sądził, to bym się nie pytał na forum. Po to właśnie zadaję te pytania. Uzasadniono mi to tak, że mam umowę na czas nieokreślony i mogę w każdej chwili zmienić dostawcę, a chcieliby mnie zobowiązać do pozostania z nimi i za to dają rabat i za zgody marketingowe na wciskanie kolejnych rzeczy.

gadek80 napisał:
    Jaką ofertę dali?

magicznie brzmiące "nie mniej niż 10%" rabatu na cenę energii. Ona oczywiście będzie zmienna. Wcześniej mi tam dupczył banialuki, że oddają z tego na sadzenie drzew i zobowiązują się do przesyłania energii ze źródeł odnawialnych, pewnie jej którą "ukradli" za grosze od właścicieli PV.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

• #7 21762079
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Facto. napisał:
    Mam świadomość, że energetyka w Polsce i nowe zasady, to jedno wielkie oszustwo.
    Rozumiem rozgoryczenie prosumentów, którzy na instalacjach PV chcieli by zbijać kokosy, gdy tymczasem wcale nie jest kolorowo.
    Oszustwo powiadasz? To zacznij od tego skąd biorą się wszelkie taryfy i zasady.
    To prawda, że opracowują je OSD, ale są one zatwierdzane przez URE, a to jest organ administracji rządowej.
    Ten z kolei postępuje nie według widzimisię, ale według przepisów prawa stanowionego przez Parlament i stosowne Ministerstwa.
    Więc jeśli podejrzewasz oszustwo, to tam go szukaj.
    Facto. napisał:
    mogę w każdej chwili zmienić dostawcę
    Raczej sprzedawcę. Chcąc zmienić dostawcę musisz się przeprowadzić na teren obsługiwany przez tego innego dostawcę.
  • #8 21762207
    stomat
    Poziom 39  
    Facto. napisał:
    Uzasadniono mi to tak, że mam umowę na czas nieokreślony i mogę w każdej chwili zmienić dostawcę, a chcieliby mnie zobowiązać do pozostania z nimi i za to dają rabat i za zgody marketingowe na wciskanie kolejnych rzeczy.

Ale po co mieliby cię przywiązywać skoro mają taniej? Odszedłbyś do droższego? Zamiast tracić pieniądze i czas na wydzwanianie do ciebie mogliby "dać rabat" każdemu i mieliby wszystkich przywiązanych. Ceną.
    Jak cię przywiążą umową to już nie będą musieli ceną.
  • Pomocny post
    #9 21762604
    gadek80
    Poziom 31  
    Ogólnie taryfy G są taryfami trudnymi, bo co prawda są inni sprzedawcy prądu, ale bez znajomości można wybrać kiepsko, więc trzeba się wczytać i porównać oferowane ceny.
    Nikt nie da Ci pewności, że wybierzesz najtaniej, bo nawet może się okazać, że najniższa oferta za miesiąc może być jeszcze tańsza.
    Taryfa sprzedawcy jest zawsze droższa niż oferowana cena teraz tylko ile? 10% jak dla mnie to mało, ale też nie śledzę cen w taryfach G na bieżąco. Zajmuję się taryfami C i B.
    Według mnie... obecnie jest cena 505 zł/MWh ( tarcza, niezależnie od taryfy ), ponoć w przyszłym roku ma być na poziomie 580 zł ( 58 gr/kWh ). Poszukać najtańszej oferty i wybrać, może nawet dwustrefową cenę, jeżeli możesz mieć wpływ na godziny poboru energii. Często słyszę o stronie pstryk,pl, więc może tam warto poszukać.
    Dodatkowo warto pomyśleć o wyborze taryfy G11, G12 lub G13. Ziarnko do ziarnka.
    Dużej części klientów tak właśnie zrobiłem znaczne oszczędności, 100 zł taniej na 1 MWh za energię czynną a drugie 50-100 na kosztach dystrybucji, tylko mówię o firmach.
  • #10 21762620
    Facto.
    Poziom 9  
    Wziąłem taryfę sprzedawcy, bo tak mi doradził elektryk. Dom nie miał poboru na początku, to miało to sens. Może teraz warto właśnie zmienić. Tylko chciałbym zweryfikować jakoś to wśród niezależnych osób, bo ogólnie mało kto rozumie jak są te stawki liczone. Kogo nie pytam ze znajomych, to nikt nie wie.

Ten pstryk do jakiś dystrybutor energii
  • #11 21762653
    gadek80
    Poziom 31  
    Tauron taryfa C11:
    Ceny na 2025 rok
    Cena według taryfy sprzedawcy: 976 zł/MWh
    Cena Serwisant 24H plus: 927 zł/MWh
    Ostatnio mój klient dostał ofertę od Tauronu na: 685 zł/MWh
    Żaden z moich klientów nie ma wyższej ceny jak 580 zł/MWh

Taryfy G taka różnica, że URE na każdy rok może ustalić nową niższą lub wyższą cenę i ona może się okazać ona korzystniejsza lub nie.
    Jeżeli nie chcesz zmieniać sprzedawcy wziąłbym ofertę cenową ale tylko na rok i tak będzie taniej niż na taryfie.

Pstryk to nie dystrybutor tylko jak już broker, ale jeżeli boisz się zmiany sprzedawcy jak ognia to tam nic nie znajdziesz. Mam klientkę ( w sumie nie klientkę ) wyliczyłem jej, że przepłaca rachunki o 70.000 zł rocznie i tak woli zostać w Tauronie.
  • #12 21763031
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Autor niech napisze ile zużywa prądu powiedzmy w skali roku czy iluś tam miesięcy. I ile za to musi płacić. Jak niewielkie kwoty to nie warto bawić się w jakieś taryfy z serwisantami, sadzeniem drzew itp. Zostawić G11.
  • #13 21763628
    Facto.
    Poziom 9  
    gadek80 napisał:
    wyliczyłem jej, że przepłaca rachunki o 70.000 zł rocznie i tak woli zostać w Tauronie.

Ja jestem prywatny, ale to pewnie wiesz. Te ceny za MWh to Ci się udało uzyskać dla firm? Przy dużym zużyciu?
    To jest cena za prąd i opłaty dystrybucyjne w tej 1kWh?

Pan.Kropa napisał:
    Autor niech napisze ile zużywa prądu powiedzmy w skali roku czy iluś tam miesięcy. I ile za to musi płacić. Jak niewielkie kwoty to nie warto bawić się w jakieś taryfy z serwisantami, sadzeniem drzew itp. Zostawić G11.

Niestety tego nie wiem jeszcze. To nowy dom. Pierwszy sezon grzewczy na pompie ciepła, a rozliczenie mam roczne.
  • #14 21764269
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak wiem, że to dom prywatny, bo taryfa G. Cena 580 to była cena dla klienta zużywającego tyle co dom czyli około 3 MWh rocznie. Więksi na stałej cenie mają nawet poniżej 480 zł, a ci co korzystają z ceny giełdowej mogą osiągnąć cenę nawet poniżej 400 zł średnio poniżej 450 zł.
    Wracając do taryf G. Na rok 2025 taryfa sprzedawcy:
    G11: 581,70 zł MWh
    G12: dzienna 656,00 MWh nocna 435,00 MWh ( nocna 8 godzin między 22-7 i dwie godziny miedzy 13-16 godziny zmienne)
    G13: szczyt przedpołudniowy ( godz 7-13 )552,00 szczyt popołudniowy ( godz 19-22 zmienne godziny ) 898,40 pozostałe godziny ( cała reszta godzin )487,00
    Na przyszły rok będą nowe stawki, prawdopodobnie nie zdrożeją ( tak obiecują ) ale skończy się tarcza 505 zł.
    Jeżeli dają 10% taniej to po prostu będzie 10% taniej niż w taryfie sprzedawcy. Wnioskując cennik jest tańszy niż taryfa sprzedawcy. Dodatkowo można obniżyć zużycie prądochłonnych urządzeń włączając je w określonych godzinach. Pralka, zmywarka, prasowanie, gotowanie na indukcji. Mocno wykluczające ten wybór są godziny nocne, których człowiek stanie się niewolnikiem. W g13 będzie podobne niewolnictwo ale wydaje mi łatwiejsze do zrealizowania. G11 jedna cena robi się co się chce i kiedy się chce.
    Ja mało zużywam prądu, więc się nie patrzę na te koszty, ale też niebawem coś wybiorę, bo jestem szewcem bez butów :)
  • #15 21764287
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    stomat napisał:
    Ale po co mieliby cię przywiązywać skoro mają taniej?
    Bo będąc na bez terminowej możesz w każdej chwili zmienić na coś innego. Konsultant który cię namówi na terminową dostaje prowizje. A ty jesteś związany umową ze sprzedawcą.
  • #16 21764456
    stomat
    Poziom 39  
    No tak, ale PO CO? Czy przypadkiem nie po to żeby ci serwować dodatkowe opłaty z których nie możesz zrezygnować?
    Serio wierzysz że telefonują do ciebie żebyś im płacił mniej? A sprzedawcy sprzedają ci taniej bo chcą czyścić magazyny? Serio łapiesz się na to? Jednak marketingowcy wiedzą co robią.
  • #17 21764515
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Jeśli chodzi o mnie to od kiedy pamiętam to mam taryfę sprzedawcy. Nieraz proponowali różne cuda.
  • #18 21764559
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak jak napisałem. Taryf G mało jaka firma chce brać, jeśli chcesz zmienić sprzedawcę warto przeanalizować i poszukać na stronie pstryk.
    Być może dlatego dzwonią, że mają jakąś nową konkurencję, ale w taryfach G mało się znam,
    W przypadku taryf C i B taryfa sprzedawcy to jakaś masakra, ale i oferta Tauronu również nie jest dobra, ale i tak duża część firm zostaje w Tauronie bo to duża, bo to znana firma i pewna, a cała inna reszta to oszuści i na pewno będę płacił kary i płacą po 1000 zł za megawatogodzinę.
    Nie chcesz zmieniać sprzedawcy wybierz roczną ofertę albo dwuletnią, bo jak tarcza się skończy to będzie drożej. Takie moje zdanie.
    Druga sprawa, że to nie jest decyzja o 100 czy 200 tysięcy złotych. Źle wybierzesz to będziesz płacił 3000 rocznie dobrze to 2700.
  • #19 21764580
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1890
    Facto. napisał:
    Ewentualnie jakie umowy lub operatorzy są najkorzystniejsi.

Z taką decyzją trzeba poczekać do mniej więcej połowy grudnia, jak już będą zatwierdzone stawki przez URE za sprzedaż i dystrybucję dla wszystkich OSD na rok 2026.

Bo trzeba też pamiętać że stawki dystrybucyjne też się trochę różnią pomiędzy różnymi taryfami G.

Trzeba też sobie zrobić dokładną kalkulację w oparciu o swój własny profil zużycia dobowego prądu. Nowoczesne liczniki prądu smart taki profil rejestrują z dokładnością do godziny a operatorzy z reguły takie coś udostępniają zdalnie klientom.

Dopóki ceny są zamrożone w taryfach G to nie ma sensu nic zmieniać.

Na pewno teraz też nasilą się tego typu telefony od operatorów z namowami na zmianę na ich autorskie taryfy terminowe, właśnie żeby uprzedzić decyzje URE, uprzedzić bardziej wnikliwe analizy kosztów przez klientów i zablokować możliwość zmiany.

Tak jak napisał stomat, trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do wszelkich sugestii ze strony marketingowców OSD, to z reguły nie jest z korzyścią dla klienta.
    Do mnie jak dzwonią i jak tylko zorientują się że siedzę w temacie i mam te wszystkie taryfy "obcykane" to z reguły szybko kończą rozmowę. A czasami nawet lubię z nimi podyskutować i udowodnić że to na co próbują namówić wcale nie jest opłacalne.
  • #20 21769971
    Facto.
    Poziom 9  
    Znowu dzwonili teraz mi proponowali umowę na 9 lat z gwarancją ceny energii. Nie ulegnie zmianie chyba, że będzie tarcza, to obniżą do poziomu tarczy. Opłaty dystrybucyjne zmienne. Do tego opłata stała około 33 zł nie pamiętam. W taryfie sprzedawcy nie mam jej, ale ma być od stycznia tylko, że niższa coś koło 10 zł.

Tak mi powiedzieli. Przez 9 lat pewnie ceny wzrosną za energię, ale to strasznie długi okres.

Mam roczne rozliczenie i część mi pokrywa depozyt, nie wiem jaką, to pierwszy rok grzania PC, nowy dom. Na razie to mi się nie opłaca, ale za jakiś czas jak pójdzie cena do góry, to kto wie. Trudno cokolwiek przewidzieć i zdecydować.
  • #22 21770236
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Jedno jest pewne. Sprzedawca na tym nie straci. Kupujący już nie koniecznie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oferty Tauron "Plus Las" skierowanej do odbiorcy z taryfą sprzedawcy G11, posiadającego instalację pompy ciepła, fotowoltaikę (PV) o mocy 6,2 kWp oraz magazyn energii 7,1 kWh. Oferta zawiera rabat minimum 10% na cenę energii na 3 lub nawet 9 lat, z gwarancją ceny energii, jednak z opłatami dystrybucyjnymi zmiennymi i depozytem. Uczestnicy podkreślają, że taryfy G są trudne do optymalizacji, a zmiana sprzedawcy wymaga analizy całkowitych kosztów, w tym cen dystrybucji i profilu zużycia energii, najlepiej z wykorzystaniem danych z liczników smart. Wskazano, że obecne ceny energii w taryfie sprzedawcy wynoszą około 505-580 zł/MWh, a w 2025 roku mogą wzrosnąć do około 580 zł/MWh. Propozycje zmiany taryfy na G12 lub G13 mogą przynieść oszczędności, jeśli użytkownik dostosuje zużycie do tańszych godzin. Zwrócono uwagę na ryzyko związane z długoterminowymi umowami, które mogą ograniczać elastyczność i wiązać klienta z operatorem, mimo że marketingowo przedstawiane są jako korzystne. Zalecane jest ostrożne podejście do ofert marketingowych i oczekiwanie na zatwierdzenie stawek przez URE przed podjęciem decyzji. Wskazano również na serwisy porównujące oferty, takie jak pstryk.pl, jako pomocne narzędzia do wyboru najkorzystniejszej taryfy i sprzedawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA