logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór umowy dla prosumenta w Tauron z instalacją fotowoltaiczną 8 kW

JeremyX 03 Mar 2025 11:44 1275 2
  • #1 21463900
    JeremyX
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Cześć

Kończy mi się umowa w Tauron z końcem marca. Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze nowej umowy, gdyż po prostu się na tym nie znam.

Jestem prosumentem, mam instalację fotowoltaiczną o mocy 8 kW i zużywam większość prądu na swoje zapotrzebowanie, w tym klimatyzację, a cały nadmiar prądu poprzez wypalanie nadmiaru grzejnikami elektrycznymi przy końcu okresu rozliczeniowego.

Na obecną umowę prąd eko z serwisantem ( EE_GD GR10 Int Eko_S24D GZE_PA3 ) dałem się namówić na infolinii, natomiast wydaje mi się, że sumując wszystkie opłaty przesyłowe i dodatkowe, wychodzi mnie drożej niż w innych opcjach, zwłaszcza przy braku poboru energii wyższej niż oddawana.

Obecnie proponują mi umowę "Ochrona fotowoltaiki z Serwisantem 24H PLUS", ale tu ponownie spodziewam się masy kruczków oraz poukrywanych opłat, które finalnie zedrą ze mnie więcej pieniędzy, niż powinienem faktycznie płacić.

Czy ktoś będący prosumentem może doradzić, która opcja umowy w Tauronie opłaca się najbardziej dla prosumentów w mojej sytuacji?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 21463918
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6584
    JeremyX napisał:
    a obecną umowę prąd eko z serwisantem ( EE_GD GR10 Int Eko_S24D GZE_PA3 ) dałem się namówić na infolinii

Wszystkie propozycje konsultantów to naciąganie. Najlepiej mieć umowę standardową bez dodatków ochronnych czy serwisowych. Takie moje zdanie. Ja mam w PGE.
    JeremyX napisał:
    cały nadmiar prądu poprzez wypalanie nadmiaru grzejnikami elektrycznymi przy końcu okresu rozliczeniowego.

Zużywanie nadmiaru w "magazynie" nie ma związku z końcem okresu rozliczeniowego (faktury). Ważne aby nie została energia oddana do wirtualnego magazynu starsza niż 12 miesięcy. Starsza przepada. U mnie (PGE) na obecnym okresie rozliczeniowym od 08.2024 do 01.2025 była rozliczana energia oddana w marcu 2024 i miesiącach późniejszych (do sierpnia 2024). Pozostała jest w "magazynie" i czeka na rozliczenie w fakturze za 02.2025-07.2025.
  • #3 21470271
    JeremyX
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    podpisana podstawowa umowa
REKLAMA