logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic FS1 – brak nawijania taśmy na prawą szpulkę podczas PLAY i po zakończeniu

CodeBoy 24 Lis 2025 21:37 189 6
REKLAMA
  • #1 21761286
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Magnetowid Panasonic FS1 , udało mi się ustawić mechanikę wg instrukcji serwisowej, były zmielone tryby w kółku przy silniku, takie mniejsze co w środku są 2 małe zębatki. No i po złożeniu mechanika zaczęła żyć, ale jest problem, przewijanie działa w obie strony, ale nie działa nawijanie taśmy na prawą szpulkę przy play i nie wciąga taśmy po zakończeniu odtwarzania. (film w załączeniu) jakieś sugestie ?

• REKLAMA
  • #2 21761639
    Piasecki Bogusław
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Mechanizm złożony zgodnie z instrukcją, ale jednak złożony źle. Mogę tylko zgadywać a złożenie takiego mechanizmu jest mocno skomplikowane. Być może przełącznik funkcyjny w trakcie składania był w złej pozycji.
  • REKLAMA
  • #3 21761645
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Przełącznik funkcyjny, był w dobrej pozycji. To raczej coś innego.
    Złożę jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #4 21761673
    Piasecki Bogusław
    Poziom 27  
    Składałem mechanizm dziesiątki razy i nie zawsze udawało się to za pierwszym razem. Mimo doświadczenia i rutyny, nie potrafię pomóc na odległość.
  • REKLAMA
  • #5 21761839
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ok, dzięki usiądę jeszcze raz do tego.

Dodano po 8 [godziny] 50 [minuty]:

Doszedłem do takiego etapu

• #6 21762667
    Piasecki Bogusław
    Poziom 27  
    Wciąż uważam, że to złe ustawienie mechanizmu. Konieczna wymiana lub czyszczenie, przełącznika funkcyjnego.
  • #7 21762679
    CodeBoy
    Poziom 33  
    >>21762667
    Widzisz, nadal nie pomagasz. Nie wiem, po co sobie nabijasz punkty. Wczoraj po pokazaniu objawów jednemu z kolegów, po 10 minutach napisał, co należy sprawdzić a ty w kółko to samo za punkty?
    Przełącznik funkcji jest wyczyszczony i na 90% nie jest on problemem. Bardzo proszę, jak nie wiesz to nie pisz 3 raz tego co widać. Czyli, że jest coś źle złożone.

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Panasonic FS1 po ustawieniu mechaniki zgodnie z instrukcją serwisową i wymianie uszkodzonych trybów przy silniku, mechanizm zaczął działać, jednak występuje problem z nawijaniem taśmy na prawą szpulkę podczas odtwarzania (PLAY) oraz po zakończeniu odtwarzania. Przewijanie taśmy działa poprawnie w obu kierunkach, ale taśma nie jest automatycznie nawijana na prawą szpulkę, co wskazuje na możliwe uszkodzenie lub niewłaściwe działanie mechanizmu napędowego lub sprzęgła odpowiedzialnego za ten proces. Problem może dotyczyć elementów takich jak małe zębatki przy silniku, sprzęgło, lub mechanizmu napinającego taśmę. Konieczne jest dalsze sprawdzenie mechanizmu napędowego, ewentualna regulacja lub wymiana uszkodzonych komponentów odpowiedzialnych za nawijanie taśmy podczas trybu PLAY i po zakończeniu odtwarzania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA