logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KDL-40WE660 – problem z podświetleniem po wymianie LED i Drivera

buki11 26 Lis 2025 16:01 870 20
REKLAMA
  • #1 21763057
    buki11
    Poziom 12  
    TV Sony KDL-40WE660
    Problem z podświetleniem.

Witam,
    Jak w temacie, TV z objawami że raz na jakiś czas uruchamia się, pojawia się logo sony po kilku sekundach obraz gaśnie, podświetlenie też. Zaczyna migać 6 razy na czerwono.
    W pierwszej kolejności na wymianę poszły led-y zakupione nowe - po podłączeniu (bez matrycy i bez wklejania) start, podświetlenie odpala na kilka sekund , po czym gaśnie , następuje jak gdyby restart i znowu podświetlenie startuje na kilka sek i gaśnie i tak 3 razy. Podczas tego chwilowego działania led nic się nie dzieje oprócz cichutkiego piszczenia płytki zasilającej z driverem led. Sam układ lekko się podczas tego startu rozgrzewa ale nie parzy. Wszystkie ledy na te kilka sekund świecą poprawnie.
    Więc stwierdziłem że pewnie trzeba zapiąć matrycę bo może dlatego nie startuje dalej. Więc zmontowałem wszystko i niestety z matrycą ten sam problem. Start podświetlenie widać że startuje na te kilka sek i gaśnie, brak jakiejkolwiek treści na matrycy.
    Stwierdziłem że skoro płyta z driverem piszczy to coś jest nie tak , więc kupiłem dokładnie taką samą z rozbitego tv.
    Zamontowałem i bez matrycy problem jest dokładnie taki sam z tym że płyta z driverem nie piszczy ale kilka sek i led-y gasną.
    Rozebrałem ponownie tv i widzę, że pękła jedna dioda na jednej listwie (nie po krawędziach a w 1/3 długości listwy - więc to nie problem z montażem) nic więcej nie jest ani przypalone ani przyciemnione , listwy idealnie wyglądają. Okazuje się że stare listwy na nowym sterowniku też bezproblemowo odpalają ale tez tylko na kilka sekund(bez matrycy). Więc próbowałem już w tej chwili różnych konfiguracji tych led-ów bo sumarycznie mam teraz 3 (jedna z jedną pękniętą diodą) i za każdym razem ten sam objaw -(cały czas bez matrycy).

W czym tu może być problem ? podpowie ktoś?
  • REKLAMA
  • #2 21763160
    piotrek86
    Poziom 23  
    Ocena: 192
    Mozliwe ze dioda dostała przebicia do masy
  • REKLAMA
  • #3 21763162
    buki11
    Poziom 12  
    Tak po napisaniu tego postu , postanowiłem dać inny zasilacz - na szczęście miałem ze starego laptopa właśnie, zasilacz 19,5 6,2A i on na 100% jest sprawny, niestety nie pomogło.

O jakiej diodzie piszesz? mam 3 listwy sprawne , próbowałem wszystkich kombinacji, nic nie pomaga.
  • #4 21763176
    piotrek86
    Poziom 23  
    Ocena: 192
    Sprawdź dławik na driverze led , uszkodzony też może powodować 6 mignięć.
  • #5 21763189
    buki11
    Poziom 12  
    [postid:6922981eb6]21763176[/postid
    Wymieniałem ten dławik , i podkładałem kondensatory , też to nic nie pomagało.][/postid:6922981eb6]
  • REKLAMA
  • #6 21763261
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Gdzie kupione listwy LED, może mają wadę...
  • REKLAMA
  • #7 21763267
    buki11
    Poziom 12  
    Już udało mi się zareklamować, na jutro powinienem mieć inne. Też brałem to pod uwagę ale chciałem sprawdzić najpierw wszystkie inne możliwości.
    Jeśli się okaże że to faktycznie ledy wadliwe - to by był "mój pierwszy raz" normalnie. ;-)
  • #8 21763268
    Telo
    Serwisant RTV
    Ale kupione w Polsce czy Ali...?
  • #9 21763433
    buki11
    Poziom 12  
    Kupione w Polsce
  • #10 21764102
    buki11
    Poziom 12  
    A więc tak , dziś przyjechały do mnie nowe ledy. Test bez matrycy - start podświetlenia na jakieś kilka sek. po czym gasną i błąd 5 razy na czerwono.
    Więc wygrzebałem całą elektronikę na stół, podpiąłem do matrycy i wszystko wstaje i uruchamia się idealnie.
    Czyli reasumując - Faktycznie trafiły mi się jakieś felerne ledy , bo na tych co przyszły wszystko poszło od strzała. Dzięki firmie "Elwron" wszystko przebiegło lepiej niż myślałem - POLECAM.
    Jak na razie 2h pracy i wszystko jest ok, ale ...
    Mam teraz inny problem,
    Na bardzo jasnym tle mam taki oto ofekt jak na fotce:

Ekran telewizora z widocznymi ciemnymi pionowymi pasami na jasnym tle

Ekran telewizora z widocznymi pionowymi i ukośnymi pasami oraz komunikatem serwisowym

Ciemniejsze pionowe paski. I to w regularnych odstępach o co to chodzi?

Dodam że wszystko idealnie czyściutkie , wszystkie warstwy nie dotknięte, taśmy idealnie czyste , przeczyszczone izopropylem dla pewności.
    Co tu jest nie tak , oraz czy warto się jeszcze z tym bawić ?
  • #11 21764243
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 864
    Smiem watpic w jakosc nowego podswietlenia...
  • #12 21764398
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    beatom napisał:
    Smiem watpic w jakosc nowego podswietlenia...

Raczej to nie podświetlenie, brałem od nich i było dobre.
    Podświetlenie nie daje takich jednakowych i równych pionowych pasków, prawdopodobnie uszkodziłeś matrycę.
  • #13 21764427
    buki11
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi , a więc tak
    Podświetlenie raczej tym razem dobre wszystkie ledy świecą równomiernie. Poza tym pionowe ciemne linie nie pokrywają się z miejscami diód, więc to odpada.

Pionowe cienie na ekranie LCD z równomiernym podświetleniem LED u dołu.

Jakieś inne pomysły? Dodam że matryca była traktowa jak jajko , więc raczej to nie problem samego szkła.
    "Co to się stanęło się" w takim razie?
  • #14 21764465
    rob1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    SProwadzane i kupowane w kraju listwy to tanie chinskie zamienniki
    proponuje porównac parametry diod w oryginalnym podswietleniu i w zamiennikach
    moze byc zdziwienie
    o przebiciach diod listw zamiennych do masy juz nawet nie napisze..
  • #15 21764514
    buki11
    Poziom 12  
    >>21764465
    No ok , wiem i widzę że te diody to "chinol" ale co powiesz na fotkę wcześniejszą . Pasy nie pokrywają się z rozstawieniem diod. Więc chyba diody w tym przypadku odpadają.
  • #16 21764886
    mietostasiek2
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wystarczy szybę podnieść trochę i będzie widać, skąd są pasy pionowe.
  • #17 21764902
    Telo
    Serwisant RTV
    Podświetlenie krawędziowe, a dobrze wszystko poskładałeś, widać, że te paski są w równych odstępach...
    Nie miałeś nic wypalonego... uszkodzonego poza podświetleniem?
    Zrób jak kolega wyżej napisał.
  • #18 21764960
    buki11
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie,
    Właśnie wykonałem to co podpowiedzieliście, podniosłem szybę , i kurde głupieję.

Ekran LCD z poziomymi cieniami i wyraźnym pasem podświetlenia u dołu
    Ręka unosząca panel LCD z widocznymi jaśniejszymi smugami na tle białego podświetlenia
    Ekran LCD z jasnym paskiem u dołu i przebarwieniami na górze
    Dolna część ekranu LCD z jasnym pasem i widocznymi przebarwieniami
    Panel LCD z podświetleniem LED i widocznymi smugami na jasnym tle

Wychodzi na to , że coś z szybą jest nie teges , ale co tu się dzieje?

Delikatne ruszanie tasiemkami , nic kompletnie nie zmienia, obraz jest cały czas stabilny a te "poświty" na jasnym są cały czas.
  • #19 21765046
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    kazikszach napisał:
    Podświetlenie nie daje takich jednakowych i równych pionowych pasków, prawdopodobnie uszkodziłeś matrycę.

Niestety, ale chyba wykrakałem.
    Może cos z MB lub T- Conem, też pytanie, czy było dobrze przed wymianą podświetlenia, bo może walczysz z czymś, co już było wcześniej.
  • #20 21765157
    buki11
    Poziom 12  
    Cóż , okazuje się że właściciel tego nie zauważał, podobno ktoś z rodziny widział już wcześniej jakiś problem z matrycą ale dokładnie nie wiem co.
    Ze względu że zależy mi samemu, to chciałbym pomóc rozwiązać i ten problem. i co mogło być przyczyną?.
    Tylko pytanie czego się czepiać. W tym tv nic praktycznie nie ma.

Wnętrze telewizora z widocznymi płytkami PCB i taśmami połączeniowymi
  • #21 21772815
    mietostasiek2
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Któreś z napięć przetwornic Ticona produkuje nieczyste napięcie, stąd są takie śmieci.
    Trzeba wymierzyć Ticon.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KDL-40WE660 wykazywał problem z podświetleniem – po włączeniu pojawiało się logo Sony, a następnie obraz i podświetlenie gasły, sygnalizując błąd 6 mignięć czerwonej diody. Po wymianie listew LED i drivera podświetlenie działało przez kilka sekund, po czym gasło i następował restart. Próby z różnymi listwami LED oraz zasilaczem nie przyniosły poprawy. Po reklamacji i wymianie na nowe listwy LED od firmy Elwron telewizor uruchomił się poprawnie, jednak pojawił się problem z pionowymi ciemnymi pasami na jasnym tle, które nie pokrywały się z rozmieszczeniem diod LED. Podniesienie szyby ekranu ujawniło, że pasy pochodzą z warstwy szyby, a nie z podświetlenia. Problem ten był obecny wcześniej, choć niezauważany przez użytkownika. Sugerowano sprawdzenie dławika na driverze LED oraz pomiary napięć na przetwornicy T-Con, gdyż mogą one generować nieczyste napięcia powodujące artefakty. Uszkodzenie matrycy lub elementów T-Con oraz płyty głównej również zostało zasugerowane jako możliwa przyczyna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA