logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva B 1.3 CDTI – czy elektryczną pompę TRW trzeba programować po wymianie?

I_Mat 27 Lis 2025 08:44 384 8
REKLAMA
  • #1 21763612
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam,

Poszukuję informacji na temat wymiany elektrycznej pompy wspomagania TRW w samochodzie Opel Meriva B 1.3CDTI a dokładniej kwestii programowania w/w pompy. Fabryczna pompa często generowała błędy i praktycznie przestała działać więc została wymieniona na używaną z takim samym kolorem oplotu. Po wymianie były dwa dni prawidłowej pracy, auto zostało postawione na 2tyg i po tym czasie "nowa" pompa przestała pracować. Błędy z opcom'a - U0131-00 czyli błąd komunikacji. Pierwsza myśl to uszkodzenie drugiej pompy ale przeglądając internet okazuje się, że pompę trzeba zaprogramować przez zakodowanie w niej numeru VIN pojazdu. Teraz pytanie z mojej strony:
    -czy naprawdę jest konieczność kodowania? Dwa dni pracowała prawidłowo ale podejrzewam, że długi postój oraz stosunkowo długie odpalanie (3-4s kręcenia) spowodowały spadek napięcia poniżej 12V i od tego momentu pompa nie działa
    -czym to kodować przez CAN ? Z tego co znalazłem to odpada opcom czy tech2; posiadam urządzenie scanmatic 2 pro (chiński klon HQ) a pompa jest na EEPROMie 95080

PS. Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział.
  • REKLAMA
  • #2 21763644
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    to tam jest pompa a nie elektryczne wspomaganie w kolumnie kierownicy??
    ja wymieniałem koleżance w Merivie A elektryczne wspomaganie bo się zaświecał EPS i tracił wspomaganie, to po prostu kupiłem na allegro takie z takim samym numerem, przełożyłem, wpiąłem i działało, tyle że w jedną stronę lżej skręcało się a w drugą ciężej i gdzieś doczytałem że op-comem trzeba zrobić kalibrację, niemam pojęcia jak się robi ale pożyczyłem takiego op-coma, parę razy wciskałem "kalibracja" w kilku miejscach i w końcu jakoś działa jednakowo, choć nie wiem jak to się udało, ale tak czy inaczej wspomaganie działało od razu po podłączeniu kostek i parę dni tak jeździła bez żadnej kalibracji, ja tam bym tak jeździł do dziś bo to niewielka różnica była ale chciała żeby jej to poprawić, no to jakoś się udało :)
  • REKLAMA
  • #3 21763651
    I_Mat
    Poziom 14  
    Pompa jest osobnym elementem i to na tyle "głupim", że jeśli przy odpalaniu silnika napięcie spadnie poniżej 12V to już się nie uruchomi.
  • REKLAMA
  • #4 21763652
    michal_rybka
    Poziom 35  
    to może po prostu akumulator jest już marny i trzeba założyć mocniejszy (do diesla musi być zdrowy) a ten się nadaje już jedynie do jakiegoś benzyniaka
  • #5 21763655
    I_Mat
    Poziom 14  
    Akumulator nowy, największy jaki się mieścił, zmieniony alternator.
  • REKLAMA
  • #6 21763657
    michal_rybka
    Poziom 35  
    takie jest wspomaganie?
    https://allegro.pl/oferta/meriva-b-ii-kolumna-kierownicza-listwa-12666285034

to coś podobnego jest w Zafirze A, wymieniałem u siebie cały komplet z maglownicą bo ciekła strasznie, to tam były 2 grube kable zasilanie (+ i -) i bodajże 3 cienkie - masa, plus po stacyjce i impulsy prędkości, założyłem z diesla bo akurat taka Zafira się trafiła na złomie i miała inną ilość kabelków cienkich, więc tych impulsów wcale nie podłączałem i działa i jak się lekko kręci teraz kierownicą cały czas :)

więc jak coś to możesz z Zafiry A sobie założyć pompę do swojej maglownicy i ona nie potrzebuje żadnej komunikacji Can, potrzebuje jedynie + i - i plusa po stacyjce i tyle, działa niezawodnie

co do programowania to ja się nie znam na tym to nie podpowiem
  • #7 21763706
    I_Mat
    Poziom 14  
    Fabryczne rozwiązanie to pompa podpięta 5cioma przewodami - dwa zasilające, jeden 12V do wybudzenia, CAN L i CAN H. Brak połączenia po CAN to będą ciągłe błędy w ECU + wyświetlanie kodu 68 na wyświetlaczu miedzy zegarami.
  • #8 21763710
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Dla mnie tam czek jest po to, żeby się świecił ;) więc jak działa bez podłączonego CAN to bym tak po prostu jeździł, a jak chcesz zrobić "zgodnie ze sztuką" to może ktoś inny się tu wypowie który ma pojęcie o programowaniu tego

możesz też spróbować przełożyć elektronikę z tej starej umierającej pompy, ona się pewnie zacierała i temu dawała błędy a elektronika pewnie jest sprawna (jeśli tam woda się nie nalała i nie zgniła) wtedy komp będzie myślał że ma orginalną pompę i nic nie trzeba będzie programować
  • #9 21763723
    I_Mat
    Poziom 14  
    Problem jest następujący - gdybym miał pewność, że "nowa" pompa jest sprawna i przestała działać bo nie była zakodowana to wysłałbym samochód do serwisu Opla na kodowanie (aktualnie auto jest we Francji) ale nie wiem czy brak reakcji to kwestia kodowania więc nie chcę się narażać na zbędne, wysokie koszty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Opel Meriva B 1.3 CDTI wymiana elektrycznej pompy wspomagania TRW wymaga jej programowania poprzez zakodowanie numeru VIN pojazdu. Fabryczna pompa często generowała błędy, a po wymianie na używaną z takim samym kolorem oplotu pompa działała poprawnie tylko przez dwa dni. Po dłuższym postoju pojawił się błąd komunikacji U0131-00, co wskazuje na konieczność kodowania pompy. Programowanie pompy odbywa się przez magistralę CAN, jednak standardowe narzędzia diagnostyczne takie jak OPCOM czy Tech2 nie obsługują tej funkcji. Użytkownik posiada urządzenie Scanmatic, które może być użyte do kodowania. Długi postój i spadek napięcia poniżej 12V mogą powodować utratę zaprogramowania pompy i jej nieprawidłową pracę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA