logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTH809H nie odczytuje bloku User z eMMC – timeout, boot OK, inne kości działają

Pikko_Srv 28 Lis 2025 12:58 426 11
REKLAMA
  • #1 21764898
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam.
    kośc pamieć eMMC
    Wylutowana do odczytu w programatorze przez adapter eMMC programatorem RTH809H
    Kosc identyfikowana poprawnie, algoryt odczytu poprawny, bloki wstepne Boot1 , boot 2 przelatuja w porzadku, za to blok User po kilkinastu sekundach staje na błedzie. Programator oczywiscie przez ten czas ewidentnie widac probuje odczytac, lecz filalnie Time Out i error.
    Czy to oczywisty bład kosci, uszkodzenie., blokowane.?? Wiem ze nie jest najlepszy do eMMC..moze Xgecu T76 był by w tym lepszy..?
    Z innymi koscmi nie ma problemu

Chętnie oczywiscie kupie wsad do tej emmc..

Dzięk za info
  • REKLAMA
  • #2 21765268
    obcypl
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    pewnie już skopany jest ten blok , nie wiem czy ewentualnie blok user nie może być odczytany z innej kości ? też miałem kiedyś problem z odczytaniem eMMC tyle , że mi błądami sypało na boot1 i boot2
  • REKLAMA
  • #3 21765312
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Tez tak podejrzewam..stad chetnie mile widziany wsad. Nie wiem czy ją wymazywac, probowac czy jeszcze nie..i czy warto..
  • Pomocny post
    #4 21770292
    obcypl
    Poziom 13  
    dobrze by było napisać do czego ten wsad potrzeba. Jak nie ma na ruskiej stronie to raczej ciężko będzie dostać
  • REKLAMA
  • #5 21777764
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Niby bylo cos w podobnym modelu ale zaplacic ni3 mam jak
    .Mam kosc pamieci wyjeta ze sprawnej prawie nowej plyty podobnego modelu, wszytko ok..tylko...wylacza sie po 30 sekundach...Talze tego
    Albo soft albo kosc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21777830
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    Nazwa tej eMMc.
    Z jakiego "urzadzenia"
    - pełm nazwa płyty BN41-.../ oraz BN94-.....
  • #7 21779889
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Jasne.
    Poszukuję wsadu do eMmc Sandisk SDIN5D2-2G
    MB: B41-01683B
    SAMSUNG UE55D6100
  • #8 21781524
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Udało sie znaleźć soft, nawet zmiana kosci nie przyniosła jednak porządanego rezultatu. Reset fabryczny równiez
  • #9 21781555
    mailo
    Poziom 27  
    Ocena: 339
    Ale wiesz, że zawartość w BGA NAND jest powiązana z zawartością eMMC ?
  • #10 21781613
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Czytałem gdzies i własnie tak siedzie i mysle gdzie ten materiał był..mozesz miec racje...
    Wymienic NAND.? czy w menu serwisowym grzebnac do tego
    Spróbuję przeanalizować wsady i zweryfikować. Ewentualnie wyeksrachowac co nieco.
    Układ SIL od HDMI sprawny, HDMI działa wiec tu spokoj.
    Potrzebuje małego wsparcia chyba ale moze dam rade
  • #11 21783365
    obcypl
    Poziom 13  
    czyli najlepiej jakbyś skopiował komplet tych kości. Jak Ci się uda wyciągnąć i skleić z eMMC to super. Kibicuje i czekam na rezultaty;)
  • #12 21783776
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Przy pomocy softu dla linuxa i entropi..można :)..no i arduino. kilka linijek kodu, przy uruchamianiu wsadu z emmc i nand na szynie sa fajne dane.. :)
    Koledzy dobrze naprowadzają, zwłaszcza do myślenia i kombinowania. Nie ma nic na tacy grubego.:) Chwała im za to :)
    Od tego jest ten portal :)..no i inne tez..tylko te daaaalsze. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odczytu bloku User z pamięci eMMC Sandisk SDIN5D2-2G za pomocą programatora RTH809H przez adapter eMMC. Wstępne bloki Boot1 i Boot2 są odczytywane poprawnie, natomiast odczyt bloku User kończy się błędem timeout po kilkunastu sekundach. Inne kości eMMC nie sprawiają problemów, co sugeruje uszkodzenie lub zablokowanie bloku User w tej konkretnej kości. Próby znalezienia odpowiedniego wsadu (firmware) do tej pamięci są utrudnione, brak dostępności na popularnych stronach, a posiadanie kości z podobnego modelu nie rozwiązało problemu – urządzenie wyłącza się po 30 sekundach, co może wskazywać na problem z oprogramowaniem lub samą kością. Dyskutowano też o powiązaniu zawartości eMMC z pamięcią BGA NAND oraz o możliwych działaniach serwisowych, takich jak reset fabryczny czy modyfikacje w menu serwisowym. Zasugerowano, że programator RTH809H może nie być optymalny do odczytu eMMC i że alternatywą mógłby być Xgecu T76.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA