logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryzyko zapchania filtra cząstek stałych DPF – objawy i jak temu zapobiegać

MÓJCitroen 29 Lis 2025 07:45 1146 4
REKLAMA
  • #1 21765536
    MÓJCitroen
    Poziom 1  
    Risk of particle filter clogging.
    Ten komunikat wyświetla mi się na desce rozdzielczej. Samochód jeździ normalnie, ma moc, spalanie jest w normie. Byłem u mechanika, podłączył pod komputer, wyskoczyło, że nie ma żadnych błędów, nie jest zapchany filtr DPF. Moi drodzy, czy ktoś miał taki błąd? Dziękuję za pomoc
    Komunikat ryzyka zapchania filtra cząstek stałych na desce rozdzielczej Citroëna
    AI: Jaki masz dokładnie samochód (marka, model, rocznik, silnik)?
    Citroen C1.6 HDi. Rok produkcji: 2009.
    AI: Czy ten komunikat pojawia się w konkretnych sytuacjach, np. po dłuższej jeździe, w mieście, na trasie, na zimnym czy ciepłym silniku?
    Komunikat jest cały czas
  • REKLAMA
  • #2 21765559
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    MÓJCitroen napisał:
    byłem u mechanika

Powinien wykonać jazdę regeneracyjną!
  • REKLAMA
  • #3 21765562
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    Coś słabo podłączył ten komputer skoro nic nie znalazł.
    Jakie jest aktualne zapchanie filtra w %?
    Jaki jest poziom płynu Eolys? Bo pewnie masz jeszcze "mokry" DPF...
    Kiedy auto samo ostatnio zanotowało udane wypalanie filtra?
    Do tego już mógł ci puścić regenerację serwisową skoro i tak podpinał komputer.
    Swoją drogą jaki "komputer"?
  • REKLAMA
  • #4 21765564
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    MÓJCitroen napisał:
    byłem u mechanika podłączył mi pod komputer wyskoczyło że nie ma żadnych błędów

Od 15 lat użytkownicy wielu forów internetowych, w tym przede wszystkim Elektrody, czytali ten tekst tyle razy, że mało kto się na niego nabiera.

Ale to jest błąd, z którym nie ma co iść na forum. Ściągasz, czyścisz to chemią (ja używałem chemii do czyszczenia sadzy kominowej plus gorącej wody pod wysokim ciśnieniem), diagnoskopem wbijasz wymianę filtra i uzupełnienie Eolys (nawet jak masz go mało, a litr kosztuje około 50 zł za używkę, a niczym się nie różni od nowego). Jak problem powróci za jakieś 10 tys. km, to albo kupiłeś diesla do miasta i filtr się nie wypala całkowicie i wtedy zostają dwie opcje: sygnalizacja za pomocą diody i dojeżdżanie do końca lub wywalenie tego całkowicie.
    Ja osobiście jestem za drugą opcją od razu, nawet w swoich autach kiedy kończy się gwarancja to pierwsze, co wyrzucam, ekologię.
  • #5 21765573
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Karaczan napisał:
    swoją drogą jaki "komputer"?

Słusznie wskazałeś sedno sprawy.
REKLAMA