logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V459 i zestaw Prism – czy lepsze kolumny poprawią brzmienie amplitunera?

ogrodzeniabraciaw 29 Lis 2025 10:01 282 6
REKLAMA
  • #1 21765597
    ogrodzeniabraciaw
    Poziom 2  
    Amplituner Yamaha RX-V459. Czy da się dobrać jakieś lepsze głośniki do tego sprzętu czy nie, bo byłem ostatnio w sklepie Audio Top hi fi i sprzedawca powiedział nie, że wymiana głośników nic tu nie da, trzeba wymienić cały sprzęt. Stare głośniki to zestaw PrismTabliczka znamionowa głośnika Prism Emerald z danymi technicznymi i przewodamiTylny panel głośnika Prism Emerald z opisem parametrów technicznych
    AI: Jaki dokładnie model kolumn Prism posiadasz?
    Emerald
    AI: Jakie masz oczekiwania co do brzmienia i jaki jest rozmiar pomieszczenia, w którym słuchasz muzyki?
    Pomieszczenie ponad 20 m²
  • REKLAMA
  • #2 21765619
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    A co ma powiedzieć sprzedawca , że to co masz w zupełności wystarczy ? Wszystko zależy od gustu muzycznego . Dla jednego wystarczy , inny będzie zachwycony , a trzeci w tej cenie będzie miał dopiero kupione podstawki akustyczne pod kable . Bo inaczej to się słuchac nie da
  • REKLAMA
  • #3 21765625
    ogrodzeniabraciaw
    Poziom 2  
    Ja wiem, że naciąga, aby zakupić cały nowy zestaw, aczkolwiek myślałem właśnie nad zakupem nowych kolumn, jakby nie było sprzęt ok, a kolumny raczej dość słabe, i myślę, że jakbym zakupił lepsze kolumny to różnica byłaby dość spora
  • REKLAMA
  • #4 21765628
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 794
    W zestawie wzmacniacz i kolumny, to kolumny są tym elementem, który wprowadza więcej zniekształceń do odbieranego dźwięku, a wzmacniacz mniej, co pokazują wykresy odpowiedzi częstotliwościowych konkretnych sprzętów. Zatem teoretycznie masz więcej racji od Twojego sprzedawcy, ale...
    Zauważono, że nie ma korelacji pomiędzy czystością dźwięku, a przyjemnością odbioru (biorąc pod uwagę sprzęty wysokiego odwzorowania), co np. widać przy porównaniu wzmacniaczy tranzystorowych z lampowymi (często ludziom lepiej brzmi wzmacniacz lampowy mający gorsze parametry od wzmacniacza tranzystorowego mającego lepsze parametry).
    Zatem wchodzi tu do gry psychoakustyka i mówi, że tylko Ty, w swoim pomieszczeniu odsłuchowym będziesz w stanie powiedzieć, czy wzmacniacz A z kolumnami B gra lepiej, niż wzmacniacz C z kolumnami D.
    Oczywiście sprzedawca nie wie, co dla Ciebie będzie grało lepiej, ale wie, że sprzedaż wzmacniacza i kolumn będzie lepsze dla jego kieszeni od sprzedaży samych kolumn. Ale on Ci o tym nie powie, bo jest mu to nie na rękę.
  • REKLAMA
  • #5 21765671
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    Mam te kolumny i amplituner Yamahy , wcześniej miałem kino domowe LG . Dla mnie to kosmos . Pokoj w którym gra sprzęt ma 25m2 i nie było szans aby to grało na 60-70% mocy. Ale ja to jak pisałem ,nie jestem audiofilem i mam też już swoje lata . Część salonów udostępnia sprzęt do testów domowych , też zależy o jakiej grupie cenowej piszemy oczywiście . Jak kolega wyżej napisał. Tylko Ty będziesz wiedział czy dźwięk jest dla Ciebie odpowiedni
  • #6 21765700
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3857
    ogrodzeniabraciaw napisał:
    Amplituner Yamaha RX-V459. Czy da się dobrać jakieś lepsze głośniki do tego sprzętu czy nie,
    Zacznijmy od tego, dlaczego chcesz wymienić te kolumny? Czego Tobie w nich brakuje? Czy używasz zestawu do słuchania muzyki w stereo, czy też głównie w systemie wielokanałowym, np. jako kino domowe?
    ...i sprzedawca powiedział nie, że wymiana głośników nic tu nie da
    Oczywiście sprzedawca nie ma racji. W każdym systemie kolumny głośnikowe oraz ich dobór i ustawienie mają jednak kluczowe znaczenie dla odsłuchu. Na pewno nie da się na bazie tego amplitunera zrobić zestawu audio z najwyższej póki, ale na pewno da się znacząco poprawić brzmienie. Jednak żeby cokolwiek konkretnie doradzać, musisz wskazać zdecydowanie więcej istotnych informacji. W tym także tych dotyczących wielkości pomieszczenia, ustawienia kolumn, systemu w którym słuchasz i wykorzystywanych źródeł oraz własnych preferencji muzycznych. Warto także mieć na uwadze, że wszelkie odczucia odsłuchowe są wybitnie subiektywne. Dlatego wszelkie porady uzyskane od innych, niekoniecznie mogą być prawdziwe i skuteczne akurat w Twoim przypadku. Żeby posłużyć się przykładem, dla jednych "Radmor" z "Altusami" jest marzeniem, ale inni nawet nie potrafią tego wytrzymać ;-)
    ...trzeba wymienić cały
    Tu też nie ma się co dziwić, bo to oczywiste - pracą sprzedawcy jest między innymi sugerowanie klientom zakupów, nawet wtedy, jeśli tego wcale nie oczekują ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21774347
    Mickdundee
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Sprzęt jest dobry, proponuje dodać aktywny subwoofer i jakieś lepsze głośniki i powinno się poprawić znacząco

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości poprawy jakości dźwięku amplitunera Yamaha RX-V459 poprzez wymianę kolumn głośnikowych zestawu Prism Emerald. Sprzedawca w sklepie Audio Top hi fi twierdził, że wymiana samych kolumn nie przyniesie efektu i konieczna jest wymiana całego sprzętu, co zostało poddane krytyce przez uczestników forum. Wskazano, że kolumny mają większy wpływ na jakość dźwięku niż wzmacniacz, a dobór lepszych głośników może znacząco poprawić brzmienie, zwłaszcza w pomieszczeniu o powierzchni ponad 20 m². Podkreślono jednak subiektywność odbioru dźwięku i konieczność indywidualnych testów odsłuchowych. Zasugerowano także możliwość dodania aktywnego subwoofera jako elementu poprawiającego jakość dźwięku. Wskazano, że sprzedawcy mogą mieć interes finansowy w sprzedaży całych zestawów, a ostateczna ocena jakości brzmienia zależy od preferencji użytkownika i warunków akustycznych pomieszczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA