logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Thelia Condens 25A + Exacontrol 7C – jak ustawić stałą temp. 55°C?

konop85 29 Lis 2025 11:25 255 9
  • #1 21765660
    konop85
    Poziom 8  
    Ocena: 35
    Witam
    Posiadam Piec Saunier duval thelia condes 25a + exacontrol 7c.
    Dom 170m2 - grzejniki. Bez czujnika pogody.
    Chciałbym go ustawić "na sztywno" 55 stopni na piecu. Wiem, że w parametrze D.71 można ustawić max. temperaturę, ale nie ma opcji minimalnej bo tak bym go ustawił między 54-55 i po sprawie. Dlaczego tak mi na tym zależy - otóż na zwykłym sterowniki pokojowym typu on/off można regulować temperaturę na piecu, ale wtedy piec działa na maxa czyli pracuję z mocą ciągłą.
    Na sterowniku exacontrol piec moduluję co wiadomo jest oszczędniejsze.
    Czy ktoś wie jak to ogarnąć?
  • #2 21765775
    cybermanpoland
    Poziom 2  
    >>21765660 Temat stary, ale może komuś się przyda podpowiedź. Kocioł przy nastawie 55 °C oscyluje około tej temperatury. Tu raczej przydałaby się zmiana mocy grzewczej na niższą! Parametr D0.
  • #3 21765871
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 472
    nie da się tak, ze kocioł się załącza i w 2 sekundzie pracy ma 55'C
  • #4 21765878
    konop85
    Poziom 8  
    >>21765775 to spowoduje, że będzie modulowal?

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

>>21765871 nie rozumiem. ?O nic takiego nie pytam.>>21765871

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

>>21765871 nie rozumiem. ?O nic takiego nie pytam.>>21765871
  • #5 21766236
    cybermanpoland
    Poziom 2  
    Jeśli się wyłączy po osiągnięciu 55°C i za chwilę ruszy, bo spadła mu temperatura, to może bardzo szybko dobić do 55°C, zakładając, że nie ma pogodówki, a w przypadku regulatora jest duża różnica między zadaną a zmierzoną (w przypadku regulatora bus)
  • #6 21766674
    PchlaW81
    Poziom 31  
    to napisz o co pytasz prostym językiem
  • #7 21777056
    konop85
    Poziom 8  
    cybermanpoland napisał:
    >>21765660 Temat stary, ale może komuś się przyda podpowiedź. Kocioł przy nastawie 55 stopni oscyluje około tej temperatury. Tu raczej przydałaby się zmiana mocy grzewczej na niższą! parametr D0

Ok już nieco kumam :) Chciałbym dopytać o ten parametr - D0 - czyli max moc kotła. Obecnie mam ustawione na AUTO. Mój piec ma od 5-18kwH czy spróbować mu ustawić np 10kwH i sprawdzać jak sobie radzi? Czy lepiej zostawić tę wartość na AUTO? Sprzeczne informacje widziałem na różnych forach więc jestem ciekaw co Wy na to.
  • #8 21777126
    PchlaW81
    Poziom 31  
    ja mam ustawione 5kW a dałbym jeszcze mniej ale się nie da,
  • #9 21777446
    konop85
    Poziom 8  
    >>21777126 u mnie zauważyłem , z jak zmniejszyłem z AUTO na 10 kWh piec chodzi zdecydowanie dłużej do zadanej temperatury wody c.o. Co w takim wypadku będzie oszczędniejsze?
  • #10 21777602
    jesiolowskitom
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Teoretycznie ilość energii niezbędnej do podgrzania tej samej ilości czynnika powinna być taka sama, niezależnie od tego, czy grzeje się to źródłem o większej czy mniejszej mocy. Istotne jest, by moc zapewniała w ogóle podgrzanie, tzn. dostarczana energia była większa niż jej ubytek na odbiorniku. Reszta to już kwestia komfortu użytkowania.

Oczywiście, jak zawsze "teoria kończy się dokładnie tam, gdzie zaczyna się praktyka", więc dochodzą jeszcze takie czynniki, jak sprawność, algorytmy pracy kotła, odizolowanie układu od czynników zewnętrznych, rodzaj samego czynnika, rodzaj odbiornika ciepła itd., więc jakieś różnice z pewnością będą.

Czy redukcja mocy przyniesie oszczędności - pewnie tak, czy one będą jakieś znaczne - trudno powiedzieć, wiele zależy od instalacji i zastosowanego systemu sterowania ogrzewaniem. U mnie (stare grzejniki żeliwne zasilane kotłem gazowym kondensacyjnym sterowanym adaptacyjną krzywą grzewczą z wpływem temperatury wewnętrznej) nie są to wartości istotne na tyle, by warto było biegać do piwnicy i co chwila regulować moc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia stałej temperatury 55°C na kotle Saunier Duval Thelia Condens 25A z regulatorem Exacontrol 7C w systemie grzewczym bez czujnika pogodowego. Użytkownik chce ustawić minimalną temperaturę na kotle, jednak w parametrach kotła dostępna jest tylko maksymalna temperatura (D.71), brak opcji minimalnej. Wskazano, że kocioł oscyluje wokół zadanej temperatury, a lepszym rozwiązaniem jest regulacja mocy kotła (parametr D0), która wpływa na modulację pracy i oszczędność energii. Zmiana mocy kotła z AUTO na wartość stałą (np. 10 kW) powoduje dłuższy czas osiągania zadanej temperatury, co może być bardziej ekonomiczne. Użytkownicy sugerują eksperymentowanie z parametrem D0, przy czym niektórzy ustawiają moc minimalną na 5 kW. Podkreślono, że kocioł nie może natychmiast osiągnąć 55°C po załączeniu, a modulacja pracy jest korzystniejsza niż ciągła praca na maksymalnej mocy. Brak czujnika pogodowego wpływa na dynamikę pracy regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA