logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP T530 – jaki dysk M.2 SATA 2280 działa? Brak wykrywania SanDisk X400 128GB

donkierr 30 Lis 2025 13:48 147 1
REKLAMA
  • #1 21766830
    donkierr
    Poziom 1  
    Witam,

Ostatnio zakupiłem terminal HP T530 na potrzeby domowego serwera HA. Kupiłem go z 8 GB RAM-u i 16 GB dyskiem SSD. Przeczytałem już pół Internetu i nie znalazłem nic, co mogłoby mnie naprowadzić, co robię źle. Ponieważ byłem w posiadaniu dwóch pamięci M.2 128 GB, to postanowiłem od razu wymienić kość na większą i tu zaczęły się schody, ponieważ moje dyski to M.2 128 GB 2230 i były za krótkie. Mocowanie w tym terminalu zaczyna się od 2242, więc kupiłem przedłużkę z Chin, która rozwiązywała ten problem. Jednak i to nie pomogło, ponieważ BIOS go nie widział i po poczytaniu kilku postów na forach szybko się dowiedziałem, że ta płyta nie obsługuje technologii NVMe, ale nie poddałem się i kupiłem SanDisk X400 M.2 2280 128GB M.2 SATA i w teorii spełniłem wszystkie wymogi, aby płyta w końcu wykryła większy dysk, jednak i to nie poskutkowało. Nawet zaktualizowałem BIOS-a do najnowszej wersji (1.12). Nie wiem, co robię źle. Może to kwestia przestawienia czegoś w BIOS-ie, ale nie chcę inwestować w coś, co znowu nie będzie działać. Widziałem, że można zakupić te modele z większymi pamięciami, jednak nie znalazłem konkretnego modelu, który jest tam zainstalowany, i tu proszę o radę lub podpowiedź, czy ta pamięć, którą kupiłem, nie jest kompatybilna z tym terminalem, a może ktoś ma ten model z większą kością i chciałby się podzielić modelem, który na pewno zadziała. Załączam zdjęcia kart i samego urządzenia.

Dziękuję z góry.

Cztery moduły M.2 SSD różnych rozmiarów i typów leżące na drewnianej powierzchniWnętrze terminala HP T530 z widoczną płytą główną i modułami pamięci
    AI: Czy próbowałeś może zainstalować inny model dysku M.2 SATA 2280 (oprócz SanDisk X400) w tym terminalu? Jeśli tak, to jaki i z jakim skutkiem?
    Nie próbowałem, bo nie mam takiej możliwości.
    AI: Czy masz możliwość sprawdzenia, czy ten SanDisk X400 jest wykrywany w innym komputerze lub adapterze, żeby wykluczyć uszkodzenie samego dysku?
    Nie mam takiej możliwości. Posiadam 2 PC, które nie mają gniazd na dyski M.2
  • REKLAMA
  • #2 21766890
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8240
    Witaj.
    Ten terminal ma problem z niektórymi modelami dysków. Na przykład Samsungi EVO też nie działają.
    Trzeba szukać modeli, które inni użytkownicy potwierdzili. Może to wynikać z jakichś blokad w sprzęcie (BIOS), może z braku kompatybilności, chociaż specyfikacja SATA była doskonale znana w momencie premiery i projektowania tego modelu.

Znalazłem info, że WD SA500 500GB komuś ruszył: https://h30434.www3.hp.com/t5/Business-PCs-Wo...-2-SATA-SSD/m-p/7557855/highlight/true#M32210

Można po forach próbować szukać co jeszcze działa, chociaż większa część wpisów jest taka jak Twoja - zainstalowałem dysk, który powinien działać i nie działa.
REKLAMA